• bertan onaran, vedat günyol ve ruhi su arşivlerinden derlenmiş bir albümdür. 1990’da çıkan albümün iç kapağında sıdıka su şöyle diyor;

    “1943-1970 yılları arasında devrimci hareketin içinde bulunanlar, aleviliğin türkiye’de sosyalist hareketin gelişmesinde nasıl bir rol oynadığını iyi bilirler. kimilerimiz, sosyalizmi alevi türküleriyle bulduk diyebilirim. bu yolla bilinçlenmenin, insanın ezilmesine ve sömürülmesine karşı duyarlık kazanmanın, türkülerden bir çeşit güç alıp zenginleşmenin öncüsü, hiç abartısız, ruhi su olmuştur.
    ruhi su, 1943-1945 yılları arasında, türkiye radyolarında ilk kez alevi ozanlarının türkülerini söylemiştir. pir sultan abdal’dan “gelin canlar bir olalım”, ali izzet’ten “bir allah’ı tanıyalım”, muhyi’den “zahit bizi tan eyleme” gibi... bir süre sonra alevi türküleri söylediği ve solculuk propagandası yaptığı için radyodan uzaklaştırılmıştır ruhi su. çünkü aleviler, tarih boyunca ezilmişler ve ezilmişlerin yanında yer almışlardır. halkın direnme duygularını türküleriyle, müzikleriyle dile getirmişlerdir.
    ruhi su, türkü repertuvarının çoğunluğunu alevi türküleriyle oluşturmuştur. ne yazık ki, cumhuriyet gazetesi’nde yayınlanan alevilere ilişkin yazı dizisinde hiç kimse bu konuya değinmemiştir. oysa ruhi su’nun bu alanda yaptığı önemli çalışmaları dile getirmek hem ona, hem alevi halka karşı en azından bir kadirbilirlik borcu idi.
    ruhi su’nun gene dost evlerinde ve kendi evinde banda kaydedilmiş çalışmalarının alevi deyişleri ve pir sultan abdal ezgilerinden oluşan bir derlemesini yaparak, bazı dizelerdeki sürçmelere rağmen, yayınlamaya karar verdim. bu bir tarihi arşivlemek anlamını taşımaktadır. bu deyişlerin ruhi su’nun derlediği türküler arasında önemli bir yeri olduğunu sanıyorum. alevi müziğinin yaygınlaşmasında, en az alevi ozanları kadar ruhi su’nun da emeği geçmiştir. bunu alevi halkı çok iyi biliyor.”
  • metin&kemal kahraman'dan defalarca dinlemek istenen türkü.

    "...
    bizden selâm söylen, dosta gidene
    yuh yalancıya, nalet nâdana
    bunca düşman ardımızdan yedene
    yorulur, gam yeme, divane gönül. .."
  • metin & kemal kahraman yorumu
    sözleri de şöyle;
    sultan suyu gibi çağlayıp, akma
    durulur, gam yeme, divane gönül
    er başında duman, dağ başında kış,
    kırılır, gam yeme, divane gönül.

    bizden selâm söylen, dosta gidene
    yuh yalancıya, nalet nâdana
    bunca düşman ardımızdan yedene
    yorulur, gam yeme, divane gönül.

    pir sultan abdal'ım sırdır sırada
    bir iş geldi başa, kalsın burada
    cümlemizin yeltendiği murada
    erilir, gam yeme, divane gönül.
  • bugün işe giderken (bkz: aşıklar bayramı) filmini açtım yol boyu izlerken filmin bir yerinde filmi durdurup bu şarkıyı açtım. nedense bu türküyü çağrıştırdı bana film. az önce de işten gelince filmi bitireyim dedim ve son 15-20 dakikasını izledim. filmin sonunda da sultan suyu çaldı. benim için güzel bir an oldu bu güzel türküyle filmin bitmesi.
  • metin ve kemal kahraman'ın seslendirdiği, zirvede bir kayaya uzanıp bulutların hareketini izlerken dinlemelik parça.

    suskunluğa yakışan en güzel şarkılardan biri.
hesabın var mı? giriş yap