159 entry daha
  • takipte olduğum bir başlık. tekrar tekrar da olsa, 25 yıllık aktif sürücü olsam da girip girip okuyorum.

    kuru havada gittiğiniz yol üzerinde anlamsız ıslaklık görürseniz, ya önceden yavaşlayın, ya da tehlikeli olmayacak şekilde yanından geçin. sakın üzerindeyken fren yapmayın. sizden önce aracın birinden yağ dökülmüş olabilir.

    asfaltın yan taraflarında mıcır varsa, sakın tekeri mıcıra kaptırmayın iyi ihtimal spin kötü ihtimal takla atarsınız. özellikle gidiş dönüş dar şose yollarda karşıdan gelem araçtan kaçmak için ya da virajlarda aracı az da olsa sağa kaçırma eğilimi vardır, işte o zaman mıcıra girersiniz, hızlıysanız ya vitesle yavaşlamaya çalışın ya da dua edin. sözün özü böyle yollarda hızlı gitmeyin.

    köylerden geçerken hız ikaz tabelalarına uyun, viraj dönüşünde bir anda kendinizi bir inek sürüsünün içinde bulabilirsiniz, daha da kötüsü oynayan şakalaşan çocuklar önünüze atlayabilir.

    araç kullanırken sadece önünüzdeki araca değil daha öndekilere bakın. önünüzdeki dalgın olabilir, frenleri daha sağlam olabilir. daha ilerde gerçekleşmiş olan bir durma ya da çarpışmada, önünüzdeki aracın geç tepki vermesi ya da vermemesi durumunda, siz ve arkadakiler vaziyeti kurtarmış olursunuz.

    ani frenlerde anlık orta aynadan arkaya bakın, arkadaki sizin freninizi görmemişse aracınıza arkadan girebilir, eğer önde mesafeniz olursa frenden ayağınızı kaldırmanız bile kazadan kurtarabilir.

    hızlı gidilen yollarda ani fren yaptığınızda ya da yavaşladığınızda dörtlülerinizi yakın.

    sinirliyken yola çıkmayın, arabadayken yanınızdakiyle tartışmayın. yoksa özür ya da affetme barışma şansınız olmayabilir.

    kadınları sıkıştıran hayvanların ( aslında burada hayvanlara hakaret edilmektedir istemeden de olsa) nerede ne şekilde ortaya çıkacağı belli olmaz; hanımlar hep tetikte olun, durmak zorunda olursanız ve tenha bir yerde iseniz ( ekip arabası ya da polis motoru yoksa) polis bile olsa, kapıları kilitleyin camınızı tam açmayın, içeri el girmeyecek şekilde aralayın sadece. arabanızda bir şey olduğunu sellektör vb ile ikaz eden başka bir araç varsa temkinli yaklaşın, uzaklaştıktan sonra durmanız gerekiyorsa durun. kasten durdurmak isteyen, canınıza, malınıza zarar vermek isteyenler olabilir.

    şimdilik bu kadar . aklıma gelenler ve önceden yazılanların arasında olmadığını düşündüklerim...

    tanım: yazmak şart oldu, kurallara uyalım diyorsak ekşinin kuralları da kural. kurallara uyalım;)
  • ereksiyon kontrolünü kaybetmek.
  • su birikintisi diye kucumsemeyin, derinligini anlamayabilirsiniz ve arabanin kontrolunu kaybedebilirsiniz.

    bir digeri de yol cizgilerine uymamak. o yol cizgileri oraya sanat eseri diye konulmamis. eger kesik cizgi degilse sollamayin
  • tedbiri elden bırakmamak için ibret alınacak olayları içeren başlıktır.

    ben de başımdan geçen ve şans eseri kazasız atlattığım bir olayı aktarayım. virajlarla dolu bir dağ yolundan inerken önüme yükü ağır bir kamyon çıkmıştı. karşı yolu virajlar nedeniyle göremediğim için kamyona yaklaşarak sollamak için uygun bir an kollamaya çalışıyordum. biraz indikten sonra önümüzdeki yolda kısa bir yokuş belirdi ve kamyonun üzerinden ağaç kütükleri birbiri ardına yola dökülmeye başladı. kamyonu yakın takip etmekte olduğumdan fren ve geri vites ile birlikte kurtuldum. buradaki şans, karşı yolda ya da arkada herhangi bir araç olmamasıydı. sonuç olarak siz siz olun yükü yüksek olan kamyonların arkasına veya yanına yaklaşmayın.
  • güvenli sürüş için olmazsa olmaz olan emredici trafik kurallarına aykırı olan sürücü hatalarıdır. aşağıda en çok bilinenlerden birkaçı maddeler halinde sıralanmıştır.

    1-kontrol etmeden şerit değiştirmek.
    2- seyir esnasında cep telefonunu kulak üzerinde kullanmak.
    3-hava durumu yada yolun fiziksel özelliği sebebiyle görüş mesafesi kısa olan noktalarda sollama yapmaya çalışmak.
    4. yağış, buzlanma yada yol çalışması olan yollarda süratli gitmekte ısrar etmek.
    5. uykulu yola çıkmak yada seyir esnasında uykusu gelmesine rağmen mola vermemek.
    6. aracın arıza durumuna rağmen bir süre idare edebileceğini düşünmek.
  • takip mesafesini korumamak.
  • viraja hızlı girmek
  • kavşaklarda extra dikkat etmemek
  • tatile gidiyorsunuzdur, yol uzundur, nispeten de virajlı bir yolda ilerlerken yediğiniz fındık, fıstık, leblebi üstünüze veya yere dökülürse, sakın ola ki leblebinin arkasından bakmayın. hele ki “dur la bari fren pedalinin altına gideni alim, sonuncuydu amk” demeyin. 110 km hızla giderken, araç 3 sn’de 90 m yol alır. la bu leblebi nereye gitt.. diyene kadar yoldan çıkmış, uçmuş olursunuz. bu durumda en uygun yaklaşım: giden gitmiştir, gittiği an bitmiştir olmalıdır.

    ekle: en kötü durum senaryosu değil, gerçek yaşam hikayesi.

    edit: imla
  • sex
360 entry daha
hesabın var mı? giriş yap