• (bkz: vahdettin)
  • cülus torenine (tahta cikma toreni) ait goruntulerin asagidaki videodan izlenebilecegi osmanli'nin son padisahidir.

    sultan vahdettin'in culus toreni
  • ingiliz eski başbakanlarından lloyd george un savaştan sonra yayınladığı hatıratında, işgal güçlerinin silah ambarlarından silahlarını kaçırarak istanbul dan anadolu'ya aktarmaya çalışan kuva-i milliyecileri ihbar edip yakalanmalarına neden olanın ve bunu bize bildirenin bizzat vahidettin olduğunu kendisi nakletmiştir.
    eğer lloyd george un savaştan sonra yeni türkiye cumhuriyeti ile bir çıkar ilişkisi olamayacağını düşünürsek yalan söylemesi veya tarihi çarpıtması için de herhangi bir neden göremiyorum doğrusu.karar size kalmış.
    ancak ben yine de bir insanın kendi tebaası altında yaşayan insanlara ve kendi milletine böyle bir ihaneti gerçekleştirebilecek kadar alçalabileceğine inanmıyorum ve inanmak istemiyorum.hem de bu devletin başı diyebileceğimiz bir şahsiyetse.
    bir de olaylara şu pencereden gelin beraber bakalım.
    kendimize öncelikle şu soruyu sormamız gerekiyor bence.
    olayların akışı insanı nasıl bir psikolojiye sevk edebilir?
    bunu dışarıdan bakan çok iyi bir araştırmacının bile kolayca analiz edebileceğine inanmıyorum ben.
    düşünün ki itilaf devletlerinin ağır zırhlı donanmasının topları bir yerlere mesela boğaz'a mesela dolmabahçe saray'ına mesela bab-ı ali ye çevrilmiş.bu durumda yapılabilecek fazla birşey gelmiyor aklıma.
    tutsak ve aciz bir padişah,galip devletlerin her talebine el pençe divan duran zavallı bir kabine ile pek de fazla birşey yapılamazdı zaten.
    mustafa kemal e ve silah arkadaşlarına dürrizade abdullah dan gelen ölüm fetvaları ve vahidettin den gelen idam emirleri sadece eli kolu bağlı ve galip devletlerle iyi geçinme ve her isteklerini yerine getirme politikası gütmek zorunda kalan bir padişahtan beklenebilirdi.bu yaptıkları onun hain olduğu anlamına tabiki de gelmemektedir.
    ancak şu da bir gerçek ki hain olduğuna inanmasam da ısrarla damat ferit paşa gibi bir beceriksizi ve ingiliz emellerine gönülden bağlı bir adamı hem de tam 5 kez sadarete getirmesini tercih etmesine anlam veremiyorum.
    bence bu onun kesinlikle yapmaması gereken en önemli hatasıydı.hatta bu hata bile değil.hata bir iki defa yapılabilir ancak hem de sözkonusu olan devletin bekası ve atisi ise bu hatayı 5 kez yapması gerçekten de hata değildir olsa olsa büyük bir ahmaklıktır.
  • başlıklar ünvanlara göre açılsaydı; türkiye cumhuriyeti kurucusu mustafa kemal atatürk şeklinde olurdu.

    ya da hain vahdettin.

    kendisini anlamak isteyenler braveheart filmini izleyebilirler. iskoç toprak sahiplerinin kendi konumlarını korumak için halkını nasıl sattığı, vahdettin'in yaptıklarını anlamak açısında güzel bir örnektir.

    o sadece kendi konumunu ve mal varlığını koruma peşindeydi.

    edit: başlıklar tanındığı, bilindiği isme göre açılıyor. yoksa fatih sultan mehmet için;

    kayser-i rum
    ebul-feth
    fatih
    han
    sultan
    sultanül-berreyn
    hakanül-bahreyn
    avni
    ikinci mehmet diye başlık açmak gerekirdi.

    ya da daenerys targaryen için;

    büyük çöl deniz'in khaleesi'si, ejderhaların annesi, zincir kıran, andallar'ın ve ilk insanların kraliçesi, yedi krallık'ın hükümdarı, diyarın koruyucusu... dememiz gerekirdi!
  • sevr'i imzalatmış bir vatan hainidir. yaparken iyi de söylenirken mi kötü.
  • atatürk'ün gençliğe hitabesinde söylediği gibi, şahsi menfaatlerini müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhid etmeye çalışmış iktidar sahibi görünümlü kişidir.
  • istanbul'un iki semtine sıkışmış sultanlığını korumak için işgalcilere köpek olmayı seçmiş düşük...

    azıcık şerefi olan bir hükümdar başkenti işgal edildiğinde ya savaşarak ölürdü yada kafasına sıkardı.

    bu, teselliyi 18'lik karısının baldırlarında aradı...

    sevenine de övenine de lanet olsun.
  • vahdettin hain değildi denmiş. hainliğin tanımını yapın o halde.
    kendisini uyaran m. kemal'i sürgüne göndermeye yeltenen adamdır. yetmemiş idam fermanı vermiştir. efendim o değildi damat ferit'ti olayına hiç girmeyin.
    "milli mücadele başarılı olacak siz dik durun yeter" diye uyarıya gelen heyeti "siz bu ingilizlerin nelere muktedir olduklarını biliyor musunuz? bu halka bir çoban gerek o da benim" diyerek dinlememiştir.
    18 yaşında kızı alıp saltanatının, hilafetinin devamı uğruna ingilizlerin gerektiğinde anadolu şehirlerini işgal edebileceğine dair imza atmıştır.
    nihayetinde "ben de at üzerinde mücadeleye katılmalıydım" demiştir ama bu onu aklamaz, mallığının, hiyanetinin ikrarıdır.
    ingiltere hükümetine yazdığı yığınla dalkavuk mektup ortadadır.
    daha da sayılır, uzar gider.
    olayın saflıkla tecrübesizlikle alakası yok.
    olayın hainlikle yakın alakası var.
hesabın var mı? giriş yap