• dilini unutanlarla beraber sayıları yaklaşık 4 milyon olan suriye'deki türk halkıdır. konuştukları türkçe antep, kilis türkçesine yakındır. genel olarak halep, hama,humus, lazkiye, şam, golan ve türkiye sınırına yakın bölgelerde yaşamaktadırlar. türkiye dışındaki türklere çoğu zaman kapalı olan türkiye medyası arap, kürt, alevi, sünni dörtlüsünün etrafında dolanıp tolunoğulları'ndan beri suriye'de var olan türk varlığını sürekli görmemezlikten gelmiştir. suriye'de patlak veren çakma bahar sayesinde nadir de olsa son zamanlarda basında türkmenler hakkında haberlere denk gelir olduk. suriye'de yaşayan türkmen arkadaşlarımdan aldığım haberlere göre esad'ın türkiye'yi sıkıntıya sokmak için türk-kürt karışık bölgelerde kürtlere yol vermesi neticesinde türkmenleri sürme ve türkmen katliamı bu sıkıntılı süreçte gerçekleşebilirmiş. türkmenler en azından nefsi müdafa için türkiye'den silah yardımı istiyorlar fakat maalesef türkiye hükümetinin bu konuda hiçbir yardımda bulunmadığından şikayetçiler.

    (bkz: suriye türkleri derneği)

    suriye demokratik türkmen hareketı başkanı sevgili kardeşim ziyad hasan'ın konuşmaları

    http://www.youtube.com/…ure=player_detailpage#t=62s
    http://tvarsivi.com/…hp?y=446&z=2012-07-19 13:38:00

    suriye türkmenleri hakkında bilgi veren siteler:

    http://www.turkmensitesi.com/…riye_turkmenleri.html
    http://www.turkmens.com/suria.html
    http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?id=3442
    http://turkbilimi.com/?p=4413

    basında türkmenler hakkında çıkan bazı görsel ve yazılı haberler:

    http://www.internethaber.com/…n-sayisi--446335h.htm
    http://gundem.milliyet.com.tr/…/1573571/default.htm
    http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1323760
    http://www.sabah.com.tr/…2/02/19/suriye-turkmenleri
    http://www.sabah.com.tr/…7/17/iste-turkmen-milisler
    http://www.internethaber.com/…-turkiye--442268h.htm
  • dilini unutan ve artık arapça konuşan, kendilerini arap olarak gören suriyelileri ısrarla türkmen yapmazsak gerçek nufusları birkaç yüzbin olan insanlardır. suriyede savaşanlar türkmenlerdir ajitasyonu da kesinlikle gerçek değildir, içlerinde türkmenler belki var olsa da savaşanlar aslında sünni araplardır. türkmen kökenleri olabileceği düşünülen köyler ve mecralar olsa da aslında buradaki halk bazı istisnalar dışında kendini türkmen diye tanımlamıyor. türkmenler yoğun olarak hatay sınırının etrafında ve güneye doğru lübnan sınırına yakın yerlere dağılmış 150-200.000 civarında (suriye nufusunun yaklaşık %1'i) bir nufustur. bu nufus türkçe konuşur ve türkmen kimliğini korur. ancak tarihsel kaynaklar ve yapılan zemin araştırmaları türkmenlerin sayısının daha fazla olabileceğini dilini unutan türkmenlerin de var olabileceğini belirtir. bu konuda bana tavsiye edilen ve henüz okumdaığım kayıp türkler isimli ülkü özel akagündüzün bir kitabı var suriyede yaşayan bir türk arkadaşım tavsiye etti en yakın zamanda okumayı düşünüyorum. kitaptaki zemin araştırmaları ve birebir sohbetler bu tezleri doğruluyormuş. her şeye rağmen bu gün arap olanları bak sen aslında türkmenmişsin diye bir günde türkmen yapamayacağımızdan ve etnisite kavramı da zamanla ve dış şartlarla değişebilen bir kavram olduğundan (genetikten farklı olarak) biz sadece türkmeniz diyenleri suriye türkmen nufusuna dahil edebiliriz ve bu başta verdiğim sayının belki biraz üstüne çıkabilirse de öyle milyonlarla ifade edilebilen bir nufus olmaktan çok uzaktır. sonuç olarak suriye osmanlı için imparatorluk toprağı değil ana karaya dahil bir topraktır, bugün niğde ya da kastamonu ne ise eskiden halep o idi. halep arap toprağı oldu ise bu o zamanın insanları için çok beklenmedik bir olaydı diye tahmin ediyorum. yine de türkmen nufusunun fazla abartılmamasının iyi olacağını ancak onlara gereken ilgi ve yardımın devletimiz tarafından gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. madem osmanlı diye esip gürlüyoruz, onları orada aldığımız yenilgilerle kendi hallerine bırakan da biziz.
  • türkiye hükümeti tarafından yok sayılmaya çalışılmaktadır. fikret bila'nın davutoğlu ile yaptığı röportajda davutoğlu: "bütün bu coğrafyanın arkasındaki beyin şehir halep. nüfusun yüzde 80’i sünni arap, yüzde 10’u kürt, kalanı hıristiyan vb. unsurlar." demiş. eğer bu bir dil sürçmesi veya tipografik hataysa bunun acilen düzeltilmesi lazım çünkü suriye türkmenleri, özellikle 1 milyona yakın halep türkmeni bu açıklamaya çok üzülmüş durumdalar. şayet kasten söylenmiş ise, bu türkiye'nin suriye türkmenlerini sattığının göstergesidir. boraltan köprüsü gibi insanı kahredici hadiseyi kendi soydaşına yaşatmış bir devlet sisteminin suriye'deki türkü korumasını, kollamasını beklemiyorum ben açıkcası.

    ayrıca türkmenlerin ne zorluklarla yaşam mücadelesi verdiğini bir nebze anlamak için bu videoyu izleyin.

    adnan karabaş adlı türkmen şehidin yokluk içinde defini. allah mekanını cennet eylesin.

    http://www.youtube.com/watch?v=wexizhdszio

    röportajın tamamı:
    http://siyaset.milliyet.com.tr/…1574003/default.htm
  • prof. dr. ümit özdağ'ın davutoğlu'nun röportajına istinaden verdiği cevap:

    suriye konusunda milliyet gazetesinden fikret bila’ya açıklamalar yapan dış işleri bakanı ahmet davutoğlu’nun açıklamaları bir çok açıdan skandal niteliği taşıyor.

    ortadoğu’da sınırların dış müdahaleler ile değiştirilmesi ve milli-devletlerin yıkılarak yeniden şekillenmesi sürecinin yaşandığı bir dönemde dış işleri bakanı ahmet davutoğlu, “sınırları propoganda filmine benzetiyorum. (sinan çetin’in yapımcısı olduğu kemal sunal’ın ve metin akpınar’ın başrollerini paylaştığı film) kamışlı ile musul birbirinden ayrı düşer. yanlış örülmüş duvarlar o sınırları belirlemiş. saygı duyalım. ama avrupa’daki sınırlar gibi önemsiz kılalım. ekonomik ve kültürel sınırlar doğallaşmalı” demektedir.
    bu açıklama eğer suriye’nin kuzeyine el koymak için hazırlıklarını ilerleten, irak ordusu’nun musul vilayeti ile kamışlı bölgelerinin karşı karşıya olduğu suriye-irak sınırını aşarak illegal geçişleri engellemek için konuşlanmasını engelleyen barzani tarafından yapılsa kendi içinde makul karşılanabilir. ancak türkiye cumhuriyeti dış işleri bakanının böyle bir açıklama yaparak sınırların değerini böyle bir zaman diliminde göreceleştirmesi neresinden bakılır ise bakılsın stratejik bir körlüktür.
    dış işleri bakanı davutoğlu’nun açıklamasının kabul edilemez ikinci noktası halep ile ilgili olan boyutudur. davutoğlu, halep’in demografik-etnik yapısı ile ilgili olarak: “nüfusun yüzde 80’i sunni arap, yüzde 10’u kürt, kalanı hristiyan vb. unsurlardır” demektedir. bu inanılır gibi bir açıklama değildir. suriye nüfusunun yüzde 8-10’nunu oluşturan suriye türkleri’nin sayısı 1.5-2 milyon arasındadır. suriye türklerinin belkemiğini halep türkleri oluşturur. dış işleri bakanlığı ile yakın temas içinde olan ortadoğu stratejik araştırmalar merkezi (orsam) tarafından hazırlanan “suriye’de değişimin ortaya çıkardığı toplum:suriye türkmenleri” başlıklı raporda “halep’de şehir merkezinde hüllük, kadı asker, hayderiyye ve eşrefiyye önemli türkmen mahalleleridir. şehir merkezinde bulunan mahallelere ilaveten; kurdağı, azez, bab, münbiç, carablus kazalarında olmak üzere halep bölgesinde toplam 145 türkmen köyü mevcuttur” denmektedir. rapora göre halep’de türk sayısı 975.000’dir.

    ahmet davutoğlu bu açıklaması ile halep’in türk kimliğini ve yarısına yaklaşan türk nüfusunu inkar etmiştir. yarın suriye’de siyasal yapı tekrar şekillenirken türklerin siyasal haklarını inkar etmek isteyenler, davutoğlu’nun bu açıklamasını masanın üzerine koyacaklardır.

    davutoğlu, pkk’nın suriye’nin kuzeyine yerleşmesi ve buradan türkiye’ye yönelik terör eylemleri düzenlemesi konusunda ise “herhangi bir terör unsurunun sınır boylarımızda olmasına izin vermeyiz. meşru müdafaa sebebi sayılır. her türlü tedbiri almak bizim hakkımız” cevabını vermiştir. herhalde kuzey irak’tan sınır boylarımızdan hemen 1 ile 10 kilometre kadar uzaklıktaki pkk kamplarında yerleşik olan ve başbakan erdoğan’ın sınıra gittiği zaman çömelmesine neden olan pkk kamplarındaki pkk’lılar bu açıklama üzerine çok korkmuşlardır. irak’taki pkk kamplarına karşı meşru müdafaa hakkımızı savunmayan akp hükümetinin suriye’de meşru müdafaa hakkımızı savunacağına inanmak oldukça zordur.
    sonuç itibarı ile dış işleri bakanı ahmet davutoğlu’nun dış politikası bir iflas zemininde devam etmektedir.
  • suriye'de direnen türkmenler ile yapılmış bir röportaj:

    http://www.youtube.com/…ure=player_detailpage#t=65s
  • fatih sultan mehmet ve abdulhamit han bölükleri

    http://www.ntvmsnbc.com/id/25370782
hesabın var mı? giriş yap