• su geçirmez dağcı ayakkaplarından alınacak "sineği de sıkıp yağına vergi koyalım vergisi". %35 oranında olacakmış. bu da ayakkabılara yaklaşık %50 zam olarak dönecekmiş.

    http://www.ekonomiekibi.com/…liye_bakani_daga_cikti

    --- spoiler ---

    maliye bakanlığı, uzakdoğu’dan ithal edilen açıkhava (outdoor) sporu ayakkabılarına yüzde 35-50 arasında ilave vergi getirdi. bu karar, yılda 45 milyon liralık su geçirmeyen ayakkabının satıldığı pazarda deprem etkisi yarattı. satışların en az yüzde 25 düşmesi bekleniyor.

    yüzde 50 zam yolda

    millet gazetesi’nden elif akın’ın haberine göre, söz konusu ürünlerin yüzde 80’i vietnam ve çin’den geliyor. batı mümessillik’in sahibi zafer öğüt, açıkhava sporu ayakkabılarına en az yüzde 50 zam geleceğini söyledi. öğüt, “ürünlerimiz zaten pahalı. ek vergiden dolayı fiyatlar daha da yükselecek” dedi. öğüt, uzakdoğu’dan 84 liraya (30 euro) ithal edilen bir ayakkabının en az 460 liraya (165 euro) satılacağını ifade etti.

    2015 sektörü zorlayacak

    kalitesiz ayakkabıların ülkeye girişini engellemek için hükümetin böyle bir hamle yaptığını vurgulayan öğüt, “markasız ürünlerin önünü ayakkabı başına 5 dolar gibi sabit bir vergi alarak kesebilirler. bu şekilde kurunun yanında yaş da yanıyor” dedi.

    açıkhava sporu ayakkabısı pazarında siparişlerin bir yıl önceden alındığını dile getiren öğüt, vergilerden dolayı 2015 yılının çok zor geçeceğini söyledi.

    satışlar düşecek

    ithal ürünler sattıkları için mevcut fiyatların zaten yüksek olduğunu belirten slalom sport genel müdürü erdem gez, bu ek vergiyle fiyatların uçacağını söyledi. gez, “yurtdışından gelen tüm açıkhava sporu ayakkabılarına yüzde 35-50 ek vergi getirilmesi, perakende satışları yüzde 25 düşürür” şeklinde konuştu.

    ayakkabıda vergi oranı yüzde 53'e fırladı

    açıkhava sporu ayakkabısı ithalatında ek vergi ağustos 2014’ten itibaren alınmaya başlandı. bu tarihten önce yüzde 18 gümrük vergisi ve ayakkabı başına 3 dolarlık (yaklaşık 7 lira) ek vergi alınıyordu. yeni uygulamayla ithal ayakkabıdan yüzde 35-50 oranında bir ek vergi daha alınacak.

    --- spoiler ---

    ayrıca (bkz: yürüyenlere ayakkabı vergisi)
  • yakında nefes alıyosun vergisinin de alınacağını gösteren vergi. hayır zaten outdoor ürünleri acayip pahalı bir de bu zamla plastik çizmelerden alır giyeriz biz anca. o değil de iyiki almışım lan geçen ay ayakkabıları. aklımı seveyim.
  • araştırma görevlilerini derinden yaralayan haber.

    (bkz: araştırma görevlisi olunca dağcı ayakkabısı giymek)
  • abi başlığı gördüğümden beri düşünüyorum..

    lan niye?

    bi türlü karar veremedim, anlayamadım. şöyle güzel bi @2 çıkar, debe olur dedim, yapamadım.

    neden ya, olum nasıl akepe'ye oy veriyorsunuz? nasıl lan nasıl? hep 50 liralık bot mu giyiyorsunuz?

    vallahi çözemedim. eyyorlamam budur.
  • hep 50 liralık ayakkabı aldığım için beni etkilemeyecek vergi.
  • bu ne yahu,
    yakında 100 gramdan fazla sıçarsak,günde ikiden fazla sevişirsek,boynumuza üç fıstan fazla parfüm sıkarsak da ilave vergi alacaklar.neyse sen domalansın büyük düşün
  • üretimini tr de beceremediğimiz... beceremediğimiz halde alımını da zortlaştıran bir durum..

    üretildi de biz mi almadık.. sorarım size.. sordum!!
  • ben hep pazardan 10 liraya alıyom ki diyen akp seçmenine dokunmamıştır.
  • devletin tüketim olan yerden vergi alayım alışkanlığından ziyade, sanıyorum iç pazarda yandaş bir üreticinin elini güçlendirme çabası. ne yazık ki geldiğimiz noktada artık böyle düşünüyoruz, ve ne yazık ki bir şey yapamıyoruz.

    tabi habere göre, bu vergi ile 460 tlden satılacak ayakkabının şu anki fiyatı 300 tl civarı demek ki.
    gazetecinin rakamların yerini değiştirmesi durumu yoksa, habere göre 84 tl'ye ithal edilen ayakkabı 300 tl etiketle bize satılıyor. iyiymiş.
  • eğer belirtilen saçmalıkta gerekçeleri var ise, türkiye'nin yakın zamanda dünya ticaret örgütünden zılgıtı yemesine, daha da önemlisi, özellikle tekstil ihracında darbe yemesine sebep olabilecek vergidir.

    ülkenizin içinde istediğiniz gibi at oynatın, yarın uyanın, milli iradenin size verdiği güçle kdv oranını %50 yapın. ama gümrüklerde uygulanacak vergilere müdahale böyle gerekçelere dayandırılamaz.

    siz bir ürün için, kalitesizi geliyor, o yüzden vergi koydum diyemezsiniz. şartlarını koyarsınız, ona uygun sertifikasyon ve onaya müteakip ithalat izni verirsiniz.

    aksi durumda, böyle bir vergiyi arttırmak için gerekçelere ihtiyacınız vardır. iç pazardaki üretiminizi olumsuz yönde etkilediğini, damping etkisi yaptığını düşündüğünüz durumda, dünya ticaret örgütü nezdinde anti-damping davaları açarsınız. veya, bu ürün grubunda karşılıklı ticaret yaptığınız ülke size karşı olan vergileri haksız şekilde değiştirdiği durumlarda buna karşılık verirsiniz vs. kendi çapınızda korumacılık oynayacaksınız, bunun da bir yolu yordamı vardır.

    yarın ihracat pazarlarınızdan gelecek benzer uygulamaların neticesini acı bir şekilde görürsünüz, sesinizi de çıkartamazsınız.

    ha, ama siz diyorsanız, "nasıl ki maden kapatılmasın diye araya giren 50 kişi var, bunda da durum öyle. ben bu ayakkabıyı üretiyorum, ithalatı kesmemiz gerek diyen 50 kişi var", biz orasını bilemeyiz. ya da bu karar çıkmadan önce yüklü miktarda mal çekip ondan sonra da araya hatırı sayılır dostlar sokarak piyasa dengelerini lehine çevirmek isteyenleri kıramadıysanız sonuna kadar haklısınız. üzülmenizi istemeyiz.
hesabın var mı? giriş yap