• microsoft türkiye distribütör satış şefi koray yüksel, firmanın satışa sunduğu ürünlerde çok net standartlarının olduğunu belirtti; microsoft’un lisanslama usulleri dışında herhangi bir yöntemin geçerli olmadığını açıkladı. internette son derece ucuza satın alınan microsoft ürün anahtarları da geçerli olmayan yöntemlere dahil.

    microsoft, kendi dışında ürün anahtarı dağıtımı gerçekleştiren satıcılarla zaten uzun bir süredir mücadele veriyor. firma, bu yollarla edinilen ürün anahtarlarını tespit ettiğinde, her birini geçersiz kılıyor. yani eğer microsoft dışından ürün anahtarı satın alır ve herhangi bir microsoft ürününü etkinleştirirseniz, paranız anında çöpe gidebilir.

    yüksel, microsoft müşterilerinin mağdur olmamaları adına, bu ürün anahtarlarını satın almamaları gerektiğini söylüyor. firmanın söz konusu anahtarları tespit etme süresi değişkenlik gösteriyor.

    yetkililer, resmi yollar dışında edinilen ürün anahtarlarının iptali durumunda microsoft’un muhatap olmadığını söylüyorlar. zira bu ürün anahtarları, tıpkı şüphe uyandıran fiyatları ve gayriresmi e-posta adreslerinden iletilmeleri kadar yasadışı yollarla ele geçiriliyorlar.

    satın aldığınız ürün anahtarı, size microsoft dışında bir e-postadan ya da whatsapp üzerinden geliyorsa tehlike altındasınız. zira firma, ürün anahtarını resmi bir satıcıdan alsanız bile kodun kendisi microsoft tarafından gönderiliyor. bunun dışındaki tüm kaynaklardan gelen ürün anahtarları yasa dışı nitelik taşıyorlar.

    gayriresmi satıcılar bu ürün anahtarlarına nasıl ulaşıyorlar?

    windows 10, milyonlarca müşterinin cihazlarında kullanılmak üzere üretilen global bir ürün. bu da çok sayıda ürün anahtarı oluşturulma ihtiyacını ortaya çıkartıyor. microsoft, ürünlerinin lisanslama usullerini test etmek amacıyla test anahtarları oluşturuluyor. ayrıca firmanınsatışa hazır olan resmi ürün anahtarları da ofislerinde korunuyor.

    koray yüksel, yasa dışı ürün anahtarlarının uzak doğu’daki üretim fabrikalarından sızdırıldığını ya da korsanlar tarafından klonlandığını söylüyor. bu yöntemlerle ulaştırılan ürün anahtarlarının her biri, microsoft’un lisanslama usullerine aykırılık içeriyor.

    kaynak
  • "ürün anahtarlarının uzak doğu’daki üretim fabrikalarından sızdırıldığını "

    piyasaya sürdüğünüz ürünlerin ürün anahtarlarını engelleyemeyeceğine göre uzak doğudaki ürün anahtarı diğer bir ülkede çok rahat kullanılabilir. bu ürün anahtarını engelleyemeceğine göre bir sorun teşkil etmez.

    yukarıdaki açıklama, satışlarımız ciddi düştü. anlamı çıkartıyorum.
  • oem (original equipment manufacturer) olarak yığın sistemiyle bilgisayar üreticilerine verilen anahtarların, sadece yazılım almak isteyen son kullanıcılar için geçersiz olduğu konusu.

    firma haksız.. ben oem anahtar aldığımda bu lisansı sadece aynı anakart ile kullanabiliyorum.
    yani kafama göre heryere yükleyip aktifleştiremiyorum. işte bu yüzden ucuz ve alıyoruz.

    firma masal anlatmasın, oem sürümleri yıllardır var ve bazıları fason windows tur.. yani bilgisayar üreticisinin logosuyla beraber yüklenir, hp pc için hazırlandıysa, dell pc ye yükleyemezsiniz. demek istediğim firma bu anahtarların satılan üretici bilgisayarları hariç çalışmasını istemiyorsa bunu yapmak çok basit.
  • koray yüksel öncelikle 1000tl üzerine sattıkları windows 10'da hala yerelleştiremedikleri cortanadan biraz bahsetsin. microsoft storeda 4 senedir hala adam akıllı türkçeleşemeyen uygulamalardan biraz söz etsin. hayır zaten orijinal olmayan lisansları savunmuyorum ama 2010 yılında 200tl'ye kutulu 32 ve 64bit diskli windows 7 home premium'u rahatça alabiliyor iken (veya 125tl'ye office 2010 ev ve öğrenci sürümü) bugün asgari ücretin yarısından fazla bir fiyata bu ürünleri satarsan insanlar tabiki de bu yöntemlere başvurur. yine en baştaki konuya geleceğim, windows 95'in office 95'in piyasada o yıllardaki az kullanım oranına rağmen yüzde yüz ve bence iyi bir türkçe ile (bkz: windows türkçesi) pazarda yerini alması şu anki garip arayüzlü işletim sisteminden çok daha başarılıydı. zaten windows ve office son kullanıcı için ürün değil servis haline geldi (dünyadaki birçok ürün gibi (bkz: adobe))

    özel mesajlar sonrası edit: bazı microsoft avukatları, doların 10 sene önce aynı olmadığını o yüzden fiyatların böyle olmasının savunulabileceğini düşünüyorlar. 2010 yılında dolar 1,56 iken win7 home premium 119.99usd psf ile tl'ye çevirdiğimizde 185tl gibi bir fiyat yapıyor. ar-gesini yapmış olduğun, maliyetin yüksek olmadığı, global olarak kar ettiğin bir üründe yine aynı dolar-tl çevrimini yaparak ürünü satmaya çalışırsan kimse alamaz. onun yerine sadece türkiyede etkinleştirilebilen, ülkeye özel bir fiyat belirleyebilirsin. piyasanın böyle olması microsoft'un suçu değil ancak çözüm üretebilme imkanları varken üretmemek de onların suçu.

    edit 2: bu durumun illegal olup olmaması çok tartışmalı bir durum, sonuçta resmi, vergisini veren sitelerden** satın alınan ve windows üzerinde sorunsuz etkinleştirilen bir anahtar bu. son kullanıcı bunun legal olup olmaması veya bunun getirebileceği sorunları düşünmeyebilir. yani bu apple'dan (apple store veya interet sitesi üzerinden) 8000tl'ye bir iphone almak ile paralel ithalat ile bir telefoncudan 7500'tl'ye aynı iphone'u almak gibi bir durum. ne varki apple üzerinden alırken satış sonrası desteği de satın almış alıyorsunuz ama 500tl ucuza aldığınızda işiniz ithalatçının veya telefoncunun vicdanına kalmış oluyorsunuz. microsoft'un da yapabileceği olsa olsa bu lisans anahtarlarına telefon desteği vs. veremez. ama sonuçta bu bir sebep sonuç ilişkisi, insanlar 200-300tl'ye microsoft'tan alabilme imkanı olsa microsoft'tan alırlardı, çoğu kimse de 2-3 ay çalışıp çalışmayacağı garanti olmayan ne idüğü belirsiz lisans anahtarlarına tenezzül etmezdi.
  • sayfa reklamının yasal olmayan oem key olması *
    https://eksiup.com/ffb9e6309376
    tanım: çok sayıda satılan key.
  • bu keylerin yasal olmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. kimse kafasına göre "sahte" windows key'i üretemez. o key'i satan adamın satması yasal olmayabilir ama o keyleri alan milyonlarca kullanıcı bunun farkında olmadan almıştır ve almaya devam edecektir. neticede tüketici aleyhine bir durum oluşursa, tüketici korunacaktır.
  • parayı çöpe atacak kadar ucuz satıldığı için sorun yaratmayacak açıklama. yakalayabilirse bir daha alırız.
  • hiç almadım zaten bir bilgisayarı yıllarca kullanıyorum ve bilgisayarın içinde gelen yetiyor ama internette 25-30 liraya satılıyor bu tek anakartta kullanılabilen lisans anahtarları. orijinal windows lisans ücretleri göz önüne alındığında 25 lira uzunca süre kullanabileceğin bir anahtar için riske edilebilecek bir tutar. yasal mıdır değil midir ya da bu anahtarlar piyasaya nasıl sürülüyor bilmem ama windows lisans ücretleri böyle olduğu sürece insanlar bu anahtarları kullanmaya devam edecektir.
  • office key'i şu an yaklaşık 800 lira, windows 10 key'i ise 1000 lira...bence siz önce türkiye'deki fiyat politikanızı gözden geçirin.
  • ikinci el lisans satışı tamamen yasaldır. microsoft tarafından satılmayan lisanslar geçersizdir diyerek yalan söylenilen ifade

    üstelik mahkemeyi bizzat microsoft kaybetmiştir. hani başka firma söylese bilmiyor dersiniz

    [https://www.hukukmedeniyeti.org/…ve müsadere karari https://www.hukukmedeniyeti.org/…ve müsadere karari]

    --- spoiler ---

    özet: lisanslı aygıtla birlikte doğrudan devredilebileceğinin düzenlendiği, bu kısıtlamanın telif koruması ile ilgili olmayıp, programın ticarileştirilmesi yöntemine ilişkin akdi bir düzenleme olduğu, taklit söz konusu olmadığından orijinal programın bilgisayardan ayrı olarak devrini yasaklayan sözleşmenin 16. maddesinin fikri mülkiyet korumasını değil ikinci el pazarını kontrol altında tutmayı hedeflediği, bu hedefin fikri mülkiyet hakkının korunması ile bir ilgisi bulunmadığından sözleşme hükmünün fikri mülkiyet bakımından yasal bir temeli bulunmadığı, ....elde edilen yazılımların aynı zamanda başka bilgisayarlarda aktif olarak kullanılmakta olduğunun davalı tarafça ispatlanamadığı ...bilgisayar programının ikinci el satışını yasaklayan oem lisans sözleşmesi 16. maddesinin, 5846 sayılı fsek'nin 23/2 maddesindeki emredici hüküm karşısında geçerli olmamasına
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap