• sophie and the rising sun,

    abd'de önce 22 ocak 2016'da 2016 sundance film festivalinde gösterilmiş sonra 27 ocak 2017'de vizyona girmiş bir maggie greenwald mansfield filmidir. film, augusto trobaugh'nun 2001 yılında yayımlanan aynı adlı romanından beyaz perdeye uyarlanmıştır.

    film, 1941 sonbaharında güney carolina'da bir köyde yengeç avlayarak geçimini sağlayan ve boş zamanlarında resim ile uğraşan sophie ve esrarengiz bir şekilde bu küçük kasabaya yaralı bir şekilde ulaşan bir asyalı olan mr.otha'nın hikayesini anlatır.

    ikinci dünya savaşı' nda pearl harbor'ın bombalanmasıyla beraber patlak veren abd-japonya savaşı sonrasında işler daha da karışır; milliyetçilik ve dinin de etkisiyle sophie ve mr. otha kendilerini büyük tehlike altında buluverirler.

    ırk, etnisite, din ve aşkı, sonbahar ve çiçekler teması üzerine kurulu bir düzende irdeler.

    imdb:6/10
  • en büyük aşk, önyargılara, baskılara direnebilen aşktır. hem de savaş gibi herkesin keskin saflara ayrıldığı olağanüstü zamanlarda..
    büyük aşk diyorsak, kleopatra-antonius ya da orpheus’un eurydike aşkına benzer mesela, öyle göz kamaştıran, dudak uçuklatan bir aşk değil bu, sessiz, gizli ve mahcup yaşanan ama ölesiye samimi bir aşk..

    filmin konusu; tam pearl harbour baskını sırasında abd'nin south carolina eyaletinde japon olmanın üstelik o kasabadan bir kadınla aşk yaşıyor olmanın bedeli üzerine.

    maggie greenwald tarafından yazılan ve yönetilen 2016 yapımı bu amerikan draması augusta trobaugh'nın 2001'de yayımlanan aynı adlı romanına dayanıyor.
    zengin bir filmografiye sahip, benim august: osage county ve mare of eastown'dan hafızamda yer etmiş başrol oyuncusu julianne nicholson'ın kendine has bir tarzı, yüz ifadesi, vücut dili var, bazı rollere tam oturuyor.
    bu filmde hayat verdiği sophie karakteri de august: osage county filminindeki ıvy karakterini çağrıştırdı. depresif, özgüvensiz, travmalı kadınlar..
    fakat kendilerinden beklenmeyecek kadar güçlü olabilen, güçlü kararlar alabilen kadınlar..
    margo martindale ve diane ladd gibi karakter oyuncularının da filmin izlenmesinde önemli katkıları var. martindale'i izlemek her zaman çok keyifli olmuştur, hep gülümsetir.

    sophie and the rising sun, büyük beklentilere girmeden, iyi vakit geçirilebilecek, anlamlı ve düşündürücü bir film.
    aşk üzerine, savaş üzerine, toplumsal değer yargıları üzerine.. dostluk ve iyilik üzerine düşündüren..
    bir de şu; hayatta da aşkta da mutlu olmanın sırrı aynı, çok fazla şey istememek..
    "mutlu insanlar tanıdım" diyordu goethe; "bunlar sadece ne iseler, o oldukları için mutluydular."
hesabın var mı? giriş yap