• 1-televizyon-televizyon sehpası uyumu..

    efendim ister duvarda yapılmış televizyonlar olsun isterse tavanda, türk aile yapısı ve hatta türk anne yapısı herhangi bir dayanağı* olmadan televizyonu televizyondan saymaz.

    bu da böyle bir anımdır diye başlayaraktan toplumumuzun bu kanayan yarasına izninizle parmak basmak istiyorum*...

    bizim fakirhaneye* bir televizyon alınması ihtiyacı zuhur etmiş, akabinde anne denizeska ve denizeska televizyon almak için yollara düşmüştür. önceki günlerde denizeska, civarda bulunan tüm elektronik eşya mağazalarını gezmiş çok ayrıntılı olmamakla birlikte belli bir fikir edinmiş sonuçta televizyon, annesinin evine alınacağı için* annesini koluna takıp yollara düşmüştür.

    “bak annecim, en iyi marka şu, bir de şu var, aha bi de bu var!”
    diye dil dökerken acı gerçek, bir bıçak gibi hayallerini kanatıp geçmiş*yeniden annenin ilgilendiğinin televizyonun teknik özellikleri değil, televizyon ve televizyon sehpasının uyumu olduğunu anlamıştır.

    anne denizeska, satış görevlisine televizyonun sehpayı kaç milim aşacağı, üstüne tam yerleşip yerleşemeyeceği hakkında sorular sormakta, garibim görevli vire* anne denizeska’ya tvnin özelliklerini anlatmaya çabalamakta ancak çabasının karşılığını alamamaktadır.

    -a.d*: şimdi bu sehpayı alıyoruz ama bizim bir müzik seti var içine sığar mı
    acaba?
    -s.g*: efendim şimdi bu televizyonda ekran bölünüyor, şöyle oluyor,böyle oluyor...
    - a.d: o bu sehpaya tam oturuyor mu oturmuyor mu?
    - s.g: efenim o zaman orjinal sehpalı olanları..
    - a.d: olmaz kardeşim..niye veriyorum ben o kadar parayı o sehpaya?
    - s.g:(sonunda anladı ki..) peki bu sehpa nasıl?
    - a.d: olmaz! örtülerim sığmaz o sehpaya benim…
    - s.g: bence* o sehpaya en iyi bu televizyonumuz uyar*
    - a.d: hmmm eh*?!?

    sonuçta bitabii ki annelerin dediği, gönüllerinin istediği olur, televizyonun hiçbir özelliğini öğrenemeden,sehpamız ve sehpamıza uygun aldığımız televizyonumuzla eve dönülür*
  • - ratingleri yüksek olsun
    - iyi isimlerle anlaşmalı olsun ve bu anlaşmalar mümkünse birkaç sene daha geçerli olsun
    - rtük'le problemleri minimize edilmiş olsun

    gibi devam edebilecek kriterler.
  • eşşek kadar salonunuz varsa döt kadar,
    döt kadar salonunuz varsa eşşek kadar tv alınmamalı.
  • -alınacak mekandan kafamıza bir şey düşerse diye kask takmak.

    -kan şekerine ve tansiyona dikkat etmek...

    -yağlı yiyecekler ve kızartmalardan kaçınmak...
  • çok fazla değildir:

    -abone olduğunuz/olabileceğiniz yayını okuyacak bir alıcısı olsun
    -göz zevkinize ve koltuk-tv sehpası mesafenize uygun bir çözünürlüğü olsun
    -kanal değiştirme hızı sizin algılama hızınıza uygun olsun (bak bu çok önemli, yavaş kanal değiştiriyorsa yandınız)
    -mümkünse vestel-arçelik-grundig-saba olmasın. bunlar yerli üretimdir ve hepsi istisnasız berbattır.
    -yedek parçası, servisi yaygın bulunan bir marka olsun.
  • hukumetle arasini iyi tutan bir genel yayin yonetmeni sarttir.
  • öncelikle ne için kullanılacağı ve ne kadar bütçe ayrılacağı. bir de kampanyasız zamanlarda elektronik alet alınmayacağı.

    efendim eğer ki konsol, pc filan bağlayacaksanız öncelikle led aydınlatmalı tv'lerden uzak durun. zira input lag bakımından en lanet değerleri led aydınlatmalı lcd paneller verir. hele ki tv'nin fonksiyonel özellikleri geliştikçe oyuncu için kabus olur. tv'nin hz'ine de takılmayın oyun için alacaksanız. game mode'a aldığınızda en fazla 50 hz'de sabitleniyor o tv. gerek yok yani fazlasına.

    eğer sık sık maç izleyecekseniz öncelikle plazma tv bakın. oyunlar için de avantajdır aslında plazmaların tepkime süreleri ama görüntü yanığı hadisesi uğraştırır, can sıkar. plasma olmaz derseniz de hz'i yüksek bir led tv alın bari.

    smart tv furyasına kapılıp, tv'yi sadece smart özellikleriyle değerlendirmeyin. umduğunuz şey hala pek çok smart tv'de yok. hala youtube video izlerken donuyor, bellekler doluyor. boşverin, pc/laptop filan bağlarsınız mis olur.

    usb üzerinden film izlemek size çok elzemse dts codec'ini destekleyip, desteklemediğini öğrenin. sonra indirdiğiniz mkv'ler için "bunun niye sesi yok ya?" demeyin. ha bir de ıvırı, zıvırıyla göz doldurma panellere para bayılmayın, gerek yok. alın mis gibi fiyat/performans ürününü keyfinize bakın.

    en önemlisi de alırken neyin ne olduğunu bilin. sonradan güncellemeyle filan gelmez flash, dts desteği filan gibi şeyler. birbirimizi kandırmayalım, dostuz şurda.
  • bunların ömrü biliyorsunuz artık en fazla 3, hadi bilemedin 4 yıl. sonrasında ya bozulup tamir edilemez hale geliyorlar, ya da artık "eski teknoloji" sayılıyorlar.

    mesela bende 4 yaşında bir philips 42 inç lcd var. zamanında bir ton para verdik, şimdi bildiğin çöp. tüm girişleri doldu, yeni hiçbir alet bağlayamıyorum, görüntü kalitesi de yenilerinin yanında tüplü tv gibi kalmaya başladı. bi keriz bulursam 300-500 allah ne verdiyse okutacağız artık. olmadı, anneme falan hediye ederim, mutfağa koyar, havasını basar komşulara...

    neyse, ne diyordum; bunların ömrü zaten 3-4 yıllık. yani bugün (2012) televizyon aldıysanız, onu en geç 2016'da değiştireceğinizi bilin. geçti o tüplü televizyonları alıp en az 10 yıl kullandığımız, bozulunca mahalledeki tv tamircisine götürüp bir 5 yıllık daha ömrünü uzattığımız günler.

    alet ucuz mu bi bak. sonra çevir arkasını, amacına uygun yeterince girişi var mı kontrol et. zaten yumatu, sunny, sanyo falan almıyorsan hepsinin görüntü kalitesi birbirine yakın artık. hepsi cam gibi, cillop gibi. hatta yumatu gibi markalar bile çoğu kişiyi tatmin edecek hatırı sayılır görüntü kalitesi sunuyorlar. hani markayı bantla, gelen misafire samsung diye yuttur, inanın çoğunluk farkı ayırd edemez.

    bir de servis ağına bakın, yaygın olup olmadığını kontrol edin. servis kalitesine bakın demiyorum, çünkü hepsi bok gibi biliyorsunuz. bunları bozulunca tahsin usta'ya götürme devri bittiği için zike zike servise postalayacaksınız. iyi bakın, oturduğunuz yere yakın servisi olsun.

    haaa, 3d olayı falan hikaye. boşa 3d televizyona para vermeyin. çoluk çocuk eğlensin diye yapılmış şeyler. çocuk musunuz amk?
  • samsung olması tercih sebebidir. firmware i sammy sitesinden kırarak faideli atraksiyonlar yapılabilir.

    iki senelik dts desteklemeyen televizyonum da misalen şunlari yapabiliyorum:

    android telefonnan:

    wireless ağnan telefondan kumanda.
    sms geldiği zaman mesaj ve gönderen bilgisinin içeriğin popup ile bildirilmesi.
    not : iphone da bu kadar seçenek yok.

    kendi içinde:

    internet browser (netsurf browser).
    tv yayın kayıt. (digital karasal yayın pvr+).
    atari800 emulator.
    cd dvd usb cihazları bağlama.
    flac audio player.
    mouse and keyboard.
    screen capture.
    bazı oyunlar.
    wake on lan
    wifi drivers.
    dca module dts film izleme.
  • kullanılabilir kredi kartı limitiniz.
hesabın var mı? giriş yap