• olimpus daginin altindaki magarlarda dogmus, phorcys ve ceto'nun kizlarindan biri. gorgon'larin en yaslisi. yunan mitolojisine gore medusa'nin yaninda yer aldigi icin canavarimsi bir hale gelmistir. gorgon uclusunden en cok can almis, kendince ozgur hareket eden olani budur. medusa'nin aksine bunu oldurmek imkansizdir.

    (bkz: ukteydim doldum)
  • stheno, yunanca’da güçlü demektir ve gücü temsil etmektedir. deniz tanrısı phorkys ile keto'nun kızıdır. stheno da kardeşleri ile aynı özelliklere sahipti ama aynı kanı taşımıyorlardı. stheno medusa'dan büyük, euryale'den küçüktür. gorgon kardeşler olarak isimlendirmelerinin sebebi evrende sadece 3 tane bu özellikte varlık olmasından dolayı zeus tarafından kardeş olarak ilan edilmeleridir. kızkardeşi medusa ile gezdiğinden, önceden beri medusa'nın güzelliğini kıskanan athena, poseidon medusa'yı athena tapınaklarından birinde iğfal edince, medusa'yla birlikte gorgona çevirmiştir.

    zayıf ve saç olarak kırmızı zehirli yılanları olan bir canavar olarak resmedilir. gorgonlar'ın tüm özelliklerinin aynı olmasına karşın içlerinde sadece medusa ölümlüydü. ortancaları olmasına karşın stheno ikisinden de daha çok kişiyi öldürmüştü. perseus medusa'yı öldürürken stheno ile euryale perseus'u öldürmeye çalışmışlar, fakat perseus hades'in başlığını giyip görünmezleştiğinden başaramamışlar. gorgonların yasları/çığlıkları bir kaval notasına dönüşmüş. bazı rivayetlere göre euryale'nin insan olabilmek için onu öldürdüğü söylenir.
hesabın var mı? giriş yap