• bosna savaşı sırasında kazılan 800 metre uzunluğunda 1 metre genişliğe sahip 160 santim yüksekliğinde olan tüneldir. savaş sırasında saraybosnanın dünyaya açılan tek umut kapısıydı. aliya izzetbegoviç ve arkadaşlarının fikriyle açılan tünel, savaş zamanında günde yaklaşık 1000 kişinin kullandığı ve gelen ihtiyaç malzemelerinin bosna halkına ulaştırıldığı dünya üzerinde olan en onurlu tüneldir. özgürlüğe ve dayanışmaya açılan bu tünel günümüzde müze olarak kullanılmakta.

    yapılan soykırıma seyirci kalan hatta en ön koltuklardan daha net seyredebilmek için yer kapmaya çalışan bm güvenlikleri tünelden çıkıp havaalanı pistini koşarak geçip yardımları ulaştırmaya çalışan bi dünya kişiyi tutuklamıştır. tutuklamışlar ki zevk aldıkları hoşlarına giden, sinema filmi seyreder gibi izledikleri soykırım bitmesin.

    özgürlüğün, bağımsızlığın, dayanışmanın, umudun, onurlu tünelidir, umut tüneli.
  • aklınızda bulunsun: 1 kasım-31 mart tarihleri arası kış tarifesi ve tünel hergün 9:00-16:00 saatleri arasında açıkken, 1 nisan-31 ekim tarihleri arası yaz tarifesi ve tünel hergün 9:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açık. giriş ücreti ise (2014 yılında) kişibaşı 10-km (konvertıbıl mark-bosna hersek markı), öğrenci kimliği olanlara 5-km; 6 yaşın altındaki çocuklar ise ücretsiz girebiliyor tünele.
    yaz aylarında oldukça erken kapanıyor yani.... gezi planınızı buna göre ayarlayın ve saat 17:15te gidip kapıda kalmayın! (bkz: tecrübe konuşuyor)
  • bu tünel hakkında her şeyi hatta daha fazlasını da öğrenebileceğiniz harika bir thread twitter
  • (bkz: tunel spasa)
  • saraybosna ablukasını kaldırmak için inşa edilen tüneldir. sırp kuvvetlerin saraybosna etrafını kuşatması sonucu, boşnakların en asgari imkanlardan bile mahrum kalması 1992 kasım ayında mevcut kanalizasyon şebekesinin pistin altından geçirilmesi için kullanılma imkanını araştırılmaya başlanmış ve saraybosnada yaşayan iki inşaat mühendisi olannedzad brankovicve fadil sero 'nun görevlendirmesiyle inşaatı yapılan tunel spasabirleşmiş milletler tarafından gönderilen yardımların tünel sayesinde havalimanından alınmasını sağlamıştır.

    başka imkan vermeyen bir neticenin sonucu olan tunel spasabosna hersek ordusun en asgari imkanlardan bile mahrum kalmasını sağlamıştır.
hesabın var mı? giriş yap