• ödenen paranın yarıya yakını vergi olduğu için "havaya uçtu" ifadesi doğru haber.
  • bu şekilde bir haber sıçan organlara bende sıçmak istiyorum kardeşim bu para toplanmış ve yarısından fazlası vergi olarak devlete geçmiştir. sonrasında alkolü neden açıklamamışlar hayret doğrusu
  • bu rakamın içine vergi de dahil mi diye haberi iki kez okudum ama göremedim. bu rakamın kabaca yarısını devlet alıyorsa o zaman 23 marmaray, 28 yavuz sultan selim köprüsü yapılabilecek bu para nereye harcandı? ancak aptallar ve yandaşlar bu parayı 'havaya uçtu' diyerek sigara içenlerin üzerine yıkmaya çalışır.

    edit: ben yazana kadar eli çabuk arkadaşlar yapıştırmışlar cevabı
  • çok yazık cidden. bende bir sigara kullanan mal olarak cidden çok üzülüyorum sigaraya verilen paraya.

    isterse hepsi vergi olsun. konu bambaşka. bu kadar para bizim cebimizde kalsaydı en kötü yemeğe harcasaydık daha iyi olurdu.
  • asıl kafamıza takılması gereken şey şu; kayıt altındaki ekonomik hacmi bu kadar olan sigaranın zamlardan sonra kaçak satışının da artmasıyla terör örgütlerine giden miktarı ne kadar?
    ayrıca her ne kadar sigara konusunda dünyanın en katı insanı olsam da yapılan zamlar gerçekten insanları korumak için miydi yoksa belli örgütleri zengin etme aracı mıydı?
    neyse habere gelirsek, bu nasıl habercilik allah aşkına ya.
    iyi o zaman 10 yılda şu kadar hamburger yedik bu kadar para havaya uçtu, benzine şunu ödedik havaya uçtu, giyime bak ne kadar harcadık götümüze kaçtı diye haber mi yapılacak artık.

    sigara, tütünün çiftçi tarafından toplanıp tekel bayiide alıcısına ulaşana kadar binlerce insanın para kazandığı bir sektör ki bunun birde yan sektörleri var; filtreler, sigara bırakma ürünleri v.s.
    havaya uçtu dediğiniz şeyle insanlar para kazanıyor anasını satayım.

    haberi hazırlayan arkadaş bir ihtimal sigara dumanı-havaya uçmak gibi bir kelime oyunu yapmış diyeceğim ancak bu paraya şu kadar yol, köprü yapılır demek bu başlığın mecaz anlamdan ziyade gerçek anlamda kullanıldığını gösteriyor.
  • 200 milyar lirası köprü yol devlet memurlarına verilen maaş vs. şeklinde geri dönüştür.
  • o "havaya giden" paradan

    yuzde 5 kar ile son satici* 12.85 milyar dolar
    yuzde 84 ile devlet 238 milyar dolar kazanc elde etmis.

    bu da demek oluyor ki, yuzde 11'lik bir kisim ureticiye gitmis.

    eh, toplamda uretici firmanin yuzde 8'lik bir oranda harcama yaptigini dusunelim. bu da demek olurki, calisana, araciya, mal dagitimina falan da 18.96 milyar dolar harcanmis.

    yuzde 3'te kar olsun.

    yani.

    "havaya giden para" yuzde 3 ile 7 milyar dolar.

    ekonomiye giren para yuzde 97. yani ulke ekonomisine giren para 250 milyar dolar.

    yani kardes.

    o kopruler falan yazilmis ya boyle. hah o butun insaatlar ve yatirimlar icin gidin sigara icen birini bulun elini opun.

    ondan yolunan para ile oluyor bu isler.

    edit: tabi bu arada isleme koydugumuz vergi "direk" olanindan. yani son fiyatin ustune konulan vergi. ureticinin butun o islemleri yaparken devlete odedigi vergiyi de biz son fiyat uzerinden karsiliyoruz. yani hasmetli devletimize, hem tuketim vergimizi veriyor, hem de ureticinin fiyatlandirma ustune koydugu vergiyi de biz oduyoruz. kisaca demek istiyorum ki ciguradan devletin kazandigi paranin haddi hesabi yok.
  • %80'inin vergi olarak devlete gittiğini düşünürsek; devletin en az 36 metro, 44 köprü borcu olduğunu ortaya koyan rakamlardır. bir şeylerin bir yerlere uçtuğu kesin. gerisi nerede amın feryatları?
  • sigaranın yüzde bilmem kaçı vergi lan o zaman yaptığınız köprüden geçerken neden para ödemek zorunda kalıyoruz neden daha fazla marmaray yok diye devleti kendi argümanıyla geri vurmka istiyorum. cumhurbaşkanımızın sigaraya olan hassasiyetine güzelleme olsun diye yapılmış saçma sapan bir haber.
hesabın var mı? giriş yap