• yaklaşık 3 haftalık pilates + yoga + cycling kombosundan sonra bugün ders sonunda stretching yaparken fark ettim ki dizlerimi bükmeden eğildiğimde parmak uçlarıma dokunabiliyorum. spor yapmayan insana bu mutluluğu tarif etmek çok zor ama ben bu kazma gibi bedenimi bi nebze olsun esnetebilmenin verdiği mutlulukla kendimi sevdim yıllar sonra. sen çok yaşa stretching.
  • esneme egzersizlerinin ecnebicesi. artık dilimize yavaş yavaş bu haliyle giriyor gibi. esnemek yine fiil haliyle kullanılıyor ama "esniyor musun?" yerine "stretching yapıyor musun?" tarzı cümlelerde daha işlevsel. gönül, türkçe'nin kirlenmemesinden ama bir aktivite olarak stretchingin yaygınlaşmasından yana.

    stretching ya da esneme egzersizlerinin kabaca tanımı da şu şekilde: spor sonrası ısınan, parçalanan ve yırtılan kasları çekerek uzatmak. özellikle fitness yapanların pek de üzerinde durmadığı ama çok önemli bir egzersiz türü stretching. aktivite sonrası kaslarda biriken laktik asit bu yolla vücuttan atılır, kasılmış ve kısalmış kaslar uzayarak rahatlar, vücudun hareket kabiliyeti ve esnekliği artar; böylece egzersizler sırasında vücudun daha rahat olması ve daha hızlı kalori yakması sağlanır. ve yine ertesi gün vücutta biriken yorgunluk ve et kesiği hissi asgari seviyeye inecektir.
  • sadece spordan önce veya sonra değil, her gün yatmadan önce yapıldığında ertesi güne daha dinç başlamayı sağlayan egzersiz çeşidi.
  • sabahları bomba gibi olmak için, akşamları güzel bir uyku çekebilmek için, sandalyede otur otur boynunuz omuzlarınız kaskatı kesildiğinde, spordan önce, spordan sonra, kısacası canınız ne zaman isterse ya da ne zaman ihtiyaç hissederseniz yapabileceğiniz, hatta yapmanız gereken hareketlerin genelidir stretching ya da türkçesi ile "esneme - germe"...

    insan vücudunda hareketin neredeyse tamanını sağlayan çizgili kaslar aynı yay gibidirler, ancak bu kasların tekrar orijinal boyutlarına kadar uzamasına izin vermeden sürekli kasılıp kalmasına (bu esnada kısa aralıklarla gevşeyeceklerdir elbet ama bu yeterli olmayacaktır) neden olursak bir süre sonra ağrılar hissetmeye başlarız ve bu da türlü rahatsızlıklara sebebiyet verebilir (boyun fıtığı gibi)...

    bu yüzden her ne kadar yurdum insanları tarafından önemsenmese de aslında egzersiz disiplininde çok çok çok çok çok ama çok önemlidir stretching. kobe abimiz bile önemine vurgu yapmıştır. ahanda burada: (6:25 ve sonrası)

    http://www.youtube.com/watch?v=asqewuuqslm
  • spor yapmadan once yapilan esneme hareketleri. hafife alinmamalidir. yoksa sakatliklara yol acabilir.
  • türkçe adıyla germe egzersizi. spor yapan kaslarını çalıştıran insanların eklem hareket açıklığı koruması, egzersiz sonrası ağrılarının azalması için egzersizin sonuna mutlaka konması gerekir.
    kas büyütmek için kası çalıştırmak gereklidir. kas çalıştıkça hipertrofiye uğrar yani büyür. kasın kasılmasıyla boyu kısalır eni artar. akordeon gibi düşünebilirsiniz. kasıldıkça kısalır gevşedikçe uzar. germe egzersizi eklemeksizin antrenman yaparsanız bir süre sonra kaslarınız kısalır ve öyle kalır. bu vücudunuzun esnekliğinin kaybına neden olur. bunun olmaması için kası kastığınız yönün tersi yönde en az 30 saniye kadar uzatıp beklemeniz gerekir.
    örnek vermek gerekirse, baldır kasları olan gastrokinemiuslar ayağa plantar fleksiyon yaptırır, yani ayakla gaza basma hareketi yaptırır. bu kası gevşetmek işin kası ters yöne doğru zorlamak gerekir, bu ayağı ayak bileğinden yukarı doğru kaldırma hareketidir. bu hareketleri yaparken diziniz bükülü olmayacak ve yapabildiğiniz kadar zorlayacaksınız. zorlanma esnasında baldırlarınızda ağrı oluşacak. bu ağrı germe egzersizinin efektif olduğunun işaretidir.
    germe egzersizi sonunda vücutta rahatlama olur. bir tür germe egzersizi olan yoga sonrası insanların rahatlama hissi bildirmesi bu nedenle şaşırtıcı değil.
    şimdi esnekliğin eklem hareket açıklığına nasıl etki ettiğini bir örnekle açıklayacağım. bacaklarınız düz bir şekilde sırt üstü uzanın. bir bacağınız dümzüz yerdeyken öbür bacağınızı diziniz bükülü bir şekilde maksimum fleksiyona getirmeye çalışın yani gittiği yere kadar kaldırın. bu şekilde kalça ekleminin 180 derece kadar açılabildiğini görürsünüz (kalça ekleminde bir sorununuz yoksa). sonrasında aynı hareketi diziniz bükülü olmadan yapın. esnekliğiniz iyi değilse eklem hareket açıklığı düşer. bunun sebebi kısa kalmış kasların eklemin açılmasına izin vermemesi ve hareketi kısıtlamasıdır.
    germe egzersizi öncesinde hareket açıklığım yaklaşık 90 derece iken şimdi 130 derece kadar. kilo verenler, kas geliştirenler iyi bilir, sonucu görmeye başlayınca motivasyon artıyor bu da egzersize uyumu beraberinde getiriyor. umarım stretching i küçükseyenleri ikna edebilmişimdir. bu da leg day gibi skip edilmemesi gereken bir şey *
  • spor öncesi ve sonrası yapılması gereken hareketler bütünü. şöyle şeyler: https://coderdede.com/…etching---esneme-hareketleri
  • öncesinde ya da sonrasinda yapmadigim icin (tahmini olan yesillendirsin lutfen) deneme asamasinda oldugum ve cok sevdigim tirmanis sporuna veda etmeme sebep olan egzersiz. iki hafta sag kolum 90 derecede kilitli kaldi, tendonlarim koptu bir daha hic duzelmeyecek sandim. neyse ki gecti. aman hafife almayin!
  • özellikle pilates dersinin sonunda, insanın içinde yerinden kalkıp, hocaya gözyaşları içerisinde sarılıp, teşekkür etme isteği uyandıran hareketler. iyi hissettirir. fena mayıştırır ve spor sonrası ödül niteliğini taşır.
  • spor yapan veya yapmayan herkesin mutlaka günlük olarak yapması gereken basit ama oldukça etkili hareketler. özellikle de, vücut geliştirme yapan arkadaşlar bu hareketleri kesinlikle ihmal etmemeliler.

    hakan demiray'ın bu konuda hazırladığı video: https://youtu.be/o2sx5c51_o0
hesabın var mı? giriş yap