• philips almayın. samsung başarılı. android box ile kullanabileceğiniz herhangi bi tv de alabilirsiniz.
  • gömülü sistemlere artık eskisi gibi sempatiyle bakamıyorum. nitekim dışarıdan müdahale kısıtlı veya tamamen kapalı olabiliyor. cihazımızın yazılımına tamamen müdahale edebilmeliyim düşüncesinde bir kullanıcıyım. esasen herkesin de böyle olması gerekir.

    o yüzden yenileme hızı, çözünürlüğü, ekran boyutu gibi temel ögelere odaklanmanızı tavsiye ederim. 300-400 liralık akıllı kutular smart tv'ye gömülü olarak gelen sistemlerden çok daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. sadece hdmi'yı, usb'si olan dümdüz bir tv alıp kutu ile akıllı hale getirmek fiyat açısından daha cazip duruyor.
  • 1- andorid konusu: android tv olması öncelikli değildir. ben alırken en güçlü android tv'lerden birini aldım ama yine de 500 liralık 4k mi box kullanıyorum çünkü çok daha hızlı çalışıyor. tabii ki android tv olması avantajdır ve mi box gibi bir media player alma zorunluluğunuzu öteler. ama sırf android tv olsun diye görüntü ile ilgili bir özelliğinden kısmayın. özetle android ya da hangi smart özelliklere sahip ise o smart özelliğini test edip "bu yavaşmış, daha ufak ekranlı ama hızlı bir smart tv alayım" demeyin sakın.

    örnek verecek olursa philips ambilight özelliğinin olması android özelliği olmasından daha önemli. zira andorid işini 500 tl'ye çözerken ambilight eklemek isterseniz 3000 liraya mal olur. bunu örnek olarak yazdım, fikir daha net anlaşılsın diye. tv box'lar zaten küçük ve kumandası da bluetooth ile çalıştığı için tv'nizin arkasına monte etmeniz yeterli olur.

    2- büyüklük: paranız varsa, bütçe sıkıntısı yoksa tabii ki andorid, oled, 4k ve "büyük gelir mi" diye düşnmeden olabilecek en büyük tv'yi alın. ben bir odamda 4 metreden 80 inch, diğer odamda 5 metreden 110 inch* izliyorum bir gün demedim "ya keşke biraz küçültsem şunları". 3 metreden 55 inch izlediğimiz odaya "zorunluluk" olarak bakıyoruz.

    özetle "kardeşim 4 metreden izleyeceksek 65 inch büyük" diyenlerin gazına gelmeyin. bütçeniz varsa "salla 65'i sen bana şuradaki 80'i ver" diyin.

    55 inch oled mi yoksa aynı paraya 70inch üst seviye bir led mi diyecek olursanız tabii ki 70 inch led derim (o fiyat bandındaki led üst seviyeye denk gelir). alanlar oranı benzerlik oranının karesidir. 70 inch tv, 55 inch tv'den %70 daha büyük alana sahiptir. 65 inch tv ise 55 inch tv'den %40'tan fazla daha büyüktür. 55 ile 65 arasında fark çok değilmiş gibi gelir ama alanlar oranı %40 daha büyüktür. 50 inch ile 55 inch arasındaki fark dahi %21'dir. söylerken küçük farklar olduğuna bakmayın bunların.

    3- ambilight: tartışmasız bir biçimde seyir zevkini bir üst noktaya taşıyan bir detay. paranız varsa sony ya da lg oled alıp philips'in ambilight kiti ile arkasına ambilight ekleyin. benim 55 inch olan tv bu şekilde, ayrıca tüm evde philips hue ışıklandırma var ve tv'deki duruma göre odanızın tüm ambiyansını ayarlayabiliyor (hatta ayarlarsanız evi de ona göre aydınlatır).

    4- panel: siyahların gerçekten derin siyah olduğu bir panel vs. düşük kontrastlı 4k panel mi diyecek olursanız ben siyahların simsiyah olduğu bir paneli tercih ederim (izleme mesafeniz çok yakın değilse).

    5- oyun modu: oyun oynayacaksanız mutlaka oyun modu olsun. aksi halde oyundan gelen görüntüyü işleyip ekrana yansıtmaya çalışacağı için işlemci, çok vakit kaybedecek. özellikle de shooter veya f1 oynarken çok pişman olursunuz. oyun modu yoksa bile ayarlara girip bakın "dinamik bilmem ne", "tırt şeyleri azaltma" vs. gibi özelliklerin hepsi kapatılabiliyor mu diye.

    6- ben oyun oynamıyorum ki diyip bencillik yapmayın. senin yaşın 45 olabilir, çocuğun bugün 10 yaşında olabilir. bir zahmet onu düşün ve oyun oynamak isteyip istemediğine o karar versin, sen şimdiden gereken altyapıyı hazırla ve 5. maddeyi "ben oyun oynamayacağım" diyip geçmeyin.
  • 3d felan almayın, paranıza yazık.
  • lg alıp ışık süzmelerine maruz kalmayın.

    sony den şaşmayın.
  • qled ve oled in farkını bilmeyenlerin tavsiyelerini dinlemeyin.
  • toplaşın bakalım fakir fukara garip gureba dostunuz geldi. yu-ma-tu smart tv. trendyol efsane şahane bilmem ne indirimini de yakalarsanız tadından yenmez.

    tvye gelecek olursak smart mı? smart.
    youtube var mı? var.
    netflix var mı? var.
    prime video var mı? var.
    blutv var mı? var ama çalışmıyor.
    modem uzak bile olsa internet çekiyor mu? çekiyor.

    vay efendim netflix izleyeceğim diye saatlerce telefon tutmaktan karpal tünel sendromu oldum, smart tvler ateş pahası, görüntü kalitesi çok önemli değil hd olsa yeter, evde zaten über kaliteli smart tvmiz var bunu yazlığa alacağım diyorsanız işte. yusuf mahmut tuncer smart tvleri. tuncay da olabilir.

    bu yazdığım ikinci ya da üçüncü yumatu entrysi. yemin ederim reklamı bedavaya getiriyorsun yumatu. blutv işini çöz yumatu bana yeter.
  • bu kadar leş bi sektör görmedim. bi televizyonda a özelliği iyiyse b özelliği kesin kötü oluyor. hepsi iyiyse kesin bi problemi oluyor. 10 bin lira vereceğin televizyon için 2 sene sonra ekranı yanıyor deniyor.
    bi televizyon modeli içinde 6 ayrı panel kullanılabiliyor. hangisi denk gelirse artık. tamamen şans. bu da iyice kafa karıştırıyor.

    önce direkt a101'den 3600 liraya 55 inç hi level alacaktım. sonra 4500 liraya 55 inç regal 55r754ua9 gözüme çarptı. en son da 4600'e vestel 55 inç 55u9500 modelini gördüm.
    vestel 2019, regal 2020 model. eski olmaları sorun olur mu bilmiyorum. o kadar para bayılacağım ve random panelli eski bir tv alacağım gibi gözüküyor.

    benimki bir tavsiye değil, yardım çığlığı oldu. indirime giren, fiyatını hak eden vs. bildiğiniz model varsa önerilerinize açığım. 55 inç ideal benim için. çok uygunsa 50 de olur.

    edit: onvo 58 inç almaya karar verdim. 3600 liraya.

    sonrasında ise philips'in ambilightlı 55 inç modelini almaya karar verdim. 6300 liraya yakın bi fiyatı vardı. sanırım bunu alacağım. mesaj atan herkese teşekkürler.

    edit: black friday'i beklerken dolar kuru fırladı. philips'in fiyatlar patladı, stoklar gözükmüyor. şimdi de 50 ya da 55 inç onvo'ya kaydım.*

    son edit: a101'den 50 inç onvo ov50f353 modelini 3600 tl'ye aldım. evet fiyatı artmış maalesef. bir de mi box alacağım 600 liraya. dolar kurunun tam da bu zamanda patlaması hiç iyi olmadı. birkaç haftaya fiyatlar düşebilir de. ancak yoruldum artık ve aldım. umarım bi sıkıntı yaşamam.
  • giriş seviyesinde yenileme hızı 60 hz. civarında bir smart tv alacaksanız eğer, bakmanız gereken ilk maddelerden biri kesinlikle response time (hareketli sahnelerdeki tepki süresi) olmalı.

    şimdi ben şubat 2022'de 11.000 tl'ye annem-babam için samsung 55au8000 model tv'yi aldım. televizyon giriş seviyesi için gayet güzel hoş ama bir nokta özellikle dikkatimi çekti. aksiyon filmlerinde veya ani hareketin olduğu sahnelerde, hareketin görüntüsü bulanıklaşıyor (blurry). canlı futbol maçı açıyorum, top akıcı bir şekilde akmıyor. basketbolda gene idare eder. işin ilginci arkadaşımın 2 yıl önce aldığı samsung giriş seviyesi ru7100 'ün tepki süresi bizimkinden çok daha iyi. ondayken bol bol futbol maçı izlediğim için net hatırlıyorum çünkü. hatta tv incelemelerini başarılı bulduğum rtings sitesinde arkadaşın samsung tv'si hakkında genel izlenim bölümünde, "oldukça iyi tepki süresi" gibi bir ibare yer alıyor. böyle iş mi olur samsung, model upgrade oluyor ama belki de en önemli özelliklerden birini geriye götürüyorsunuz.

    bakın ratings.com'da benim aldığım tv için aynen şu cümleyi kullanmışlar:
    "slow response time that makes motion look blurry."
    "hareketin bulanık görünmesine sebep olan yavaş tepki süresi."

    -----

    ara edit (çok önemli): yazar arkadaşımız biilal12 de aynı dertten muzdaripmiş zamanında ama çözümü aktardı bana: "ayarlar, görüntü, uzman ayarları, görüntü netliği ayarları kısmına gelin ve onu kapalı yapın."

    denedim ve işe yaradı! youtube'tan aksiyon filmi trailer'ları açtım bir kaç tane. ani/hareketli sahnelerdeki o bulanıklaşma (motion blur olayı) gerçekten gitti. futbol topunda çok az bir flu'luk devam ediyor ama olsun epey bir farketti. demek ki tv'nin destek olarak verdiği o yazılımı/ayarı off yapmak gerekiyormuş. değerli katkısı için biilal12'ye sonsuz teşekkürler.

    -----

    eksi olarak bir de dikkat edin şöyle bir ibare yer alıyor. şimdi önemli gördüğüm 2. bir maddeye geçiyoruz.
    "lacks a local dimming feature."
    "bölgesel karartma özelliğinden yoksundur"

    şimdi nedir bu local dimming (bölgesel karartma)? şu entriden birebir alıntılıyorum:

    "tv'de local dimming özelliği olmasına dikkat edin mesela bu fonksiyon giriş seviyesi üstü tv'lerde var nedir bu? yerel aydınlatma. bu özelliğin olduğu tv'lerde 50 farklı aydınlatma noktası oluyor bu o anda ekranda çıkan renklere göre kendini revize ediyor. beşiktaş sahaya çıktı arkada saha tam yeşil, forma tam siyah gözükmeli bu özellik olmazsa forma parlama yapabilir. fenerbahçe çıktı formada sarı ile lacivert ayrı ayrı o renklere göre ışık verecek ama arkada soyunma odasının siyah duvarı tam siyah gözükecek. bu özellik giriş seviyesi üstü tv'lerde 50 nokta üst segmentlerde yüzlerce oluyor. dolayısıyla size çok daha kaliteli bir görüntü çıkıyor. mesela karanlık bir sahnede altyazı evin içine nur inmiş gibi ışık doldurmaz bu özellik sayesinde."

    dolayısıyla ileride kendime bir smart tv aldığımda yukarıdaki bu 2 madde aklımda olacak. muhtemelen, oled tv'ler piksel/ekran yanması riski barındırdığı ve çok pahalı olduğu için kaliteli bir qled tv alırım gibi görünüyor. 120 hz, local dimming özellikli, va panelli bir samsung yakın duruyor şimdilik.

    edit: sözlük yazarı nevhil sağolsun, bir kaç öneride bulundu.
    ilk önerisi samsung qn90a. diğer önerisi, qled ile oled'in birleştirilmiş hali: samsung s95b oled

    "sony a90j var. onlar da güzel. fiyatları daha yüksek ama. samsung türkiye pazarı'na sağlam yatırım yapıyor, fazla ürün getirtiyor, ondan fiyatları biraz daha uygun. sony o kadar fazla ürün getirmiyor türkiye'ye, dolayısıyla ürün az fiyat fazla. ama ikisi de 2021'in amiral televizyonları. aralarında ahım şahım bir fark yok. ben de rtings.com'dan inceleyip almıştım samsung qn90a'yı. rtings inceleme konusunda baya başarılı" der kendisi. katkıları için yazar arkadaşımıza teşekkürler.

    sözlük yazarı gezgin samuray'dan ise aşağıdaki gibi bir mesaj geldi. değerli bilgiler için kendisine teşekkür ederim.
    "eğer en kaliteli görüntüyü arıyorsanız, dediğiniz bütün özelliklere ve fazlasına sahip hem de 120hz videoyu destekleyen lg oled c2 serisini öneririm. önceki yıllarda çıkan c1, cx ve c9 arasında da fark yok denecek kadar az olduğundan onlar da tercih edilebilir. ben de çok araştırmıştım zamanında rtings sitesini sürekli okuyarak, şu an çıktığından beri c9 serisi tv'yi kullanıyorum bu sayede."

    "doğrudur, oled ekranlarda burn-in riski vardır ancak normal kullanımda modern tv'lerde burn-in riski yok denecek kadar azdır. tv sürekli her kapama sonrası piksel temizleme yapar ve ayrıyetten burn-in önleyici ekstra ayarları da mevcuttur. rtings sitesinde yaklaşık 5 yıldır devam eden süper bir burn-in testi var, okumanızı öneririm. https://www.rtings.com/…real-life-oled-burn-in-test "
  • giriş seviyesinde yenileme hızı 60 hz. civarında bir smart tv alacaksanız eğer, bakmanız gereken ilk maddelerden biri kesinlikle response time (hareketli sahnelerdeki tepki süresi) olmalı.

    şimdi ben şubat 2022'de 11.000 tl'ye annem-babam için samsung 55au8000 model tv'yi aldım. televizyon giriş seviyesi için gayet güzel hoş ama bir nokta özellikle dikkatimi çekti. aksiyon filmlerinde veya ani hareketin olduğu sahnelerde, hareketin görüntüsü bulanıklaşıyor (blurry). canlı futbol maçı açıyorum, top akıcı bir şekilde akmıyor. basketbolda gene idare eder. işin ilginci arkadaşımın 2 yıl önce aldığı samsung giriş seviyesi ru7100 'ün tepki süresi bizimkinden çok daha iyi. ondayken bol bol futbol maçı izlediğim için net hatırlıyorum çünkü. hatta tv incelemelerini başarılı bulduğum rtings sitesinde arkadaşın samsung tv'si hakkında genel izlenim bölümünde, "oldukça iyi tepki süresi" gibi bir ibare yer alıyor. böyle iş mi olur samsung, model upgrade oluyor ama belki de en önemli özelliklerden birini geriye götürüyorsunuz.

    bakın ratings.com'da benim aldığım tv için aynen şu cümleyi kullanmışlar:
    "slow response time that makes motion look blurry."
    "hareketin bulanık görünmesine sebep olan yavaş tepki süresi."

    -----

    ara edit (çok önemli): yazar arkadaşımız biilal12 de aynı dertten muzdaripmiş zamanında ama çözümü aktardı bana: "ayarlar, görüntü, uzman ayarları, görüntü netliği ayarları kısmına gelin ve onu kapalı yapın."

    denedim ve işe yaradı! youtube'tan aksiyon filmi trailer'ları açtım bir kaç tane. ani/hareketli sahnelerdeki o bulanıklaşma (motion blur olayı) gerçekten gitti. futbol topunda çok az bir flu'luk devam ediyor ama olsun epey bir farketti. demek ki tv'nin destek olarak verdiği o yazılımı/ayarı off yapmak gerekiyormuş. değerli katkısı için biilal12'ye sonsuz teşekkürler.

    -----

    eksi olarak bir de dikkat edin şöyle bir ibare yer alıyor. şimdi önemli gördüğüm 2. bir maddeye geçiyoruz.
    "lacks a local dimming feature."
    "bölgesel karartma özelliğinden yoksundur"

    şimdi nedir bu local dimming (bölgesel karartma)? şu entriden birebir alıntılıyorum:

    "tv'de local dimming özelliği olmasına dikkat edin mesela bu fonksiyon giriş seviyesi üstü tv'lerde var nedir bu? yerel aydınlatma. bu özelliğin olduğu tv'lerde 50 farklı aydınlatma noktası oluyor bu o anda ekranda çıkan renklere göre kendini revize ediyor. beşiktaş sahaya çıktı arkada saha tam yeşil, forma tam siyah gözükmeli bu özellik olmazsa forma parlama yapabilir. fenerbahçe çıktı formada sarı ile lacivert ayrı ayrı o renklere göre ışık verecek ama arkada soyunma odasının siyah duvarı tam siyah gözükecek. bu özellik giriş seviyesi üstü tv'lerde 50 nokta üst segmentlerde yüzlerce oluyor. dolayısıyla size çok daha kaliteli bir görüntü çıkıyor. mesela karanlık bir sahnede altyazı evin içine nur inmiş gibi ışık doldurmaz bu özellik sayesinde."

    dolayısıyla ileride kendime bir smart tv aldığımda yukarıdaki bu 2 madde aklımda olacak. muhtemelen, oled tv'ler piksel/ekran yanması riski barındırdığı ve çok pahalı olduğu için kaliteli bir qled tv alırım gibi görünüyor. 120 hz, local dimming özellikli, va panelli bir samsung yakın duruyor şimdilik.

    edit: sözlük yazarı nevhil sağolsun, bir kaç öneride bulundu.
    ilk önerisi samsung qn90a. diğer önerisi, qled ile oled'in birleştirilmiş hali: samsung s95b oled

    "sony a90j var. onlar da güzel. fiyatları daha yüksek ama. samsung türkiye pazarı'na sağlam yatırım yapıyor, fazla ürün getirtiyor, ondan fiyatları biraz daha uygun. sony o kadar fazla ürün getirmiyor türkiye'ye, dolayısıyla ürün az fiyat fazla. ama ikisi de 2021'in amiral televizyonları. aralarında ahım şahım bir fark yok. ben de rtings.com'dan inceleyip almıştım samsung qn90a'yı. rtings inceleme konusunda baya başarılı" der kendisi. katkıları için yazar arkadaşımıza teşekkürler.

    sözlük yazarı gezgin samuray'dan ise aşağıdaki gibi bir mesaj geldi. değerli bilgiler için kendisine teşekkür ederim.
    "eğer en kaliteli görüntüyü arıyorsanız, dediğiniz bütün özelliklere ve fazlasına sahip hem de 120hz videoyu destekleyen lg oled c2 serisini öneririm. önceki yıllarda çıkan c1, cx ve c9 arasında da fark yok denecek kadar az olduğundan onlar da tercih edilebilir. ben de çok araştırmıştım zamanında rtings sitesini sürekli okuyarak, şu an çıktığından beri c9 serisi tv'yi kullanıyorum bu sayede."

    "doğrudur, oled ekranlarda burn-in riski vardır ancak normal kullanımda modern tv'lerde burn-in riski yok denecek kadar azdır. tv sürekli her kapama sonrası piksel temizleme yapar ve ayrıyetten burn-in önleyici ekstra ayarları da mevcuttur. rtings sitesinde yaklaşık 5 yıldır devam eden süper bir burn-in testi var, okumanızı öneririm. https://www.rtings.com/…real-life-oled-burn-in-test "
  • samsung ve panasonic bu konuda şu anda dünyanın en önde gelen markaları. panasonic türkiye pazarında çok bulunamıyor ama bulursanız kapın.
hesabın var mı? giriş yap