• ilk yarım saatine dayanabildikten sonra 117 dakika izlenebilecek 1996 yılı yapımı bi film. aşağıdaki ödülleri almış.

    1996 ondas ödülleri – “en iyi kadın oyuncu”
    1997 fotogramas de plata – “en iyi erkek oyuncu” , “en iyi kadın oyuncu”
    1997 goya ödülleri: “en iyi müzik”, “en iyi özel efekt”
    1997 são paulo film festivali – “mansiyon ödülü”
    1999 valdivia film festivali – “izleyici ödülü”

    --- spoiler ---

    film ana karakteri angel, karmaşık bir kişiliğe sahip ve bunun farkında olan bi insandır, bi ilaçlama şirketinin çalışanı olarak bir kasabaya gelir. bir süre sonunda patricio denilen adamın hem karısına(angela) hem de sevgilisine(mia) ilgi duymaya başlar. ve olaylar gelişir.

    --- spoiler ---
  • vicente amigo'nun muhtemelen bu yıl çıkaracağı albüm.
  • bitkisel bir saç boyası markası.
  • vicente amigo albümü. albümdeki parçaların listesi şu şekilde;

    -prologo y epílogo
    -estación primavera
    -tierra (feat. lya)
    -boléro a los padres
    -campos de san gregorío
    -río de la seda
    -canción de laura
    -idílico
    -roma
  • an itibariyle spotify'dan dinlenebilecek albüm.
  • insana daha ilk saniyesinden itibaren kafa yorduran bir ispanyol filmi.

    - spoiler -
    angel isimli baskarakter kendisinin de kabul ettigi uzere oldukca karmasik. ama seyirci bu karmasikligi film bitse dahi bir nedene dayandiramiyor: sizofrenlik mi yoksa gercekten bir tarafi ölü ve melek diger tarafi ise sag olan bir varlik mi?
    filmi bu iki olasilik uzerinden degerlendirmek mumkun; ben angel'in sizofren olmadigi ihtimali uzerinden filmi degerlendirmek ve incelemk istiyorum. cunku o zaman filmdeki imgelemler anlam kazaniyor, sonu anlam kazaniyor. eger angel'in kendisi hakkinda kabule vardigi bir tarafi melek diger tarafi normal insan olma seklindeki ihtimali kabul edersek filmden soyle bir sav cikarmak mumkun. filmde iki kadin var; karakterimizin karisikligini yansitan. birisi angela, yani onun da adi tipki angel gibi melek. iyi yurekli,babasina bakan, kocasinin rezilliklerine ragmen ailesini bir arada tutmaya calisan ve bizim angel'in ölü yarisinin asik oldugu kadin. diger tarafta ise mira, yani kizil saclari, sekse duskunlugu ve bastan cikariciligiyla seytani andiran, angel'in ölü ve melek yarisinin kabullenemedigi fakat angel'in kendisinin dibinin dustugu kadin. filmin sonunda ise angel malesef olmasi gerekeni yani angela'yi degil, mira'yi seciyor. diger ölü ve melek yarisini ise angela'nin yaninda birakiyor ve kafasindaki karisikligi, ikilemi de bu sekilde geride birakmis oluyor. simdi onceki sahnelerde ölü yarisinin kendisine hep iyi davranislari, mesela yalan soylememeyi telkin ettigini goz onunde bulundurursak, kanimca bu acidan angel'in kafa karisikliginin giderilmesiyle mutlu sonla bitmis gibi gorunen film angel icin mutsuz sonla bitiyor. zira 1)artik yalan soylediginde kendisini uyaracak bir yarisini geride birakiyor. 2) filmde seytan imgelemiyle sunulan mira'yi seciyor.

    tabi iki avradin da tadina bakti, genc ve daha gideri olani secti seklinde sig yorumlar da yapilabilir. sizofren olmasi ise filmdeki imgelemleri bosa cikaran bir ihtimal. zira karakterin hayatinda var olan biri melek digeri seytan seklinde sunulan iki kadini karakterin sizofren olmasi ihtimalinde bir yere koyamiyorum, film cok yavan oluyor bu ihtimalde.

    anlamadigim ve bir yere koyamadigim bir nokta ise angel'in koye geldiginde koy ahalisiyle teker teker tanisirken, hepsiyle isim bakimindan bir benzerlik tasimasi. bunu nasil anlamlandirmak gerektigini bilemedim. zira o kadar kisiyle bir acidan isim benzerliklerinin vurgulanmasi bosa konulmus bir sahne olamaz olmamali.

    - spoiler -

    sonuc olarak bol odullu simgesel bir dille anlatilmis bu ispanyol filmine puanim 8/10.
  • xoel lopez'in en güzel sözlere-müziğe ve klibe sahip şarkısı.

    "y nosotros vaguemos por la historia
    como simples hombres solitarios, reyes que perdieron todo." kısmını cv'me yazmayı düşünüyorum.
  • dikkat !!! --------------baştan aşağı soiler------------ dikkat!!!
    kişilik bölünmesi yaşayan ana karakter, kişiliklerinin karşı cinsteki yansımalarına angela (melek) ve mira (sex tanrıçası, şeytanımsı kötü) adında iki kadınla karşılaşarak denk gelir. ne yazıkki zorba bir adam iki kadına da çoktan ulaşmıştır. angela karısı mira ise metresidir. ana karakterimizi tanıtmayı unuttum: angel (melek). biraz da şansın etkisiyle zorba adamı saf dışı bırakan angel, kendisini, ona aşık -biri dul, diğeri sahipsiz- iki kadın arasında seçim yaparken buluyor. yaşadığı psikolojik sorunların hangi tercihi yaparsa yapsın çevresine zarar vereceğini düşündüğü için ikisini de reddetmekte buluyor çareyi. fakat kötülük her zaman ki gibi cüreatkar ve ısrarcı davranıyor. her şeye arkasını dönüp uzaklara gidecekken eski bir hesaplaşmayla zor durumda kalan angel, miranın takipciliğini görünce uzaklara onunla gitmeyi tercih ediyor. fakat diğer yarısı yani diğer kişiliği onunla gelmeyi reddediyor ve sonsuza kadar angela ile kalıp onu izlemeyi tercih ediyor. dediği gibi "hala bulutların altındayız"
  • değişik bir film, herkese hitap etmeyen türden, tempo sorunu yok, senaryo biraz savruk ama o da şizofrenik bir adamın hikayesi olduğundan diye düşünüyorum...mantık hataları olsa da genel hatlarıyla finale kadar bizi filmde tutmayı başardı yönetmen...ailecek izlenmez,dikkat...
  • vikipedi tanımına göre; 1990'ların başında zoolog tom ray tarafından geliştirilen, bilgisayar programlarının zaman ve mekan için “rekabet” ettiği ekolojist, enteresan bir bilgisayar simülasyonudur.
    yaklaşık 30 yıllık bir çalışma olmasına rağmen özellikle entry girip bilgi vermek istedim. evrimin başlangıç koşulları belirlenmiş herhangi bir ortamda nasıl da kendi kendine oluştuğunu ve ilgili sistemin kaçınılmaz sonucu olduğunu göstermesi bakımından önemli olduğunu düşünüyorum.

    ray, oluşturduğu program ile bir nevi bir yapay yaşam (artificial life) ortamında “digital evrim” gerçekleştirmeye çalışmış. bir mıt hacker ile birlikte geliştirdiği bu program, sanal bir makinede (core wars) kendi kendini kopyalayan bir bilgisayar koduna tanıtılmış. veri kopyalanırken kodların rastgele çevrilen kod tarafından dönüştürülen mutasyon özelliği; eğer bu veriler bir program için makine kodu olmuşsa, program mutasyona uğramıştır anlamına geliyordu. bu etkiler birçok kuşak boyunca rahatlıkla hızla izlenebilir durumdadır.
    amacı, dijital hesaplama ortamına gömülü bir doğal seçilim süreci ve evrimi simüle etmek ve izlemek. burada gösterilen deneyler, doğal seçilim ile evrimin bilgisayar makine kodu ortamında çok etkili bir şekilde çalıştığını göstermektedir.
    evrim, hesaplama ortamının doğasında var olan olasılıkları kullanan formları ve süreçleri bulacaktır.
    peki nasıl çalışır?
    kendi kendini çoğaltan makine kodu programları, bilgisayarın ram belleğine tanıtılır.
    genetik varyasyon, bellekteki bitlerin rastgele döndürülmelerinden (0 ile 1 arasında) kaynaklanan mutasyonlar nedeniyle oluşur.
    işletim sisteminin işlevi, bellek dolduğunda yenidoğan programlara yol açmak için eski veya kusurlu işlemleri öldürmek.
    ray, artificial life oluşturma fikri ayrıca santa fe enstitüsünden araştırmacılar ile de biraraya gelmiş.
hesabın var mı? giriş yap