• 1917-1991 yılları arasını kapsayan rus mühendislik mentalitesidir.
  • insan hayatını ve güvenliği ikinci planda değerlendirip hedefe öyle ya da böyle ulaşmayı birinci planda değerlendiren mühendislik anlayışıdır.bu mentalite ile sovyet roketleri amerikan roketlerinden daha yüksek hızlara çıkabilmiştir.amerikalılar sovyetlerin bunu nasıl başardığını demir perde ortadan kalkana ve sovyetler yıkılana kadar çözememiştir.daha sonra araştırmalar şeffaflaştı ve gördüler.rus bilim adamları amerikalıların "çok tehlikeli" olduğu için uygulamadığı başka bir tekniği geliştirerek daha yüksek itiş gücüne ulaşmışlardır.
  • sovyet mühendisliği tedrisatından geçmiş mühendislerle iş yapmak kanser sebebidir. rusya ya da eski sovyet ülkelerinin hemen hepsinde bu durum farklı değildir. pratiklik sıfıra yakındır. sizi hayattan soğutur ve kağıt-belge israfından mütevellit küresel ısınma ve iklim değişikliğinin sebeplerinden biridir.
  • belgeseldi galiba, telsiz meraklısı italyan kardeşlerin kayıtları kalmış aklımda;
    roket denemelerinde, yıllarca ruşça haykırışlar/yakarışlar duyduğunu iddia ediyordu.

    (bkz: recordings of the judica cordiglia brothers)
  • soğuk savaş döneminde dizginlerini kırarak yükselen mühendisliktir.

    (bkz: sovyetler birliğinde havacılık)
  • t-34 serisi ve katyusha roketleri ile almanlara cehennemi yaşatmış olan mühendislik türüdür.
  • işlevsellik ve uzun ömürlülük esastır.

    sovyet mühendislik ürünlerinde tuşlar mekaniktir. eski ikarus otobüslerinin kapı tuşlarını bilenler bilir. bir kuvvet uygulayarak basarsın içine gömülür. tuşun şeffaf tuşu yerine göre aktif ışığı yeşil veya kırmızı yanar.

    tam tersi durumlar da yok değildir. mesela mig veya sukhoi tipi savaş uçakları ucuzdur ama işletim ömürleri motor değişim ömürleri kısa olduğu için batılı rakiplerine göre pahalıdır.
  • bu dönemde uzayda ölen rus kozmonotlar dönemin en trajik vakalarıdır.
  • çarlık döneminde bir şey üretmeyen rusya’yı fezaya çıkan ilk ulus yapmıştır.
  • affedersiniz bok gibidir. hele ki şaraşka diye bir olay var ki evlere şenlik, mühendisleri toplama kamplarına kapatıp kafalarına vura vura "inovasyon yap ulan" demişler.*

    edit: burada ayar vermeye çalışan ve mesaj yoluyla tepki gösterenler ekşi sözlüğe ne kadar boş beleş insanların doluştuğunu gösterir mahiyettedir. şu an ciddi ciddi şaraşka'yı savunmakla meşgul bir tanesi.

    mükemmel gördüğünüz sovyet mühendisliği rosenbergler olmasaydı bırak nükleer bombayı daha fisyon reaktörünü yapamıyordu.* casuslukla proje çalmak ne zamandan beri mühendislik oldu?
hesabın var mı? giriş yap