• ışınım yapan elemente sahip -özellikle dönemdaşı- pek çok lensten biridir. radyoaktif olanı uzun süre ışık görmediyse sarıya çalar. bir süre güneşe maruz kalınca tekrar şeffaf haline geri döner.

    http://www.pentax-manuals.com/repairs/yellow.htm
  • radyoaktivitesine takılmazsanız dünyanın en kaliteli objektiflerinden birisidir. babamın spotmatic makinesinden benim olympus ve en son k-5ime kadar bütün makinelerimde kullanmayı en sevdiğim objektiftir, 1000 liralık objektifi çıkartıp bu 40-45 yıllık mücevheri takınca, paranın her şey olmadığı, kalitenin para ile doğru orantılı olmayabileceğini de görebilirsiniz.
    ikinci elini uygun fiyata bulursanız kaçırmayın derim, evladınızın çeyizine koyarsınız
  • zamanında pentaxforums' da m42 mountlu lensleri araştırıken bu lens dikkatimi çekmişti ve halihazırda temiz bir tane multi-coated versiyonuna rastlayınca dayanamadım aldım.

    öncelikle full-frame makinede kullanmaktayım ve sonuçlar inanılmaz. bıçak gibi keskin bir lens ve bokehleri çok başarılı. fakat manuel netleme yaptığınızdan ve genelde f1.4 diyaframda çalışacağınızdan modelin sabırlı olması şart çünkü herhangi bir harekette alan derinliğinden dolayı istediğiniz noktadaki netliği kaybedebiliyorsunuz. (fokuslamayı modelin gözüne yaparsınız ama burnu net çıkar gözler flu olur vs.)

    bu lensi kullanırken vizörden değilde live'ı açıp ekrandan bakarak çekim yapmak daha net sonuçlar almanızı sağlar. ( ekrandan modelin gözüne %100 zoom yapıp netlik ayarı yapmak) ayrıca full-frame makinelerde (canon 6d için bu böyle, crop makinelerde ise böyle bir sorunla karşılaşmadım) manzara için sonsuza ayarladığınızda lens geriye hareket ettiğinden deklanşöre bastığınızda ayna takılıyor. sadece portre çekimi için aldığımdan benim için önem teşkil etmese de alacak arkadaşların bilmesinde fayda var

    sonuç olarak , eğer temiz bir tanesine denk gelirseniz ve portre lensi arayışı içerisindeyseniz düşünmeden alın derim çünkü doğru ışıkta muhteşem sonuçlar verebilen lenstir kendisi
  • bu lensin hikayesi çok enteresandır.

    1950'lerde zeiss killer olarak piyasaya çıktı, 8 element 6 grup olarak üretildi, herhangi bir kaplamaya sahip değildi veya single coating vardı tam emin değilim. çok maliyetliydi pentax bu satılan her lensin her bir kopyasında zarar etmeye bile başlamıştı.

    işte bu andan itibaren 8 element 7'ye indi, keskinliği benzer kılmak için toryuma batırıldı ön ve arka grup. firma çok daha ucuza aynı keskinliği radyoaktivite ile çözmüştü. genelde büyük harflerle smc yazısı yer alır ön filtre altı kısımda.

    elinizdeki üründe smc yazısı var ise 7 element ve radyoaktif bir lense sahipsiniz diyebilirim. fokus çizgisindeki elmas 8 ile 4 arasında ise yeni versiyon, 4 ile 0 arasında ise eski versiyon olma ihtimali yüksek.

    3-4 sene evvel 8 element olanını hayyamda denk getirip alıştım. m42 sisteminin nefret ettiğim yönü olan fokus yaparken yerinden çıkması sağolsun sattırmıştı bana.

    bu arada ekleyeyim, sararmayı 1-2 gün güneş ışığı altında bırakırsanız yok ediyorsunuz. 8 element olan lens sararma yapmamış olmalı bu arada toryum içermediğinden.

    bana sorarsanız, ne kadar düşük veya zararsız da denilse alt tarafı bir lens için böyle işlere bulaşmam.

    pezevenge bak sanki ayaklı çernobil;
    https://youtu.be/3ozomssip2e?t=27

    https://camerapedia.fandom.com/…/radioactive_lenses
    bu linkten eski lenslerle ilgili bilgi edinebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap