• daha çok bu tezleri hangi üniversitelerde hangi hür ve bilge hocalar danışmanlığı altında yazacakları konusunda öneri lazım.
  • alman futbol milli takımın orta sayısıyla türk milli futbol takımının orta sayısının aynı olmasına karşın almanların daha başarılı olmasının nedenleri ve çözüm yolları,
  • 77- biraz da jenealojik ve kavramlarin dogus ve gelisimine dair arastirmalara ihtiyac var. bu kapsamda, bildigim kadar, istiklal harbi-kurtulus savasi "adi" hakkinda bir doktora tezi yok. koselleck veya foucault okumalarindan da yararlanarak, yapilmasi olasi bir sey, bu iki adlandirmanin 1919-1922 arasi anadolu'daki savas ve catismalarin
    ardindan nasil bu zamanin istiklal harbi ve ardindan kurtulus savasi olarak adlandirildigi. bu ne zaman basladi, nasil gelisti, farkli cevreler ne zaman kurtulus savasi kavramini one cikardilar, bu savaslar turkiye disinda nasil ele alindi, savastaki onemli aktorler (ataturk, karabekir, vb) ne sekilde bu kavramlari sahiplenip, kendilerini bunlarla ozdeslestirdiler (bakiniz-> karabekir'in yazdigi istiklal harbi-miz kitabi, yani oradaki bizim vurgusu) gibi sorular sistemli sekilde cevaplanabilir.

    78- turf-fransiz iliskilerinde farkli donemlerin entellektuel gocleri/egitim amacli paris kalislari nasil etkiler yapti? bu konuda gec 19. yy.dan 1980'lere kadar olan donem ele alinabilir. orada okuyanlarin farkli donemlerde etkisinde kaldiklari gorusler karsilastirmali ele alinabilir. osmanli ve turkiye'de donus yapanlarin ne olcude fikir transferi imkani bulduklari ve ne derece uygulama olanaklari da edindikleri onlari pratige dokmek icin, arastirilabilir. master tei olabilir cok kapsamli degil de belli ornek kisiler ustunden giderse.
  • (bkz: trileçe; bir tatlının yükselişi)

    trileçe'nin pastanelerdeki trending tatlı kategorilerinde adım adım yükselerek ekler'in bir basamak altına yerleşmesi ve inanılmaz yayılma hızıyla türkiye'yi ele geçirme süreci, bu süreçte uygulanan yöntemlerin daha önce genç parti'nin seçim sürecinde kullandığı yöntemler ile paralelliğinin olup olmadığı, rte'nin düşünce evreni karşısında cephe alan insanların altında toplanabileceği bir ide olarak trileçe gibi incelenmesi gereken alt başlıklara sahip olacak bir tez konusu olmalıdır.
  • 79- master tezi olacak bir arastirma konusu olarak toplumdaki 90'lar algisi dusunulebilir. genc nufusu yuksek olan turkiye'de bireysel ve toplumsal hafiza acaba bu 90'lar donemini nasil akilda tutuyor ve bunu yaparken mevcut akp'li yillardan nasil etkileniyor? hangi kesim kayip yillar olarak goruyor o donemi ve kimler icin bu yillar ulkenin daha iyi olan gecmisi dusuncesiyle ele aliniyor? metod olarak gazeteler, kitaplar ve sosyal medya paylasimlari gibi farkli mecralari inceleme yoluna gidilebilir.

    80- doktora tezi olabilecek bir arastirma alani olarak, izmir'e yonelik sosyo-politik algilarin tarihini incelemek. bu kapsamda hangi donemlerde sehir kemalizm-disi muhalefetin merkezi addedildi, ne zaman sagin kalesi imaji chp'nin guclu kentine dondu? bu cercevede izmir farkli siyasi gruplar icin hangi degisen anlamlari icinde barindirdi? tum bu surecte kentin degisen sosyo-ekonomik agirligi bu algisal degisimlerde ne tur bir rol oynadi? arastirma icin, yazili materyal olarak basindan, kurgu ve kurgu olmayan eserlerden, televizyon veya sinema eserlerinde bu degisimin muhtemel gosterimlerinden, siyasetcilerin yaptigi aciklamalardan yararlanilabilir. genel itibariyle karsimiza cikacak olan kent calismalari, kulturel calismalar, siyaset sosyolojisi kavsaginda bir ilgi cekici tez olacak.

    ps: gorus/oneri/elestiri/sorulariniz icin eksimondialisation@yahoo.fr adresinden ulasabilirsiniz.
  • 21. yüzyılın savaşları ve sosyal medya ve internet ile toplumun yonlendirilmesi.
  • 81- turk universitelerinin tarihi, eger hatam yoksa, pek de yazilmamis bir doktora konusu olarak onumuze geliyor. istanbul, ankara gibi ilk devlet universitelerinin tarihsel gelisimleri, yok oncesi donemde de nasil farkli yollarla devlet denetiminde olduklari, bilkent bilgi gibi ilk vakif (aka ozel) universitelerin nasil ortaya ciktigi, bunlari doguran mekanizma, sartlar, kisi ve kurumlarin kimler oldugu detaylica cevaplanmasi gereken ve ulkedeki universiter kurumlarin tarihini anlamada onemli katki saglayacak unsurlar.

    82- diger bir doktora tez konusu olarak, ulkede yesil-ekolojik hareketlerin gelisimi tarihi incelenmeye deger. bu konuda calismalar yapmis olunabilir, listeyi incelemedim. ama onemli olan bir farkli yaklasim daha komparatif sekilde bunun yazilabilmesi. bolge ve komsu ulkelerde konusulan baslica dillere hakim bir arastirmaci bu konuyu daha genis bir cercevede inceleyebilir. kafkaslar balkanlar yakindogu ucgeninde diger ulkelere nazaran bu cevre hareketleri nasil sekillenmis? nufus basina dusen cevrw protestolari, ilgili hareketlerin medyadaki haberlesme orani gibi istatistiklerin kullanimi veya bizatihi olusturulmasi da genis kullanima acik onemli bir arastirmaya donusturecektir bu calismayi.
  • 83- bir master tez konusu olarak, siyasi-toplumsal fikirlerin belli cevrelerde uzamsal gelisimi uzerine ornek olay calismasi yapilabilir. istanbul'un cihangir vb semtleri uzerine urbanistik ve antropolojik calismalar zaten mevcut. bunun uzerine buralarda yasayan ve belli bir etkiye sahip (akademisyen, gazeteci, yazar, vd) kesimlerin nasil siyasal bakislarini karsilikli etkilesim icinde sekillendirdikleri calisilabilir. guzel bir siyaset sosyolojisi arastirmasi olacaktir bu. ayni zamanda konunun pop kulturdeki yerini artik saglam bir bilimsel calismayla acikliga kavusturmak da diger bir faydasi olacak.

    84- bir baska master tezi olarak turk siyasal dusuncesinde cevrenin yeri ele alinabilir. gec 20. yuzyil ekolojik hareketleri oncesinden baslayarak turkiye'de siyasi dusunurler cevreye ve dogaya (bu ikisinin iliskili ama farkli kavramsal yapilar oldugunu unutmadan) nasil yaklastilar? bu konuya onem ne zaman verilmeye baslandi? milliyetci, sosyalist, islamist vb kesimlerde cevreye ozel bir rol atfedildi mi? vatan, sinif, ummet gibi bunlarin onem verdigi fikirler cevreye ne olcude temas etti? son olarak boyle bir entellektuel tarih calismasi yerine, modern yesil dusuncenin gelisimi uzerine turkiye'deki diger kesimler nasil reaksiyon gosterdi, ne tur uyumlara ulasti gibi daha farkli sorulari da incelemek mumkun. bu kapsamda avrupa yesil hareketinin ana akim siyasi partileri nasil donusturdugune dair calismalar ve de yesil siyasi felsefenin diger dusunce okullarini nasil etkiledigine dair incelemeler iyi baslangic kaynaklari sunacaktir.
  • 85- bu aralar ilgi ceken bir sosyal tarih konusu da tek kisinin yonettigi ulkelerde o lidere (veya o lider hakkinda) yazilmis mektuplarin, dilekcelerin incelenmesi.
    bu kapsamda yararli bir doktora tezi konusu, ataturk doneminde ona yazilan benzer belgelerin incelenmesi olacaktir.
    bu konuda arsive ulasimda hangi kisitlar ve kriterler mevcut su an bilmiyorum. ancak bunlarin asilabildigi veya sorun olusturmadigi durumlarda su sorulari cevaplamaya calismak yararli olacaktir.
    osmanli doneminde benzer pratikler ne olcude vardi, erken cumhuriyet tek lider yillarinda bu belgeler icerik ve sekilsel olarak hangi degisimlerden gecti?
    tek tek siradan vatandaslar, muhtarlar, yerel chp ve/ya devlet temsilcileri ne derecede bu sekilde ataturk'e ulasmaya calisti?
    uzerinde durulan konular nelerdi? donemin tum o siddetli donusumleri (ama ote yanda suregelen kimi devamliliklari) icinde bu mektup, dilekce, vb yazilar jurnalci nitelige veya devletici otokontrol mekanizmalarina donustu mu?
    son olarak erken 20. yy.daki ataturk cagdasi liderler hakkindaki mevcut calismalardan yararlanilarak daha karsilastirmali bir yol da kullanilabilir.

    86-hazir bir genel secime hazirlanirken, master tezi konusu olarak chp'den ayrilarak olusan partilerin farkli donemlerdeki ozellikleri -belki de karsilastirilarak- incelenebilir.
    ulker tarhan'in anadolu partisi ne olcude turhan feyzioglu'nun (c)gp'sine benziyor kisa ama enteresan bir alan olabilir ornegin. bu kapsamda sag ve sol ataturkculuk gibi ideolojik cerceveleri gozonune almak yararli olacaktir
  • danışman hocanın bile tez konusu önermesi sakıncalı iken, bu garip iş sözlüklere kadar düştü ha. ders aldığın süre boyunca sen hiçbir şeyi dert edinip de o ya da bu ölçüde dert ettiğin konuda derinleşmeye çabalamadıysan zaten geçmiş olsun.

    ama bu nedir? ideal olandır. gerçeklik nedir? intihalci, beceriksiz ve cahil profesörler cirit atıyor. bulunduğu yere hak etmeden gelen kişi de danışmanlığını yaptığı yavrucağa alelade bir konu iteler, alacağı asistan zaten mutlaka kendinden daha aptal olur ve bu düzen böylece devam eder. akademya siki tutmuş vaziyette özetle.
hesabın var mı? giriş yap