• çok severim. eskiden gazetelerde verilen mantık bulmacaları da çözerdim. biraz eğitim, tablo çizme pratiği ile gayet kavranabilecek bir konu. ve bu sorular sayesinde dgs de istediğimi aldım diyebilirim.
  • iki değişkenli sorularda; kişi isimleri varsa, tabloyu kesinlikle kişi isimlerine göre kurgulamayın. diğer değişkenleri tepeye yazın ve kişileri de öncüllere göre yerleştirin.

    üç değişkenli sorularda olay tam tersi; kişi isimlerini tepeye yazarak, diğer iki değişkeni alt bölümü yatay çizgi ile ikiye bölerek yerleştirmeye çalışın.

    ben sözel mantık sorularını hep pas geçerdim. sonra durdum düşündüm; sözelim iyi ama ben yapamıyorum. neden? hemen youtube'tan sözel mantık soru çözümleri ile ilgili videolar seyrettim.

    meğer çok eğlenceli ve kolaymış. ales'ten sözel-1'de 40 sorudan artık 40 net yapma şansım olabilecek.

    tavsiyem; (bkz: aker kartal)... biraz geveze ama olsun, çok iyi anlatıyor.
  • insanlık yok olurken sözel mantık sorusu çözmek! bi de gençlere "umutsuz" derler.
  • yaaa işte damla’ın 3 eteği var ikisi mavi biri kırmızı, 5 gömleği var üçü sarı ikisi beyaz, pazartesi şöyle giyiniyor, cuma salı çapraz yapıyor falan filan (adıyla var böyle bir çıkmış soru). o damla’yı var ya çıplak yakalayacağım bir gün o olacak, öyle cins sorular. bi de isimler: ayşe, bilge, ceyda, demet, elif...gamze’yi görünce cinlerim tepeme fırlıyor zaten, 6 kişi oluyorlar bazen! bu ne...

    yüksek konsantrasyon, teknik taktik ve bol antremanla biraz da şansla tamamı yapılabilecek sorulardır. 50 sözel sorunun son 8 sorusunu oluşturur ki 8 soru 2 hikayeden çıkar. önceki 42 soru 50 dakikada çözülebilirken bu sekiz soru için en az 20 yirmi dakika ayırmak gerekir.
  • kpss ve ales gibi sınavların sözel mantık kısmına yönelik şöyle bir video serisi hazırladım:

    sözel mantık oynatma listesi
    son video yayında
    sözel mantık 4
    oldukça keyifli sorulardır. bulmaca çözer gibi yaklaşıldığı takdirde sınav anında çok keyifli bir mola haline gelebilir. olur da bir mesafe ile bakarsanız sınavınızı da katledebilir. öyle bir ince çizgi oldu son yıllarıda. soru köklerinin olabilir veya kesinlikle ile bitmesi gözünüzde büyümesin. puzzle gibi parçaları doğru birleştirirseniz sonuca ulaşmasınız çok kolay olur.
  • sevdiğim derslerden biri. internette bir soruyu ararken şöyle bir videoya denk geldim. yemin ederim boş bulunup korktum.
  • sınava yavaştan hazırlandığım şu dönemde bir ay önce sözel mantık diye bir konuyla ilk kez karşılaştım. biraz araştırınca lgs'de dahi çıktığını öğrendim. (ben lise için teog'a girmiştim, orada sözel mantık yoktu.) neyse, bilmediğim bir konu olduğu için youtube'un altını üstünü getirdim ve sonrasında çalışmaya başladım. ilk başladığımda değil çıkmış soruları çözmek neredeyse hiçbir soruyu çözemiyordum, her gün pratik yaparak bir ayın sonunda rahatça çözebilir hâle geldim. işin kilit noktasının bazı ince noktalar olduğunu hem video izleyerek hem de soru çözerek anladım. şimdi bu kilit noktaları özet şekilde sıralayacağım. biraz uzun bir entry olacak ona göre :)

    genel tavsiyeler:
    1) sözel mantık diye bir konu olmadığının bilelim. böyle bir konu olmadığı ve her soruda sorulan unsurlar değiştiği için kesin bir formülü yok. peki bu gözünüzü korkutmalı mı? tabii ki hayır. bolca pratik yaptıktan sonra ne zaman ne yapmanız gerektiğini zaten kendiliğinden biliyorsunuz. bunu araba sürmeyi öğrenmek gibi düşünebilirsiniz, nasıl göz ve el kaslarınız otomatikleşiyorsa burada da zihin kaslarınız otomatikleşecek.

    2) ilk defa başlıyorsanız kesinlikle aker kartal hocanın sözel mantık oynatma listesini tavsiye ederim (sanırım 11-12 video vardı). videoyu durdurun bir kâğıda çözün, çözümünü hocadan dinleyin. yalnız bu oynatma listesinin yeterli olmadığının da bilincinde olun.

    3) sözel mantıkta devamlılık ve ısrarcılık önemli. eğer bu konuyu oturtmak istiyorsanız her gün olacak şekilde 1 ay boyunca günde en az 5 soru çözmelisiniz. yoksa konu oturmaz. ben vize dönemleri ders çalışmayı askıya aldığım hâlde sözel mantığa günlük vakit ayırmaya devam ettim ve faydasını gördüm.

    4) bol bol müsvette kâğıt bulundurun yanınızda :) şimdiye kadar ortalama 50-60 tane kâğıtı arkalı önlü harcamışımdır (kâğıdı ortadan ikiye katlıyorum önüne 2 soru arkasına 2 soru çözüyorum araya da 1 soru sıkıştırıyorum toplam 5 soru oluyor). yalnız denemelerde ve gerçek sınavda sözel mantık sorusu için verilecek boşluğun çok büyük olmayacağının da bilincinde olun.

    özel tavsiyeler
    1) tablonun nasıl kurulacağını öğrenin. tabloyu neyden kuracağız, bunu nasıl belirleyeceğiz? sorularda "bilinmeyenler" var. bilinmeyen ne peki, bilinmeyen adı üzerinde "bilinmeyen unsur". mesela soruda 2 bilinmeyen olsun:

    "ayşe, büşra, can; flüt bateri ve piyano olmak üzere farklı müzik aletleri çalmaktadır..."
    gördüğünüz gibi bu soruda "isimler" ve "müzik aletleri" olmak üzere iki bilinmeyen var.

    "arda, beyza, ceyhun ve didem; x etüt kurumu, y etüt kurumu ve z etüt kurumundan birinde çalışan öğretmenlerdir..."
    bu soruda "isimler" ve "kurumlar" olmak üzere iki bilinmeyen var

    bilinmeyenlerde her zaman insan isimleri olacak diye bir şart yok. araç isimleri de bilinmeyen olabilir:

    "bir galerici audi, bmw, citroen ve dacia markalı araçlarını a ve b şirketlerine kiralatmaktadır..."
    bu soruda da "araçlar" ve "şirketler" bilinmeyen. galerici bilinmeyen değil çünkü sadece bir galerici var. eğer x galericisi, y galericisi tarzı seçenekler olsaydı galerici de bir bilinmeyen olur ve toplam 3 bilinmeyenimiz olurdu.

    kpss ve ales'te genelde üç bilinmeyenli çıkıyor, iki bilinmeyenliler ön lisans kpss'de veya dgs'de çıkıyor. bu noktada gireceğiniz sınavı esas alın. ben de üç bilinmeyenliler üzerinde duracağım.

    2) aker kartal hocanın videolarından öğrendiğim: üç bilinmeyenlilerde tabloyu isimlerden kurun. genelde alfabetik sıraya göre 7 adet isim sıralarlar, bu isimleri a, b, c, d... şeklinde bir köşeye yazın (ki sonradan tabloda tamamladığımız ismi eleyelim) bir de bu isimlerden bir tablo oluşturun. istisna olarak eğer "hafta, gün, sıra" gibi unsurlar da varsa tabloyu bu unsurlardan kurun.

    3) sayılara çok dikkat edin. mesela soruda kaç kişiyi vermiş, bu kişilerden kaç kişi flüt çalıyor kaç kişi bateri çalıyor? ya da araçlardan kaç tanesi lpg, benzin, dizel yakıtını kullanıyor? sayılar kesinlikle soruyu çözmeniz için kritik unsurlar. genelde üç unsur varsa iki unsurun sayısını söylerler örneğin: "flüt, bateri ve piyano olmak üzere farklı müzik aletleri vardır. a, b, c, d, e, f, g kişilerinden 2 kişi flüt, 3 kişi bateri çalmaktadır." mesela bu örnekte piyanoyu kaç kişinin çaldığı söylenmemiş ama 5 kişinin çaldığı müzik aleti verilmiş. öyleyse 2 kişi de piyano çalıyordur. neredeyse her soru bizden bu basit düşünceyi çıkarabilmemizi istiyor.

    4) öncülleri dikkatli okuyun ama tablonun tamamen dolması için de zorlamayın. sadece öncüleri tabloya dikkatli yerleştirin. (öncül: doğru ya da yanlış olabilecek çıkarımlara öncül denir. sorunun hikâye kısmı ve öncül kısmı var, amaç hikâyeye göre tablo oluşturup öncülleri tablonun içine yerleştirmek)

    5) her soruda kritik bir öncül var bu öncül soruyu çözmenizde genelde büyük rol oynar. bu kritik öncül ya önceki öncüleri birbirine bağlar ya da ortaya yeni bir bilgi çıkarır. dikkatli olun gözünüz açık olsun :)

    6) tabloda farklı ihtimaller olabilir. bunun için yeni bir tablo değil de aynı tabloyu aşağı doğru genişleterek kullanın bu 2. tablonuz olur. zaten çok farklı bir ihtimal olup olmadığını, 2. tabloya gerek olup olmadığını soru size gösterecek.

    7) farklı simgeler kullanın, her kitapta sözel mantık için simgeler var ama hem akılda kalıcı değil hem de sınav anı için pratik değil. kısaca kendi simgenizi geliştirebilirsiniz.

    8) örneğin "gamze ve ahmet aynı yemeği sipariş etmiştir." bizim öncülümüz olsun. tabloda gamze ve ahmet'in sipariş ettiği yemek kısmına aynı işareti koyalım. bu işaret minik kare olur minik yıldız olur vs. yeter ki aynı olduğunu göstersin. keza bu öncülün tersi olan "farklı yemekler" denirse bu sefer de birbirinden farklı işaretler koyabilirsiniz. yine de bu öncüllerde hiç endişelenmeyin genelde tabloyu tamamlamaya yakın çözülüyorlar.

    9) tabloyu yaparken de gözümüz açık olsun .d mesela "çin malı teknoloji ürünler (buzdolabı, tv, telefon) türk malı teknolojik ürünler (buzdolabı, süpürge, araba)" şeklinde bir hikâye olsun. tabloyu kurarken gidip de bu unsurları tek tek yazarsanız o soru 6 satır yer kaplar ve kısa sürede çözülmez:( ama bu unsurları kategorileşmiş şekilde tablonun yanına yazarsanız "çin malı, türk malı" şeklinde sadece 2 satır yer kaplar. tablonuzun çok kalabalık olmamasına özen gösterin bu yüzden yapabiliyorsanız bilinmeyeni kategori şeklinde tablonun yandaki satıra yazın.

    örneğin "ızgarada pişmiş yemekler (tavuk, sucuk, mısır)" ( oh oh leziz valla:) "fırında pişmiş yemekler (patates, patlıcan, makarna)" şeklinde toplam altı parçadan oluşan iki unsur olsun. bu unsurları "ızgarada pişmiş" şeklinde ve "fırında pişmiş" şeklinde kategorileştirin. böylece soruyu çözmeniz kolaylaşır.

    10) size verilen her unsuru tablonun üstüne ya da yanına yerleştirmeyin. atabiliyorsanuz tablonun içine de atın. mesela bilinmeyen isimleri tablonun içine attığınız sorular da olacaktır.

    11) sıralama sorularını her zaman rakamlarla yapın, yani tabloyu rakamlardan kurun. bu yukarılarda belirtim ama tekrar belirtiyorum çünkü sıralama soruları da kendine özgü bir tür.

    12) sözel mantık sorularında birçok tür var: şifreli sorular, yön bulmalı sorular, grafikli sorular vs. bu tarz sorular çok basit ama geçmişte kalmışlar. çok eski çıkmış soruları incelerseniz bu soruları görebilirsiniz. günümüzde ise bu türlerden kpss ve ales özelinde hiç soru çıkmıyor. yine de içiniz rahat olsun istiyorsanız bakabilirsiniz. bu yüzden klasik sözel mantık sorularına yoğunlaşmak daha mantıklı.

    13) youtube'da bolca sözel mantık videosu var, siz soruyu kâğıda çözün doğru olduğunu düşündüğünüz şıkları da yazın sonra oynatın. böyle her gün en az beş videoyu çözerek izleyin ki zihniniz ve parmaklarınız alışsın. "ben tamamım" dediğiniz vakit de çıkmış sorulara yönelin, aynı soruyu birden çok çözebilirsiniz tavsiye ederim. böyle her gün çöze çöze çıkmış sorular da bitecek, sorular bitince ya da soruları yarılayınca bu sefer "süre tutarak" aynı soruları çözün. maksadınız bir soruyu doğru tablo ile en kısa sürede oyalanmadan doğru çözmek olsun.

    14) tabloda çok fazla oyalanmayın ama aceleye de getirmeyin. tablonuz çok boşsa ya eksik yazmış olabilirsiniz ya da tablonuz soru tarafından tamamlanacak olabilir. tabloda bekleme yapmayarak sorulara geçmeye özen gösterin.

    15) aksi belirtilmedikçe her soru birbirinden bağımsız bir sorudur. bir soruda söylenen yeni bilgiyi tabloya yazdıktan ya da tabloda işaretledikten sonra o bilgiyi sonraki soruda kesinlikle silin.

    şu anlık aklıma gelen bunlar, buraya kadar okuyabilmişsinizdir umarım :)
  • çözmeyi seviyorum ve çözünce mutlu oluyorum, bitti bu iş diyorum. amma ve lakin gel görki allah'ın cezası lanet bir soru gelince ve tablo kuramayıp çözemeyince deli oluyorum. kafayı yiyorum ya arkadaş bu ne diyorum agresifleşiyorum daha ne yazabilirim bilmiyorum. allah'ını seven defansa gelsin.
  • sayısal mantıkla birlikte ales'te en keyif aldığım alan. bulmaca gibi. özellikle de sözel mantıkta o son anda ufak bir bağlantıyla aynı anda dört sorunun cevabını buluyoruz ya kendimden geçiyorum yemin ediyorum. anlatılmaz yaşanır :d

    dgs ve kpss soruları da ales ile aynı ayarda. rahatlıkla bakabilirsiniz. zorlanan arkadaşlara önerim olacak. youtube'dan aker kartal'ın sözel mantık soru çözümü videosuna bakın. muazzam. elli türkçe sorusundan rahat kırk beş net çıkarırsınız. güzel anlatmış. öylesine girdiğim sınavda neredeyse full yapmıştım sadece videosuna birazcık bakarak.

    yalnız ben pek denemeye giremedim. girecektim ama hep kaynadı, bazen okul sınavlarımla çakıştı. birkaç denemeye girebildim. zaman sıkıntısı yaşıyorum bu sebepten. tüm soruları göremiyorum sayısaldan. zaten o sınavda tüm sorulara bakacak vakit bulan da yok çevremde. çok oyalayıcı çünkü sorular. sorun bilip bilmemekten ziyade zamanını ayarlayabilmek. benim gibi uyuşuk olmamak için deneme çözün :)
  • matematikle arası iyi olanların daha kolay çözebildiği sorulardır. sayısal mantık sorularından da daha zordur kanımca. teknik vs. bilmeden de full çekilebilir.
hesabın var mı? giriş yap