• adolf eichmann davasını konu alır. günlerce süren bu dava, televizyonda yayınlanan ilk belgesel serisi olma özelliğini taşıyor. ayrıca adolf eichmann'ın içinde insanlık duygusuna ait herhangi birşeyin kalıp kalmadığının sorgulandığı filmdir, en başta da seyirciye sorgulatır film bunu.
  • filmin documentary tarafı ve prodüksiyon zorlukları kısımları gayet iyi, güzel olsa da iğrenç bir yahudi-israil propagandası gerçeği yaptığını değiştirmiyor. üzerinden 70-80 sene geçmiş ve milyonlarca insanın öldüğü olaylardan 2015 senesinde nemalanmak ve sanki kendileri sütten çıkma akkaşıkmışçasına; ''ay yok şöyle demokratiğiz, böyle hukuka inanıyoruz'' triplerinde utanmadan bunun hakkında film çekmek bir tek size yakışırdı zaten. film güzel, propagandası bir o kadar net ve iğrenç, iki yüzlü.
  • --- spoiler ---

    --- spoiler ---

    filmin bir propaganda niyeti taşıdığını düşünmüyorum. çünkü, bir televizyon filmi ve düşük bütçe ile çekildiği çok belli. yani yeterli kitleye ulaşıp bakın israil şöyle iyi, böyle mağdur diyecek kadar güçlü bir prodüksiyon olduğu söylenemez. kaldı ki leo karakteri üzerinden bir sürü sorgulama var israil ve yahudilerle ilgili olarak; israil'in araplar'dan alınması, herhangi bir insanın gerekli koşullar altında faşist olabileceğini ve içindeki insanlık kırıntılarını sonuna kadar taşıyabileceğini düşünüyor leo, film boyunca. o kırıntıları da eichmann'da göremeyince resmen bunalıma girip, işi bırakmak istiyor. yahudilerin, nazilerce katledilmesi de facto olarak kötü ve insani olmadığından ve bu durum israil'in kurulmasında net bir şekilde algılara girilerek kullanıldığından, insan izlediği şeyde bununla karşılaşınca propagandaya maruz kaldığını hissediyor ya da düşünüyor. aslında bu propaganda tepkisi, öğrenilmiş ve foyası çıkmış bir algı çalışmasına verilen otomatik bir tepki oluyor diyebiliriz. ancak film, bana göre; bu yayınlanan davanın televizyon tarihindeki önemini anlatmak, perde arkasını göstermek ve işin içindekilere selam çakmak için yapılmış gibi gözüküyor
    --- spoiler ---
    --- spoiler ---

    kurgu ve anlatım olarak çok başarılı buldum filmi bu arada. martin freeman için izleyeyim dedim ve pişman olmadım.
  • adolf eichmann 'ın duruşmasının çekimi ve o süreçte arka plandaki rejinin gözünden anlatılan film. eichmann'ın kötülüğün sıradanlığı tezine neden olan umursamazlığı da bize gösteriliyor.

    7/10.
hesabın var mı? giriş yap