• yurtdışına gerizekalı göndermeye denir...

    - oğlunuzun mongolluğu çok ilerlemiş kuddusi bey. burada tedavi etmemiz imkansız...
    - ya ne yapacağız...
    - isviçre'de çok iyi bir klinik biliyorum...
  • http://back2turkey.com/ 'daki hevesli genclerin yardimci olmaya calistigi haraket.
  • bir güney amerika ülkesinde (bizim ülkemizle alaka kurmuyorum efendim) şu şekilde özetlenen durum:

    - efendim bizim (mevzu bahis güney amerika ülkesinin) gençlerimiz okumak için abd*'ye gitmekte ve orada iktisat, ekonomi öğrenmekteler...daha sonra staj, tecrübe vs amacı ile imf'de, dünya bankası'nda çalışmakta ve sonunda ülkelerini kurtarmak üzere geri gelmekte ancak ülkeyi kurtarmak yerine daha da batırmaktalar....biz onlara kısaca madem ki gittin gelmesen de olur olur diyoruz...

    bizimle bir alakası mı var? yok canım, ne alaka...
  • çin'de açıkça görülebilen durumdur. gidip görenlerin aktardığına göre, üniversitelerde princeton, mit, stanford mezunlarından geçilmemekte. bu şahıslar, zaten ivmeli bir ilerleme kaydetmekte olan cin'e bilimsel alanda da büyük katkılar yapmaktalar.
  • gereğinden fazla beklenti yaratılan bir mittir.

    önemli beyinlerin göçtüğü ya da yurtdışında çalışan/okuyanların türkiyede edinemeyeceği bir tecrübeye ulaştıkları doğrudur.
    ancak göçmeyen beyinlerin burada ne yapabildiğine ya da dönenlerin ne umup ne bulduğuna da bakmak gerekir.

    adam kayırma, torpil, bürokrasi, hiyerarşi, dalavere, mevkii ve makam kapma, rüşvet gibi olguların çok güçlü olduğu bir sisteme einstein'ı getirsen ne olur?
    o zaman sistemi kim değiştirecek argümanı öne sürülebilir ama bir yerde sistem kültürle ilgilidir ve kültür çok hızlı değişen bir şey değil.
    uluslararası rekabete açılmanın iş yapma kültürünü iyiye doğru değiştireceğine inanıyorum ama bu da zamanla ilgili yine.

    örneğin bir arkadaşım amerikada konusunda 10 yıl çalıştıktan sonra ailevi meselelerden dolayı dönüş yaptı. ismi lazım değil bir teknoloji şirketimize başvurdu.
    kendisine kadro olarak burada 4 yıllık mühendislere verilen bir kadro önerildi. ki şirketin içini bildiğim için söyleyeyim 10 yıllık mühendisler de "tekkeyi bekleyen"den öte bir vasfa sahip değil.
    niye diye sorduğunda aldığı yanıt şu oldu: "ekiplerimizin bir dengesi var. ama burada senin bildiklerini bilen kimse yok, mutlaka gelmen lazım."
    bu iki cümleyi art arda kurabilen bir zihniyetten bahsediyoruz.

    özet: iyi işleyen bir sistemi biz göremeyiz belki çocuklarımız görür. o yüzden düzüne göçe devam.
  • tübitak'ın ülke dışına beyin göçünü azaltmak için ocak 2014'te başlattığı uygulama.
  • çalışmalarını yurtdışında sürdüren bilim insanlarının türkiye’ye dönmelerini teşvik etmek amacıyla onlara sunulan birtakım ayrıcalıklar içeren projedir.
    resmî adı (bkz: uluslararası lider araştırmacılar programı)
hesabın var mı? giriş yap