• "bizim bu dostumuzun idaresinde dili bir, inancı bir, özü bir kardeşlerimiz vardır. onlara sahip çıkmaya hazır olmalıyız. hazır olmak, yalnız o günü susup beklemek değildir. hazırlanmak lâzımdır. milletler buna nasıl hazırlanır? manevî köprüleri sağlam tutarak. dil bir köprüdür… inanç bir köprüdür… tarih bir köprüdür… köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz. onların (dış türklerin) bize yaklaşmasını beklememeliyiz. bizim onlara yaklaşmamız gereklidir…"

    mustafa kemal atatürk..
  • açın youtube'u bakın moskova'daki ilk mc donald's açıldığında insanların caddeler boyunca nasıl sıra olduğunu, o zaman anlarsınız.
  • yalçın küçük amaca'nın sovyetlerde sosyalizmin çözülüşü adlı eserinin arka kapağında çözülüşün nedeni olarak "boş zamanı hoş zamana çevirememektir" ifadesi yer almaktadır.
  • her bokun devlet olması
  • isviçre'ye komünizmi getir, 20 yıl sonra halk açlıktan kuru ekmek yer.

    bu kadar basit.
  • birçok sebep vardır ama bana göre en önemlisi halkın gözünü açmasıdır.

    komünizmin, sosyalizmin dünyadaki en iyi yönetim şekli olduğuna inandırılan milyonlarca insan, sinemalarda kaçak yollarla eriştikleri amerika yapımı filmleri izlediklerinde en alt sosyoekonomik tabakadaki insanların bile araç sahibi olduğunu, istedikleri gibi yiyip içtiklerini görünce yavaş yavaş paylaşılmış psikoz halini terk ederek, global realiteyi kavramalarıyla birlikte sscb’nin temellerine dinamitler yerleşmiş oldu.
  • ekşi'nin editörü değilim de, zaten bu başlık vardı
    (bkz: sscb'nin dağılma sebepleri)
  • adam tarihten o kadar bi haber ki, sscb yıkıldıktan sonraki rusya federasyonu'nun ilk başkanı boris yeltsin'i sscb'nin yıkılış sebebi olarak yazabiliyor. bi diğeri de kahvede edindiği bilgilerle, komünizmin parayı bulana kadar olduğunu dile getiren über tespitini, bizimle paylaşma cesareti gösterebiliyor.
  • ilk sebebi üretimdeki verimsizliktir. batı dünyasının üretim proseslerinin kaynakları daha verimli kullanmaya zorunlu oluşu, kar etmeyen şirketler batar zira, sovyetler’de ise böyle bir problemin olmayışı; ekonomik anlamda aranın açılmasına sebep olmuştur.

    ikinci sebep ise verimliliğin getirdiği teknoloji ve dolayısı ile ortaya koyulan her türlü üründeki kalite farkıdır. doğu almanya hala trabant üretirken, batı almanya’da üretilen otomobillerin arasındaki fark bile her şeyi açıklar. aradaki bu fark olmasa ne batının kültürel çekiciliği kalırdı, ne chernobyl gibi facialar yaşanıp dünyaya rezil olunurdu. mc donalds önünde kilometrelerce kuyruklar oluşmazdı mesela. insanlar batıya göç edebilmek için ölümü göze almazlardı.

    halka verdiğiniz ürünler ve hizmetler kadar başarılısınız bu dünyada. aksi taktirde suudi arabistan gibi dünyanın en leş yönetim biçimine sahip ülkelerinden biri çoktan yıkılırdı.
  • bürokrasiden iş yapılamayacak konuma gelmesi.
    rekabet olmadığı için kalitenin düşmesi.
hesabın var mı? giriş yap