• (bkz: d&r/#48731413)
  • müşteriden gelen fiş almazsak en son ne olur sorusu ne kadar ahlaklı ise yapılan ticaret'te o kadar temizdir.
  • (bkz: 404 not found)
  • coroporate seviyesinde, kapitalizmin tabiatı gereği yoktur. hiç bir yerde yoktur yani.

    küçük ve orta esnaf seviyesinde, yok denecek kadar azalmıştır, iyiler olsa da piyasaya ahlaksızlık hakimdir. ve bir şeyi iyi bilin sevgili sözlükçüler, bu esnaf ahlaksızlığında öncülüğü, anadoluda 60'larda ortaya çıkıp 80'lerde palazlanan hacı amca kılıklı tarikatlı esnaf yapmıştır. bunların çoğu süleymancıdır, her dönem iktidar partilidir. biber diye kiremit tozu satmayı, baklavaya bezelye koymayı, kantardaki kilonun altını oymayı bu herifler icat etmiştir.
  • yoksunluğu sadece türkiye ile alakalı değildir. kar etme, kazanma, büyüme ve güce erişme hırsıyla beraber su anki dünya serbest piyasacı ekonomi sistemiyle beraber küresel bir olgudur.

    ha kendi tecrübeme göre konuşayım. türkiye'yi değil istanbul'u genelleyebilirim belki. zira avrupa yakası ticaret burjuvazisinin epey içine girdim şu son sekiz yıldır. ailelerinin içine kadar hem de. ve ne yazık ki kendileri hakkında hoş şeyler görmedim.

    en basitinden, çoğu, kepçeyle alıp kaşıkla vermesini (dahi) bilmez. luks için bolca para harcarlar, lakin bazen insanı utandıracak kadar küçük hesap yaparlar. pintilik ne yazık ki çoğu için geçerli olan en baskın sosyal sınıf karakteristikleridir.
  • zor bulunan bir özellik haline gelmiştir. sahip olanlar için de rekabeti çok zor hale getirir.

    dilim döndüğünce anlatmaya çalışmıştım;

    turkiye'de durust ticaret yapmak
  • şöyle izah edeyim.
    geçen ebay'dan basit bir uzaktan kumanda aldım. bozuk çıktı. satıcıya söyledim. paranızı iade ettim lütfen kontrol edin dedi.

    şimdi bunu hem mağaza ticareti hem de e-ticaret hizmeti veren türk firmaları ile kıyaslayın.
  • ebay'in saticiya yaptirimi oldugu icin satici uzerine duseni sike sike yapmak zorundadir. ama turkiye'de esnaftan urun alip sorun yasadiginda "sana verdigimde calisiyordu siktir git" derse ona yaptirim yapacak kimse yok.

    gidip tuketici haklari derneginde bos bir kagida yasadiginiz olayi yazip altina imzanizi atarsiniz. 1. gun takip edersiniz, 2. gun takip edersiniz, 3. gun dernegin sikinde olmadigini gorunce gitmezsiniz bile.

    yillar gectikce ahlak, dolayisiyla insanlik daha iyiye gitmiyor maalesef o yuzden daha kati kurallara ve yaptirimlara ihtiyac duyuluyor insan oglunu adam edebilmek icin. hayvan gibiyiz yani kendimizi dizginlemek icin kendimize kati kurallar koymak durumunda kaliyoruz. o yuzden sorun aslinda insan ve insana verilen duzgun egitimden geciyor.

    biraz fazla derin oldu kusura bakmayin artik.
  • yoktur efendim, aramayınız boşuna, var diyorsanız mutlaka araştırın altında başka bir şey çıkar, o adamın genleri dışarıdan ithaldir.

    en başından adaletsiz vergi sistemi, mağdurun yanında olmayan, kişiyi korumayan hukuk sistemi oldukça da zor oluşur. adam bilmem kaç kez dolandırıcılık yapıyor şikayet ediyorsun tık yok. üstelik bunu gizlemesini geçtim dalgasını bile geçiyor.
  • indirim isteyen bir bağyana hanfendi bu sürüm ürünü zaten kar marjı az dediğimde inşallah malınız çalınır demişti almak istediği de 10 liralık şalvar, he bunu niye anlattım böylelerini siksinler her türlü diye, sonuçta ben esnaf değilim boş günlerimde yövmiyeli çalışan bir öğrenciyim böylelerini gördükçe esnaflığın ne denli zor olduğunu gördüm
hesabın var mı? giriş yap