• prof. dr. şengül hablemitoğlu tarafından bugün çok güzel özetlenen durum. şöyle ki:

    bu süreçte, hiç bir şey yolunda değilken her şey yolundaymış gibi davranmak toksik pozitifliktir. hiçbir olumlu düşünce ve iyimser kalma girişimi bu sürecin yarattığı endişeyi ve belirsizliği değiştiremiyor. bu nedenle bazı kişisel gelişimcilerin samimiyetsiz, zorlayıcı tondaki önerileri ya da yorumları insanların gerçek kaygı, korku, üzüntü gibi duygularını yok saymak olarak algılanıyor ve öfkeye neden olmaktan öteye geçmiyor. kaldı ki bu sağlıklı bir pozitiflik de değil.

    toksik pozitiflik, kişinin duygusal acısına ya da zor durumuna rağmen, kişinin kendisi ya da başkaları tarafından, yalnızca olumlu hisler/düşünceler taşıması gerektiği varsayımıdır. zehirli pozitiflik birçok şekilde olabilir.

    neden üzgün, umutsuz ya da kaygılı olduğumuzu dinlemek yerine hayal kırıklığımızı ifade ettiğimiz için bizi yargılayan ya da eleştirenler olabilir. iyi taraflarını görmemekle suçlanabiliriz. ya da sahip olduklarımıza şükretmemiz söylenebilir.

    hatta bazen mutlu olmak için bakış açımızı değiştirmemiz gerektiğini söyleyenler olabilir. kapanmalar sırasında ne kadar üretken olduklarını tekrar tekrar paylaşanlar da olabilir. bu durumda üzüntü, endişe, yalnızlık ya da korku gibi duygularımızın gerçekliği hafife alınır.

    toksik pozitiflikte, olumsuz duygular doğal olarak kötü olarak görülür. bunun yerine, pozitiflik ve mutluluk zorunlu olarak iteklenir ve insana özgü sürecin neden olduğu duygular/deneyimler reddedilir, en aza indirilir ya da geçersizleştirilir.

    gerçekten de bir mutluluk endüstrisi ve buna çalışan, burdan geçinen bir kesim var. neden oldukları "iyi görünme baskısı" hepimizin bugünlerde yaşadığı duygu yelpazesini geçersizleştiriyor. kendimizi yetersiz, kusurlu ya da zayıf hissettiriyorlar.

    şu süreçte hissettiğimiz tüm duygu ve düşünceler insan olmamızın bir parçası. geçici bir dönemin neden olduğu bir duygu durum nedeni ile hissettiğimiz acı, üzüntü ya da sırf rahatsızlık hissimiz için dolaylı olarak bizi yargılayan ve damgalayan bir tutum bu . ve en önemlisi bizi kucağımıza çöreklenen sorundan uzaklaştırıyor ve zihinsel sağlığımız için önemli olan öz şefkati engelliyor.

    sizin iş hacminiz daralıyor kaygısıyla yaptığınız bu şey, etik olmadığı gibi profesyonellik de değil. olsa olsa bu sansarlık.

    ilgili twit

    ...
    şahsi notum: bir profesörün bunu açık ve net bir şekilde ifade etmesi gerekliydi artık. introvertlik kavramı yaygınlaşana kadar insanların asosyalsin yaftasından ve öyle olmadığımı ifade etmekten yorulmuştum. dayatılan pozitiflik / iyimserlik de benzer şekilde çok yorucu. ben negatif / kötümser değilim, hayatın doğal akışındaki durumlar bunlar, ying yang gibi.

    ayrıca bu pozitiflik / iyimserlik baskısı o derece yüksek ki, şartların neden olduğu doğal problemlerimiz de daha derinleşiyor, kendimizi sorunlu, yetersiz, zayıf hissediyoruz, hissettiriliyoruz.

    sözün özü, gülmek kadar ağlamak da bir parçası bu hayatın. insan olmanın doğal bir bileşeni.
  • her şey berbat olsa da her şeyin yolunda olduğu fikrini dayatan; herkes mükemmel, iyi, başarılı, güçlü olmak zorundaymış gibi “sen mükemmelsin”, “sen en iyisisin” gibi içi boş sözlerle insanları gaza getirip, mutlu (!) edip kendilerini kötü hissetmelerine sebep olan durum. burada örneği görülebilir.

    edit: videoda örneği görülebilir, açıklamada değil. ben yazdım onu da, bu kadar şey yazıp kendime toksik diyecek değilim.*
  • (bkz: nft)
  • (bkz: polyanna)
  • halk arasında dümdüz 'enayilik' diyoruz arkadaşlar.

    15km öteden saniyesinde tanırım bu olayı. çünkü bi zamanlar böyleydim. şu anki fikrim ise yaşadığımız olaylara realist yaklaşıp, akılcı olma yönünde. gerçek huzur bunda gizli. akılcı mutluluk veya mutsuzluksa bile yine akılcı. böyle bişeyler işte; üzerine sayfalarca yazabilirim ama konu konuya bağlanır ve uzar.
    şimdilik esas kilit nokta akılcılık diyor ve entryi noktalıyorum.
  • beni delirtiyor bu durum,gerçekçi olmak bu kadar zor olmamalı ...neyden kaçıyor bu pozitif tipler fena halde merak ediyorum..
  • kişiler için kabul edilebilir tek duygunun mutluluk olduğuna inandırılmış yaşam koçlarının, influencerların, umut tacirlerinin yutturmaya çalıştığı yapay tatlandırıcı.
  • şişman insana, sana kilo çok yakışıyor ayrıca yüzün çok güzel,
    sevgilisinden henüz ayrılmış kişiye olsun o şerefsizdi/kaşardı, iyi kurtuldun
    kaza geçirdikten sonra bacağın kopunca bak bir bacağın daha var üzülme vs vs

    diyerek insanı delirten pozitifliktir.
hesabın var mı? giriş yap