• atlas okyanusu'nda 1960'larda yaşanan volkanik hareketler sonucu bir kaç günde olusan küçük bir ada. izlanda'ya bağlıdır.
  • 1963 yılında, izlanda açıklarında avlanan balıkçılar tarafından denizden yükselen bir duman görülmüş ve balıkçılar dumanın yanmakta olan bir gemiden yükseldiğini zannetmişlerdir fakat aslında olan şey denizaltında püsküren bir yanardağdan yükselen buhar ve küllerdir. sualtı yanardağı ilk patlamayı izleyen dört yıl içerisinde aralıklı olarak patlamayı sürdürmüş ve zamanla beraber lav ve küller su yüzeyinde yer kaplamaya başlamıştır.

    her püskürme beraberinde daha fazla lav ve kül getirdiğinden, nihayetinde ada günümüzdeki büyüklüğüne erişmiştir. adanın ismi, iskandinav mitolojisi'ndeki ateş devlerinin lideri surtr'dan* esinlenilmiştir.

    kaynak: earthquakes and volcanoes.

    *: surtr'un günümüz izlandaca'sındaki kullanımı surtur'dur. ingilizce'deki kullanımı ise "surt" şeklindedir.
  • surtsey adasına bu gün giriş yasaktır. bilimadamları tarafından ada göç eden canlı populasyonlarının yeni bir kara parçasını ne şekilde kolonize ettiklerini görmek amacıyla kullanılmaktadır. dışarıdan insan eliyle hiçbir şekilde tohum getirilmesine izin verilmemektedir. deniz, rüzgar ve hayvanlar (genellikle kuşlar) yoluyla ulaşan bitkilerin ve buraya yerleşen hayvanların sıralaması, büyüme şekilleri ve hızları belirlenmektedir. adadaki insan yapısı tek şeyler zirve noktasında bir fener inşaatı için atılan temel (adanın bilimsel incelemeler için kapatılmasının ardından inşaat iptal edilmiştir) ve incelemelerde bulunan bilimadamlarının kalması için bir güneş paneli ve yataklarla donatılmış bulunan prefabrik bir kulübedir. unesco 2008 yılında adayı bilimsel öneminden ötürü dünya mirası listesine dahil etmiştir.
  • izlanda'nın güney kıyıları yakınında bulunan volkanik bir ada. adı, izlandaca "surtur'ün adası" anlamına gelir. 63.30° kuzey, 20.62° batı koordinatlarında bulunan ada izlanda'nın en güneydeki toprak parçasıdır.
  • surtsey, izlanda'nın güney kıyıları yakınında bulunan volkanik bir ada. adı, izlandaca "surtr'ün adası" anlamına gelir. 63.30° kuzey, 20.62° batı koordinatlarında bulunan ada, izlanda'nın en güneydeki ve en genç toprak parçasıdır. ada, 130 metre derinlikte okyanus tabanından başlayarak 14 kasım 1963 tarihinde yüzeye ulaşan bir volkanik hareketlenme sonucunda oluşmuştur. hareketliliğin yüzeye yansımasından birkaç gün kadar önce başladığı tahmin edilmektedir. ada, püskürmenin durduğu 5 haziran 1967 tarihinde, 2,7 km²'lik yüz ölçümü ile en geniş durumuna ulaşmıştır
  • (bkz: dragonstone)
  • surtsey , izlanda'nın güney kıyıları yakınında bulunan volkanik bir ada. adı, izlandaca "surtur'ün adası" anlamına gelir. 63.30° kuzey, 20.62° batı koordinatlarında bulunan ada izlanda'nın en güneydeki toprak parçasıdır.
  • izlanda'ya bağlı en genç adadır. 1963 yılında 3-4 yılda oluşmuştur. turistlerin ve vatandaşların girmesi yasaktır. 63.30° kuzey, 20.62° batı koordinatlarında bulunur.
  • izlandaca "surtur'ün adası" anlamına gelen ve izlanda'nın güneyinde bulunan volkanik bir ada.
  • izlanda'nın güney kıyıları yakınında bulunan volkanik bir ada. adı, izlandaca "surtur'ün adası" anlamına gelir.

    ada, 130 metre derinlikte okyanus tabanından başlayarak 14 kasım 1963 tarihinde yüzeye ulaşan bir volkanik hareketlenme sonucunda oluşmuştur. hareketliliğin yüzeye yansımasından birkaç gün kadar önce başladığı tahmin edilmektedir. ada, püskürmenin durduğu 5 haziran 1967 tarihinde, 2,7 km²'lik yüzölçümü en geniş durumuna ulaşmıştır. o günden bu yana bölgede sık sık görülen dalga ve rüzgâr erozyonu nedeniyle adacığın boyutları hızla küçülmektedir. 2002'de ada yüzölçümü 1,4 km², 2012 itibarıyla adanın ise sadece 1,3 km²'dir. en güncel ölçümlere göre en yüksek noktası deniz seviyesinden 155 m yüksekliktedir.

    ada adını iskandinav mitolojisindeki ateş devi (jötunn) surtr'dan alaktadır. yeni oluşan ada, hareketlenmenin yaşandığı süre boyunca yanardağ araştırmacıları tarafından ilgiyle izlendi. yanardağın sönmesinin ardından ada, botanikçiler ile biyoloji araştırmacılarının yoğun ilgisiyle karşı karşıya kaldı. bütünüyle çorak ve boş olan adada sıfırdan başlayarak yavaş yavaş oluşmaya başlayan doğal yaşamın gelişmesi, bilim adamlarınca izlendi.

    surtsey'i oluşturan denizaltı yarıkları, vestmannaeyjar (vestmann adaları) denizaltı volkan sisteminin parçalarıdır. deniz tabanında bulunan bu büyük çatlaklar orta atlantik yükselimi olarak adlandırılır. vestmannaeyjar'ın oluşturduğu bir başka büyük volkan patlaması ise 1973 yılında heimaey adası'ndaki eldfell'dir. surtsey'in oluşmasında etkili olan püskürme, bu volkanik zincir boyunca jólnir adası ve adlandırılmamış birçok küçük tepeciğin yanı sıra daha küçük çapta birçok başka adacık daha oluşturmuş, ancak bunların pek çoğu kısa süre içinde aşınarak küçülmüş ve su altında kalmışlardır.
hesabın var mı? giriş yap