• bir tezi savunurken, karşı tarafın yaptığı bir hatayı söyleyerek kendi yaptığını rasyonelize etme durumu. iki yanlışın bir doğru etmeyeceğini bilmeyenlerin yaptığı mantıksal hata da denilebilir.

    (bkz: http://www.fallacyfiles.org/tuquoque.html)
  • (bkz: ad hominem)
  • (bkz: tu kaka)
  • türkiye'de en çok kullanılan safsata bu anladığım kadarıyla. biri bir başkasına yumruk attığında ya da herhangi bir şiddet eyleminde bulunduğunda tarihte geriye doğru uzun bir yolculuğa çıkıyoruz.

    - ama zamanında o'na da yumurta atılmıştı!
    - ama daha önce de "bizim" adamımızın sırtına yumurta atmışlardı!
    - sanırım daha önce bizim elemana yapılan suikast girişimizi unutuyorsunuz?!
    - peki ya bizim çocuğun ağzını burnunu kırmaları, üzerinde beş kişi halay çekmeleri?!

    - iyi de hatırlarsanız zaten isa'yı da çarmıha germişlerdi, gerim gerim gerildi zavallı.
  • akp'nin yaptığı bütün kanunsuzlukları ve haksızlıkları savunurken en çok görülen savunma biçimi.
  • şimdi bana afet ve acil durum yönetimi başkanlığı hakkında yazdıklarımla ilgili "oranın sitesi kötü burası çok mu iyi?" gibi bir mesaj geldi. o yüzden bu mantıksal sıçışı netleştiriyorum:

    a kişisi x'in yanlış olduğunu öne sürer.
    ama a kişisi x'i geçmişte yapmıştır, şimdi yapmaktadır vs.
    öyleyse x yanlış değildir, a'nın argümanı geçersizdir vs.

    yani kalkıp "ama sen de böyle yaptın", "sen önce kendine bak" tarzı şekillerde eleştiri çürütülmez. bu yaptığınız boş laf kalabalığı olur. ha sen aynı argümanları kullanıp beni eleştir ayrı da benim eleştirimi böyle çürütmüyorsun. kendi vaktine yazık ediyorsun.

    ilkokul 1'de critical thinking dersi verilmediğinden böyleyiz hep.
  • söylemekten utanç duyarak ifade ediyorum ama türk kültüründe bu bir safsata değildir. eğer sen daha önce benzer bir yanlış yapmışsan karşındakini uyarmaya hakkın yoktur. uyarırsan karşındaki kişi "ee sen de yaptın bunu?" der ve kendince kendisini haklı çıkarmış olur. bu biraz da "ilk taşı günahsız olan atsın" anlayışına benziyor. bu durumda günahsız kimse bulamayacağımız için her şey mübahtır, yumulun.
  • birinin -özellikle şikâyet ve eleştiri amacıyla- söylediklerini “sen de…”, “o da…” diyerek ötelemeye çalışmaktır. “komşunu neden dövdün?” sorusuna “o da bana vurdu, o da beni dövmüştü” diyerek yanıt vermek soruyu ortadan kaldırmamaktadır.
  • cahil serzenişidir.
hesabın var mı? giriş yap