• bir nurettin topçu eseri.
    tadımlık;
    "hakikat aşkına sahip insanlar, cemiyetin içinde çoğalmadıkça, hakikat aşkı cemiyet içinde en yüksek ve muhterem yeri tutmadıkça ve hakikatın ihtirası cemaat içerisinde bir umumi cereyan, büyük bir hareket haline gelmedikçe, milli mektep gerçekten var olmayacaktır."
  • eğitimin sorunlarının hic degismedigini, yıllar sonra bile hala aynı saçma sapan konularla ugrastigimizi gösteren güzel bir eser. nurettin topçu'nun egitime dair fikirlerini bizlereaktarmasina vesile olan kitap. okurken zevk aldım, begendim, sizlere de tavsiye ederim.
  • yaz boz tahtasına dönen bir eğitim politikasızlığı ya da hala hedeflerin netleştirilememesi ..
  • türkiye'nin maarif davası..
    dünyanın en büyük mesuliyetine sahip insanı muallim. .
    kaderimizin hakikatinin işleyicisi,karakterimizin yapıcısı, kalbimizin çevrildiği her yönde kurucusu odur.fertler gibi nesillerde onun eseridir.farkında olsun olmasın , her ferdin şahsî tarihinde muallimin izleri bulunur. devletleri ve medeniyetleri yapan da ,yıkan da muallimlerdir. muallime değer verildiği ülkede insanlar mesut ve faziletlidir.muallimin alçaltıldığı,mesleğinin hor görüldüğü milletler düşmüştür,alçalmıştır ve şüphe yok ki bedbahttır..
    ....
    bir insanın bir hayvana , bir alimin bir cahile, bir velinin bir şerire esir olduğunu düşününüz..işte bugünkü ilk öğretim sistemi ve bütün tahsil tamamen bu fecaatın tablosunu ortaya koymaktadır.duyguları hiç yoğrulmaya muhtaç değilmiş gibi çocuğa tabiat eşyası tanıtılıyor.kültür dersleri, faraza tarih ve coğrafya bile ,eşya dersleri gibi okutuluyor. ve çocuk ,bütün his ve ruh gıdasından mahrum kalınca sapıklıklara düşüyor.zalim oluyor,menfaat makinesi haline gekiyor,feragat nedir bilmiyor,kendine yaklaşamıyor.
    .... günümüzde!
    muallimlik ne bir iman ve irsad yolu ,ne de fikir ve kültürün otorite merkezidir.hatta bir meslek bile değildir! sadece küçük bir memuriyettir.muallim örnek adam da değil , boynu bükük bir memur , salahiyetsiz bir öğretici ,müdürünün emrinde çalışan bir baremlidir! ....
    yatarak para alıyorsunuz diyen güruha, kılık kıyafeti ile öğretmeni değerlendiren valiye ,maarifle alakası olmayan tüm milli egitim bakanlarıma selam eder (!) okuyun derim...okuyun!
  • ''milletimizin üç asırdan beri geçirmekte olduğu buhranların sebebi ve kaynağı, hars ve maarif sahasında aranmalıdır.'' diyor üstad
    nureddin topçu
    iktidar, muhalefet, yolsuzluk, yüzde on barajı, dini ve içtimai hayat, sağlık sorunları, doktor dayakları, kadına şiddet, erkeğe zulüm, çocuk istismarı
    zevk-i selimden uzak mimari, silüeti bozan gökdelen, 81 ile açılan üniversite, istenmeden okunan bölümler, üniversite şenlikleri
    gizli gizli namaz kılmalar, açılamayan mescitler
    ritmi bozan davulcu vedat, uygur türkü döven yavru kurt
    şiir okumayan genç, genci okuyamayan ebeveyn, bol keseden atan şair, 'şiirin ortasında kalkan leyla'
    yazıya değil yazara hayranlık besleyen jenerasyon, tesettürü modaya sokma,
    karısını çarşafa sokup kendisi kısa don giyen suriyeli abi
    hayvanları sevmeyen amca, çocuk yerine hayvan besleyen teyze
    en büyük hayali deri koltukları ısıtmalı landrover almak olan arkadaş
    el öpmeyen torun, harçlık vermeyen dede
    hatalı sollayan dolmuş, yol vermeyen taksi, geç gelen otobüs, yaşlıya yer vermeyen genç, öğrenciye ev vermeyen yaşlı
    bir türlü alışamadığımız nezaket, garsona lütfen diyemeyen müşteri, küfürbazlık, sahtekarlık, sözünde durmama, sevdiğini yarı yolda bırakma, randevuya geç kalma, üç günden fazla küs kalma
    evlenmek yerine zina eden gençlik, zinayı serbest bırakan devlet, kürtaj, ibnelik, yüksek boşanma oranları, aile içi şiddet, evlenirken damadın anasını ağlatma, karşıdakinin görüş ve değerlerine tahammülsüzlük, birbirini sevememe, iş yapmamayı kendine iş edinme
    solitaire oynayan veznedar, bir türlü gelemeyen sıralar
    nefret, kürt, türk, suriye, filistin, yemen, sağcı, solcu, alevi, sünni, birleşemeyen ümmet
    adaletli yönetemeyen yönetici
    ikinci el araç fiyatları, gereksiz yere alınan vergiler
    fener, beşiktaş, cimbom, kutsal değerlere saygısızlık, kutsal değerler üzerinden geçinme, cemaatler, paraleller, her suçu paralele atan embesiller, özgür irade, açılan rakı fabrikaları, nefret suçları, saygısız medya, terbiyesiz siyasiler, hatice şimşeği kızdıran gençlik kolları, aileyi yıkan aile bakanı, partizanlık
    hamakat derecesinde aptal akademisyenler
    vs vs.. daha uzatayım mı..? işte bunların hepsinin altında yatan sebep hars ve maarif sorunlarıdır.. daha büyük sorun bu sorunlarla yaşamaya alışmamızdır..
  • sosyolog, eğitimci ve fikir adamı olan nurettin topçu tarafından kaleme alınan, milli eğitim sistemlerinin, eğitim politikalarının, okulların, öğretmenlerin, toplumun, ahlak kavramının ve bu hususlara taalluk eden meselelerin incelendiği önemli eser.
  • bok gibi bir kitap.

    islam ruhuyla her şey iyiydi, onu kaybettik sıçtık özetidir.
  • her cenahın kendine göre çekiştirip durduğu bir kitap bu. bu cenahlar ki kitabın içeriğinde neler var, hangi problemlere çözüm önerileri sunmuş hiç bakmıyorlar. şaşırdık mı elbette hayır!

    nurettin topçu'nun tespit ettiği o kadar fazla sorun var ki 1950'lerden başlayarak tespitlerini madde madde sıralamış ve bunlara birer birer çözüm önerileri getirmiş.

    yazarın dünyasına aşinasınızdır ya da tam tersi katılmazsınız hepsine tamamız; fakat buradaki sorun eğitimdeki temel yapı taşlarındaki sorunların hiçbir dönemde değişmemiş olması ve bu sorunlara herkesin kulağını tıkaması ve bunları bilerek isteyerek görmezden gelmesi.

    eğitimdeki sorunları çözmek istiyorsak ilk yapacağımız şeylerden biri bu alanda yazan, kafa patlatan, yıllarını harcayan insanların kitaplarına ve söylemlerine bir kulak vermek olmalıdır diye düşünüyorum.

    “kendimiz için yepyeni bir maarif sistemi kurarak işe başlamak zorundayız. bu maarifin ilkokulundan üniversitesine kadar bütün basamaklarında bin yıllık millet iradesiyle bin dört yüz yıllık millet karakteri yaşatılırsa bizim olacaktır.”

    iyi okumalar...
hesabın var mı? giriş yap