• beş dakika düşündüğünde bir sürü örnek bulursun bununla ilgili. sadece birkaç tanesini yazacağım.

    * kitap okuyan, bilgi dağarcığını arttırmaya çalışan kesimle dalga geçilmesi, kitaplarda bir şey yok önemli olan hayat okulu söyleminin iyice yerlesmesi.

    * okumuş, çalışıp didinmiş kendini yetiştirmeye çalışmış bir bireyin komik maaşlar dahi iş bulmakta sıkıntı cekmesi. kısa yoldan para kazanmaya alışmış kesimin gelirini günden güne arttırması.

    * üniversite mezunlarının büyük bir kısmının en basit genel kültür konularında bile sınıfta kalması, temel konular hakkında dahi yorum yapma yetilerinin olmaması.

    * sağda solda açılan tonla nargile cafe vb. mekanlarda saatlerce amaçsızca oturan gençlik. iphone, araba anahtari, marka kıyafet üzerinden ilişkilerin yurumesi.

    * doğru dürüst eleştiri yapabilen mizah dergisinin kalmamış olması. medyanın derinlemesine analiz yapmaktan çok türkiye'nin en iyi on lahmacun işi vb. haberlerle ön plana çıkmaya çalışması.

    *batı kültürünün tamamen reddedilip orta doğu kültürüne ozenilme. ozenilen kültürden doğru düzgün bir öğreti alınmaması.

    * internet kullanımının büyük bir kısmının facebook, ınstagram benzeri sosyal medya programlarından ibret olması.

    * osurmali, gegirmeli filmlerin gişe rekorları kırması. adam akıllı az sayıda filmin salon bulamaması.

    * kısır politik söylemler, mahalle kavgası ağzı tartışmaların sürekli gündem olması.

    * stabil ve verimli bir eğitim sisteminin olmaması. sürekli değişen sistemin kişisel gelişime bir şey katmamasi

    daha sürer gider.
  • (bkz: cehalet ve otesi)

    durumu yalnizca cehaletle aciklayamiyorum, baska baska seyler de var.
  • son 15 yılda gerçekleşmiştir.büyük katkısı olan iktidarı kutlar, gözlerinden öperim.
  • cahillik hep vardi ama sosyal medyanin yayginlasmasindan sonra aciga cikip cahillerin cesaret bulmasiyla sonuclanmistir
  • bence sadece ülkemizde değil , genel olarak dünya toplumlarında popüler bir akım haline geldi 'cahillik' . olmazlara sevdamız var ki sanırım elimizin altında bu kadar kaynak varken , öğrenmek yerine olmayacak işlerle uğraşıyoruz. madem bu boktan hayatı yaşayacağız en azından insanlara bi faydamız olsun. en önemlisi de kendinize ..
  • sebeplerinin tamamını olmasa da bir kısmını aşağıda bulabileceğiniz durumdur;

    - insanların eğitime (akademik ya da donanımsal) hiçbir şekilde inancı kalmadı.

    - topluma örnek ve önder olabilecek eğitimli insanların neredeyse tamamı ülkeden göç etti ya da sakince kendi bireysel yaşamına devam ediyor.

    - ülkedeki zengin nüfusun neredeyse %50'si eğitimsiz ve cahil müteahhit ya da iş adamlarından oluşuyor. bu durum da toplum nezdinde okumanın ve varlıklı bir hayat sürmenin arasındaki bağı kopartıyor.

    - popüler olmak toplum içerisinde bir yere sahip olmaktan daha değerli bir unsur haline geldi. televizyon ekranlarında ya da sosyal medyada sürekli olarak estetik fakat boş insanları görüyoruz.

    - kültürün kümülatif bir unsur olduğunu düşünecek olursak ülke sınırlarından içeriye kültür birikimine sahip bir medya içeriği giremiyor. örneğin çekilen iyi filmler yerine tüm sinema salonları recep ivedik göstermeyi tercih ediyor.

    - toplumun birçok tabakasındaki insan üniversite gibi akademik bir yapıyı yalnızca gençlikte vakit geçirilecek bir alan olarak konumlandırıyor. buna destek olurcasına da üniversitelerin kalitesi hızlıca aşağı düşüyor. çünkü ülkedeki üniversitelerde ciddi bir akademik altyapıya sahip akademik kadro mevcut değil.

    bu ve benzeri sebeplerin de birleşimiyle cehalet övülüp bir bakıma "samimiyet" sayılırken eğitimli olmak "samimiyetsiz" olmak ya da "elitist" olmak gibi adlandırılıyor.
  • türkiye’de cahil her zaman çok fazlaydı. ama bu cahiller yüz buluyor artık cesaretlendiler. eskiden kafasına vurulup susturulan cahiller şu an o konumda değiller.
    cahiller ve son derece yüzsüzleştiler.
  • köyden kente gelen anadolu insanı eski filmlerde istanbul şivesi ile resmedilirdi; bir gün bir yerlerde her ne oldu ise o adam istanbul şivesi değil kendi aksanı ile konuşmaya başladı. yani bilgisizliğinden cahilliğinden gurur duymaya başladı.

    cahillik utanılacak bir şey değildir, ama gurur duyulması çok tehlikelidir.

    işte o filmde o adamın şivesi değiştiği gün ülkece ipimiz çekildi.
  • ülkede her dönem cahil kesim vardı fakat eğitim kalitesinin düşüşü ile bu sayı son yıllarda oldukça artış gösterdi. ülkenin asıl en büyük sorunu okumuş kesimden nefret eden ve cehaletiyle gurur duyan kitledir.
  • turkiyede cahil hep vardi hemde belki daha fazla vardi, simdiki durum cahillerin iktidardan aldigi cesaretle on planda olmalari heryeri ele gecirmeleri, hayatin her alaninda cahiller on planda artik, bilgili, naif, kibar insanlar eskiye gore cok daha fazla eziliyor, geri plana atiliyor, olay bu.
hesabın var mı? giriş yap