• her uçağa bindiğimde bu açıklamadan sonraki 5 dakika zihnimi meşgul eden sorunsal.

    sanıyorum global düzeyde bir havacılık kuralı ki önce kendimize takmamız söylenir (bir havacılık şirketi çıkıp, "bugüne kadar bildiğinizi unutun, bizce önce çocuğa takın." der mi bilinmez).

    durum şu ki, anne baba çocuğa göre daha bilgili ve bilinçli olduğundan, belki kendini ve nefesini tutup o kısa sürede önce çocuğa hakim olup hemen taksa mı daha mantıklı?. çünkü o panikle kendisine takmaya çalışırken oluşacak bir şaşırma veya gecikme, ya da savrulma vs. çocuk için zaman kaybı oluşturabilir mi?. ya da kendinize takarken çocuk kontrolünüz dışında olup bir savrulma filan yaşayabilir ve sonrası yine zaman kaybı oluşturabilir mi?

    belki de burada esas amaç tüm insanlarda sağlam bir ezber oluşturup kararsız kalmayı önlemek, çünkü en kötü senaryo odur sanırım.

    aramızda havacılık ve tıp uzmanları varsa ve yeşillendirebilirse seviniriz.
  • uçakta önce maskeyi kendiniz takın denme sebebi son derece basit bir mantıkla açıklanır. 38 bin feet yükseklikte kabin basıncı düşerse uçağın acilen alçalıp 8 bin civarına inmesi lazım. bu esnada hipoksi oluşup bayılmamak için kısıtlı zaman var. çocuğunun maskesini takacağım diye uğraşırken hipoksi oluşması veya basınç oynaklığı sebebiyle sersemlik sonucu kordinasyon kaybı oluşabilir, acil iniş için hazırlık yapan uçakta maskesi takılı çocuğunuzun size bir faydası olmayacağı için önce kendi maskenizi takmalısınız. malum erişkin bireyler çocukları bayılsa dahi durumu en azından idare edebilir. ama bu tarz bir durumda çocuğa maskeyi takıp kendisini bayıltan veya hareketsiz kılan bir ebeveyne çocuk ne kadar emanet edilebilir, o kısımı siz düşünün.

    uçakta maskeyi önce kendinize takın, ardından çocuk.
  • önce kendimize takılmalı.
    çocuğa takarken kaybolan vakitte oksijensiz kalıp hem çocuğu hem kendi hayatımızı kurtarma ihtimalini yok etmiş oluruz. bu yüzden önce kendimize takmak daha doğru.
    ayrıca oksijen takma aşamasına gelinmiş bir uçak için artık yapılacak pekte bir şey kalmamıştır. bence zevk almaya bakın.
  • @skby güzelce açıklamış, ek olarak, maskelerde ortalama 15 dk lık oksijen bulunmaktadır.
  • iki entry yukarıda detaylıca açıklanmış. aşağıdaki videodan da neden olduğunu görebilirsiniz.

    [https://www.youtube.com/watch?v=kuff2mtnqaw https://www.youtube.com/watch?v=kuff2mtnqaw]

    oksijensiz geçirilen her saniye kişinin kendisini zayıf düşüren, yön duygusunu ortadan kaldıran ve kendini kurtarmaya yetmeyen hipoksi benzeri semptomları tetikliyor. yolcuların, oksijen doygunluk seviyeleri tehlikeli bir noktaya düşmeden oksijen maskelerini takmak için yalnızca birkaç saniyesi var.

    önce başkalarına yardım ederseniz veya maskeyi tamamen göz ardı ederseniz çok kısa bir süre içinde yüzleri ve şekilleri tanıma yeteneğinizi kaybetmeye başlayacak ve sonrasında da bayılacaksınız. ne olabilir ki ilk önce çocuğuma taksam en fazla 2-3 saniye kaybederim diye düşünebilirsiniz. ama o 2-3 saniye kabin basıncı azalması durumunda gerçekten çok önemli.
  • tabiki önce çocuğuna takmalısın nedir yani..

    sonra sen güzelce kendini kaybedersin sorun olmaz.. daha sonra işler sarpa sararsa ikiniz birlikte oradan oraya savrulursunuz değişiklik olur..

    hayatın kendisi de bir macera değil mi zaten, bilinci kapalı bir şekilde savrulmak varken neden buna engel olalım ki..

    çocuğuna tak koçum sen aslanım benim..
  • ehliyet kurslarında acil yardım dersi vardı eskiden artık ne alemdelerdir bilinmez ama ilk yardım, acil müdehale gibi konularda sade vatandaşa öğretilen daima ilk önce kendini güvene almaktır.

    kendine bakamıyorsan başkasına nasıl bakacaksın?
  • önce kendinize neden maske takmanız gerektiğini anlamanız için acil serviste çocuğunuza maske ile buhar uygulamaya çalışmanız yeterlidir.

    doğrudan aydınlanma yaşarsınız.

    önce kendiniz takın ki çocuğunuz 10 kere maskesini çıkardığında tekrar tekrar takabilesiniz.
  • o kadar saçma bir ayrıntıya takılmışsınız ki anlam veremedim sanki herkes her kurala uyuyor da bunu konuşuyoruz ne fark eder ha önce çocuğuna ha önce kendine denilmesinin ana yüreği bu tabiki de ilk başta çocuğuna takıcak maskeyi
  • kabin memuru yakın bir arkadaşım bunu çok güzel açıklıyor. diyor ki; oksijen maskesi düşüyorsa ortalık zaten panik demektir. hadi sen oksijen maskeni ilk çocuğuna taktın ve ona bakıcam, onunla ilgilenicem derken kendin bayıldın, kendinden geçtin vs. o durumda çocuğuna kim bakacak? zaten basınç diye bir etken var. ortalığın panik olması da çocuğu etkileyecek. çocuk kuvvetle muhtemelen feryat figan ağlayacaktır. sen de baygınsan çocuğun durumu artık şans etmeni demektir. yanındakilerin o durumda senin çocuğunla ilgilenecek olmasına güvenmen bir risktir.

    durumu tam tersi yaparsak, sen maskeni kendine taktın ve önce kendini güvence altına aldın. o saatten sonra çocuğuna ne olursa olsun direkt senin müdahalene tabidir. senden de iyi bakacak kimse olmadığına göre çocuk güvendedir.

    bu tarz durumlarda en kötü etmeni düşünmek ve ona göre önlem almak en güvenlisidir. kimse sen baygınsın diye olası bir panik anında senin çocuğunu sakinleştirmekle uğraşmayabilir. riske atmamalısın.

    kabul ediyorum, biraz acımasızca gözüküyor. ama durumun çok net özeti budur.
hesabın var mı? giriş yap