• şimdi bunu yorumlamak, iki ucu boklu değnek.

    adam gerçekten kimseyi rahatsız etmiyorsa, toplumu ilgilendiren bir durum olmadığını söyleyebiliriz. peki ama bunun sınırı nedir? diyelim ki iki bira içecekler; iki birada durabileceklerinin ya da ahmet ile mehmet'in iki biradan aynı derecede etkileneceklerinin garantisi var mı?

    öte yandan, bir kadın olarak sokakta alkol alan insanların yanından geçmeye ben şahsen çekinirim; bunun karşılığı ne olacak?

    özetle: kimseye zarar vermediğin müddetçe istediğin şeyi yapmakta özgürsün; lakin zarar vermiyor olmana rağmen, zarar tehlikesini muhtemel hale getiriyorsan; işte orada soru işareti doğar özgürlüğüne dair...

    bu noktada şunu yapmak gerek sanırım: benim yoldan geçen bir kadın olarak zarar görme ihtimalim var. o yoldan ise geçmek zorundayım, alternatifim yok. öte yandan yol kamusal alan, sana tahsis edemeyiz yani.

    senin ise alternatif seçeneklerin var alkol almak için: bar, ev, özel bahçen vs...

    dolayısıyla bu noktada (ikimizden biri kısıtlanacaksa) senin kısıtlanman birazcık daha adil göründü gözüme; ne yalan söyleyeyim...
  • kimseye zarar ve rahatsızlık vermeme durumu irade, korku, kural bilinci gibi şeyler ile sağlanır. alkol alındığı zaman kişiden kişiye değişmekle beraber yukarıdaki unsurlar ortadan kalkabilir. misal ben biraz fazla alkol aldığım zaman günlük yaşamın aksine dünyalar tatlısı olurken, bir arkadaşım günlük tarzının aksine pisliğin tekine dönüşmekte. alkolün böyle bir etkisi varken sokak gibi tam kamusal alanlarda alkol alınmasına karşıyım.
    bir mekanda rahatsızlık veren birisi varsa oradan ayrılma ve bir daha gitmeme iradesi gösterebilirsiniz. fakat sokak, park gibi yerlerde bunun geçerli olmadığını, dolayısı ile bu durumun başkasının özgürlük alanına müdahale olacağını düşünüyorum.
  • suç işleme ihtimali doğabilir endişesiyle yasaklar getirmek bir yerden sonra özgürlükleri kısıtlar .
    yani sokakta içki içiyor diye polis kimseye dokunmamalı ancak sokakta içki içerken taşkınlık, sarkıntılık, zorbalık gibi eylemler söz konusu oluyorsa polis müdahil olmalı.

    suç işleyenlerin bir çoğu alkollüdür ama alkollülerin hepsi suç işlemez.
    bunu ayırt etmek önemlidir.
    alkollü ancak suç işlemeyen bir kişi bile olsa onun haklarını zedelememek adına alkollü ve suç işleyecek kişiyi de serbest bırakmak gerekir.
    evrensel hukuk bunu gerektirir diye düşünüyorum.

    bugün sokakta içki içiyor diye birini gözaltına aldığınızda aslında kişisel özgürlüklere sınırlar getirebileceğiniz bir yol açıyorsunuz.

    o yoldan yarın herşeyi geçirebilirsiniz.

    ayrıca sokakta alkol alıp da kimseyi rahatsız etmeyebilirsiniz.
    ya da evde içki içip çıkarsınız , sokakta gazoz içersiniz ama herkesi rahatsız edersiniz .

    sonuç olarak alkol burada sadece bir etken olabilir ancak asıl suç başkalarını rahatsız etmektir.

    başkalarını rahatsız etmediği sürece insanlar özgür olmalıdır.

    suç işleme olasılığı var diye kimse gözaltına alınamaz. alınmamalıdır.
    aslında bu bence ırkçılığa da benzer.

    örneğin amerika ‘da zencilerin suç işleme oranları beyazlara göre yüksek diye düşünelim.
    polis yolda gördüğü tüm zencileri gözaltına alsa ülkede suç oranı azalacak .
    ama yapamaz , çünkü bu kişisel özgürlük haklarına , masumiyet ilkesine aykırıdır.
  • böyle bir şey söz konusu bile değildir; herkes bilir ki alkol alan bir kimse kesinlikle suç işler. mazallah ya evinde içip sokağa çıkarsa? hadi sokağa çıkmadı evde karısını çocuğunu dövdü diyelim, buna nasıl engel oluruz? o yüzden alkol tüm ülkede külliyen yasaklanmalıdır. hatta misal sınır komşumuz bulgaristan'da birisi demlendi türkiye'ye giriş yaptı; kesinlikle olay çıkaracağı için buna da engel olmalıyız. tüm sınır komşularımızda da yasaklanmalı. diyelim ki tüm dünyada yasak, peki sarhoş bir uzaylının gelip bize çarpmayacağı ne malum? evet arkadaşlar evet, işimiz çok zor. görüyorsunuz dünyayı tüm kötülüklerden arındıramıyoruz bir türlü.
  • izmir de, kapısının önünde rakı sofrası kuran bir çok kişiye denk geldim. kimseyi rahatsız ettiklerini de görmedim. bilâkis, hem sicakkanlilardi hem de hepsi buyur etti sofrasına. sırf bunun için bile, yaşayabilirim orada.
  • alkol alan insanın birilerini rahatsız etme potansiyeli vardır düşüncesinin insanlar üzerinde olumsuz ön yargı oluşturması, kimseyi rahatsız etmeden alkol alanları rahatsız eder
  • kimseyi rahatsız etmeden , elbette alkol dışarda içilebilir
    hiç bir şekilde cezası da yoktur
    tavsiye ederim , toplayın arkadaşlarınızı eğlenin
    gürültü etmeden
  • içki kafası ile ot kafasını aynı zanneden yazar beyanı. yazın püfür püfür esen bir sahilde boğaza karşı kimseyi rahatsız etmeden 2 bira içmişim kime ne
  • sokakta yürürken tıpkı kola yada içtiğiniz starbucks kahveleriniz gibi bende yürürken bira içebilirim, bundan kime ne.

    ot kafası ile alkol kafasını bir tutmak ? o da ayrı bir kafa bak.
  • kimseyi rahatsız etmeden içmek istiyorsan bunun, için bin türlü mekan , artı evin var .

    ilk olarak alkol veya uyarıcı madde olan bir ortamda olay çıkma olasılığı daha yüksek olduğu kabul edilmeli. sokaktan geçen bir kadın olsun veyahut erkek cinsiyet ayırmaksızın insanlar bu görüntüden rahatsız olabilir he diyeceksiniz ki ben özgürüm kardeşim , tamam sen özgürsün de başkasının özgürlüğünü niye önemsemiyorsun ?

    ayrıca en önemli konu çocuklara kötü örnek olmamak adına bırak sokakta alkol içmeyi , sigara dahi içilmemeli . ufak yaşlarda biz büyüklerin yaptıklarına özenerek büyüyen çocuklara gerçekten kötü örnek olmamalıyız. bırakın büyüyünce içeceklerse içsinler ama çocukken kötü örnek olmamak adına elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.
hesabın var mı? giriş yap