• zamanında gazetelerde tv lerde olayın patlamasıyla manşetten inmemiş yalan dolan zinciri. kurucusun giydiği o zamanki para ile 50 tl lik tuhaf kesimli şekilli ceket (ki şimdi bir 10000 - 15000 tl arasıdır sanırım ) olay olmustu.
  • kendilerine kumpas kurulmuştur.
  • kurucu şahsiyet, böyle kanun dışı şeylerle uğraşacağına siyasete atılsaydı en az bin kat daha fazla parayı gayet kanuni yoldan kazanabilirdi. kısmet

    (bkz: erdoğan saadet zinciri)
  • gurbetçi şarkıcılardan birisi-adı bende saklı- sayesinde büyük atılımını yapmış ve sonrasında çok göze batınca adı yurt genelinde "güvensizlik oluşturan" hemen her durumda-özellikle network oluşumlarda- geçmiş olan zincirdir.

    üniversitede stajımı yaptığım eğitim kurumunun sahibi de bu dalgaya kapılmış bir dönem o anlatıyor;

    "bunların konuşlandıkları bir mekan var, bir arkadaşım sayesinde bir gün dahil oldum. ama aklım gidiyor, nasıl. adamların hepsinin altında lüks arabalar, kollarında sütun gibi manitalar... "tamam" dedim, "ben de istiyorum böyle olmak".

    sonra arkadaşıma sordum "öyle hop diye olmaz o, toplantıya katıl bi" dedi. soru işareti kalmaması için bir teknik bu tabi. bir de sürü psikolojisi var, aynı konuşmayla bir kişi yerine bin kişi. toplantıya gittik bir de bizim yanımızda toplantıya katılan gurbetçi şarkıcıyı* sahneye çıkartıp canlı canlı imza attırınca adam içim daha rahat dahil oldum oluşuma. ertesi güne randevu verdiler. beşer kişilik gruplar halinde ertesi güne onar dakikalık randevular verdiler.

    bir de gittik ki, kazın ayağı başka türlüymüş. o arabalar falan hep kiralıkmış. o kadınlar falan hep oyunun parçası. adam 10 dakika boyunca deyim yerindeyse ağzımıza sıçtı...

    sonunda da ekledi "sağolsun gurbetçi şarkıcı* benim çocukluk arkadaşım, arada bir gelip imzasını atar." diye.

    işte böyle genç dostum, iş hayatında çalışırsan ve akıllı davranırsan kazanırsın parayı. kimse, kimseye kazandırdığından fazla parayı ödemez. onu istiyorsan devlet memuru olmalısın."
  • (bkz: ponzi scheme)
  • o dönem alt dairedeki komşumuzda girmişti. yanlış hatırlamıyorsam sistem 5’er kişilik gruplardan oluşuyordu. komşumuz emeklilik ikramiyesiyle bu işe girmiş. tam sebebi ne bilmiyorum ama altındakilerin parasını da ödemişti. zincire son girenlerden olduğunda olay patladığında emeklilik ikramiyesi uçup gitmişti.
  • kenan şeranoğlu'nun 30 bin kişiden 8,6 trilyon lira toplamasına vesile olan sadece o ve içlerinde babalarının da bulunduğu 7 kişiyi saadete erdiren zincir.*

    15 haziran 1998'de dolandırıcılıktan mahkum edilmişlerdir. günümüzde ise bu tür oluşumların ismi network marketinge evrilmiştir. zincir yine aynıdır. fakat bu sefer kullanılan yöntem kanunidir.
    (bkz: mega holdings)

    edit: evrim yine yaptı yapacağını* ve iş bitmiş editi.
  • hatırladığım kadarıyla olacak o kadar isimli programda da milleti titmesiyle ilgili kabare çekilen saadet zinciridir.
hesabın var mı? giriş yap