• bir meydanın estetiğini belirleyen şey işlevidir.
    taksim meydanı on yıldır işlevini kaybetmiş ruhsuz bir alandır. yapılacak yarışma belki çöl görüntüsünü azaltır; ama bir rönesans yaratamaz.

    eski taksim, dolmuşların ve önemli düğüm noktaları arasında çalışan otobüslerin hareket noktasıydı. yani evine-işine-okuluna giden yerel halkın kesişim meydanıydı.
    yeni taksim, trafiği yer altına alınmış, bu yüzden hareket halindeki yerel halkın adım atmadığı, boş gezen işsiz güçsüz takımına bırakılmış ucube bir alandır.

    eski taksim, bir miting meydanıydı. ülkenin dinamik güçlerinin, işçilerinin, öğrencilerinin buluşma hedefiydi.
    yeni taksim, pek çok yerine girilmesi yasak, işlevsizleşmiş, faşizmin gölgesi altında kalmış bir toprak parçasıdır.

    eski taksim, akm-emek sineması-tiyatrolar-kitapevleri-sergi salonlarıyla kültürel zenginlik sunan bir sanat odağıydı. şarapevleri, canlı müzik yapılan barlarıyla sokakta yaşanan bir bölgeydi. şehrin entelektüel nabzının attığı yerdi.
    yeni taksim, nargileci-kebapçı-sakal implantçılarıyla kültürsüz, arapperver bir anlayışın volta attığı mekandır.

    taksim'in kültürel peysajını restore etmeden meydan düzenlemesi yapmak plastik bir çabadan öteye gidemez. şehrin yeni sahipleri onu yine kendi çirkin çehrelerine benzetmenin bir yolunu bulurlar.
  • şehrin en meşhur meydanını akp iktidarının yok etmesine tanıklık ettik, yeniden dirilmesini de bu gözler görür inşallah. dar vizyonlarıyla oraya alakasız bir boyutta ibadet yeri de inşa edildi halihazırda. hoş akp’nin taşıma cemaatli gökdelen gölgesindeki ibadet yerleri dikmesine bakarak bu anlamda en yerinde işi sayılabilir.
  • her sey sirayla ve cok guzel olacak.
    su an betonlasmis meydan, yerel halkin bekleme surelerinde bulunmak isteyecegi, bulusmak isteyecegi, veya kisa bulusmalarda oturup bi kahve icmek isteyecegi cehreye kavusursa yavas yavas cevresi de degisir.

    akm'nin yenilenip acilmasi 6 ay icinde hallolur, keza emek sinemasi. yeter ki istensin. bunlar telafisi cok zor seyler degiller. sehrin sahipleri bizleriz, bunu hatirlamamiz yeterli.
    kimse 20 yillik karsi devrimin 2 ayda bitmesini beklemesin, fakat azala azala duzelecek, degisecek.
  • ekrem başkan kendisinden beklenilenleri yapıyor. devam başkan.
  • sadece meydan degil, istiklalin de tunele kadar eski ruhuna kavusmasi icin peyzaj planlanmalidir.
    o eski agaclarina kavussa, meydanda anit eski gorunurlugune kavussa zaten o ruh yavastan geri gelir. meydanda sokak sanatcilarina bir alan olsa, agaclarin altinda dinlenmek icin banklar olsa, yemyesil bir taksim olsa, bizim gencligimizdeki gibi, universiteli genclerle 7/24 yasayan bir yer olsa, guzel olmaz mi
  • "... taksim bir komploya kurban gitti. akm’nin yok edilmesiyle başlayan süreçle, türk gençlerinin, aydınlarının, entelijentsiasının, halkının taksim’i boşaltması istendi. mimarlarımız duysun lütfen! bizler taksim meydanı’nda sadece daha güzel bir yeşil alan, bir peyzaj ve park mimarisi filan istemiyoruz! biz taksim’in kente, bizlere, tarihi işlevine iadesini istiyoruz! o zaman 23 haziran’ın en büyük sonuçlarını görmeye başlarız!

    en önemli nokta, sabote edilen taksim’e ulaşımın tekrar eski haline dönmesi! burası suya hasret bir taşra kentinin çizilmiş park ve bahçeler projesinin parçası olamaz! tarlabaşı’ndan gelen bulvarın aynı hatta elmadağ’a alttan giden tünelin sağından meydan’a devam etmesini, anıt önünde yeniden oluşturulacak döner trafikten geçerek sıraselviler’den cihangir’e ulaşmasını veya düz ilerleyerek gümüşsuyu’ndan inönü stadı’na inmesini istiyoruz. cumhuriyet caddesi’nden gelen arabaların da yine meydan’a, oradan cihangir’e veya gümüşsuyu üzerinden dolmabahçe’ye, hatta belki kırmızı ışık ve geçiş sistemi iyi ayarlanırsa sağa saparak oradan tekrar şişhane yönüne akmasını istiyoruz. bunların gerçekleştirilmesi, taksim’in tekrar kentin, türkiye’nin bir iletişim, eğlence ve kültür merkezi haline dönüştürülmesinde çok önemli bir rol oynayacak ve meydan artık tekrar “her yerden girilebilen ve oradan her yere gidilebilen” eski haline geçiş yapacak. böylece toplumdan koparılmış olan bu tarihi merkezin, istanbullular’a, tarihi işleviyle beraber iadesi mümkün olabilecek, kentin kültürel ve sosyolojik ayarlarına dönüşü, somut olarak başlayabilecek! bütün bunlar gerçekleştirildikten sonra tabii ki, yeni yeşil alanlar, yeni anıt-heykeller, çiçek ve ağaçlar en güzel şekilde yerini alsın! siz hiç paris’te etoile meydanı veya londra’da piccadilly circus’ün trafiğe kapatıldığını düşünebiliyor musunuz?

    tabii bütün bu trafik geri geldikten sonra, meydan’ın yalnız arap müşterileri kaale alan baklavacılar, tatlıcılar ve şerbet-boza ritminden çıkarak, bira içen gençlere de “mahcubiyetsiz” olarak ferah imkanlar sunan demokrat bir görüntü almasını istiyoruz. taksim, arap kültürünün bir fetih alanı değildir. kozmopolit istanbul’un, şairlerimizin, aşıklarımızın, sanatçılarımızın yeridir!.."

    bedri baykam
    http://haber.sol.org.tr/…sim-trafige-acilsin-268602
  • şu iki sayfada yazılanları okuyunca ekrem imamoğlu için üzüldüğüm yarışma. bu ülkede gerçekten iyi niyetle bir şeyler yapmaya çalışmak zor.
  • vallahi dunyanin cogu ulkesinde meydan dedigin yerler aslinda bos betonlar.

    bakiniz en iyiler listesi: kaynak

    meydanlari guzel yapan etrafindaki yapilar ve kafeler. taksimde maalesef bu yok. cirkin bir marmara oteli, yikilmis bir akm yanindaki diger ruhsuz binalar derken, belediyeyi cok asam problemler var mekanda. etrafina yatirim yapilmali.

    istedigimiz kadar kizalim, eger bastaki yonetim duzgun olsaydi ve agaclar korunarak yapilmis, rant gozetmeyen bir topcu kislasi (orjinaline sadik kalma sartiyla) ve yesil bina olarak yeniden yapilmis bir akm (orjinali cok cirkindi be arkadaslar, yenisini ben begenmistim baya) o meyani cok guzel yapabilirdi...
  • günde 1 milyon kişinin yürüdüğü yeri ekolojik olsun diye çim ekmeseler bari.

    meydanlar beton yada doğal taş olur,adı üstünde meydan bu.

    ekrem imamou sırf yaptım değiştirdim diye meydanı 6 ay kapattırıp birde 50 milyon tl
    harcayıp vatandaşın verğilerini boşa harcamasın.

    istanbulda yapılması gereken o kadar iş varken bu mu kaldı.
  • beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz, taksim meydanı bir dünya masraf edilerek yakın zamanda yenilenmedi mi? şimdi yeni başkan yıkıp baştan yaptığında ne değişecek? lafta herkes bundan şikayetçidir. her gelen kendine göre bir şeyler yapınca eleştirmiyor muyduk? yenilenecek şekliyle 3 5 ağaç olunca her şey çok mu güzel olacak? dolar 2 liraya mı düşecek?

    bizim şu dönemde en çok şikayet ettiğimiz, yapılan gereksiz harcamalardır. eğer imamoğlu da bu şekilde devam ederse ne farkı kalır ki?

    tanım: müsrifliğe yol açaçacak yarışma
hesabın var mı? giriş yap