• belçikanın gent şehrinde bulunan üniversitedir. erasmus programıyla bir ya da iki dönem öğrenci almaktadır . bu sene itibariyle bu programla üniversiteye kabul edilmeniz için ingilizce yeterlilik (toefl vb..) istemektedir.
  • 2010-2011 akademik yılı için başvuru yapıp kabul edildiğim, bana kabul belgesi olarak geçen senenin evrağını yollayıp bu önümüzdeki sene için kullanılacağından yıl hanelerinin değiştirilmesi gerektiğini söyleyen, ben değiştirip de "aha böyle mi yapıcam" diye sorduğumda kıyamet koparıp evrakta sahtecilik suçundan başvurumu reddeden, üstüne bir de beni kara listeye alan, tekrar başvuru imkanımın olmadığını açıkça belirten hayallerimi yıkan üniversite. bu konuda gayet açık ve net olabiliyorken neden tarihi geçmiş bir belgeyi gönderdiklerini hala anlayabilmiş değilim zaten.
  • avrupa'daki diğer üniversitelere nazaran, graduate program ücretleri daha makul olan üniversite.
  • yurtdışı master yapma ideali olan türk gençlerine önerebileceğim güzel mi güzel bir üniversitedir.
    okul olarak çok adı sanı duyulmamış da olsa, ilk 100 - ilk 500 gibi listelerde bulunuyor diye biliyorum. yani demem o ki, dandik bir üniversite değil.
    gent zaten şehir olarak gayet yaşanılabilir bir yer. ama üniversitenin asıl güzel yanı oldukça ucuz bir eğitim imkanı sunması. eğer dutch yani flemenkçe eğitim almak isterseniz (ki tavsiye ederim), çok ucuz bir master yapma imkanınız olur. ingilizce master programları ise oldukça pahalı.
  • erasmuslar geçmişte gitmiş olanlardan yardım beklediğim üniversite.
  • bu üniversitenin ve şehirin tek yamuğu vardır o da haftasonları ortalıkta in cin top oynar onun dışında oldukca güzel, belçika'nın en iyi okullarından birisidir.

    barlar sokağına yürüyerek 30 saniye, işletme fakultesine ise 2 dakika uzaklıktaki erasmus ogrencilerinin kaldığı yurtlar oldukca konforlu fakat pahalıdır. 380 euroydu en son. yurtlarda güvenlik falan bulunmaz. odalar tek kişilik tuvalet içerisinde fakat kat ile ortak mutfak. bisiklet park kapısını ve yurt binasına giriş kapısını size verilen elektronik kartla açarsınız. arada ayda yılda 1 rastgele kontrol olur fakat gece saat kaç olursa olsun eğer bir gürültü vb. nedenlerle şikayet olursa derhal okulun arabalı güvenliği gelir. bu yüzden genellikle mutfak partilerini asyalı ineklerin şikayetleri nedeniyle saat 12'ye dogru güvenlik basar.

    benim gittiğim vakit değişim öğrencileri hocalarla konuşup istedikleri fakulteden ders alabiliyorlardı.

    şehrin belli birkaç noktasına yayılmış oldukca güzel yemekhaneleri mevcut, max 5 euroya sebzesi,eti ve patatesi ile birlikte oldukca güzel sağlıklı bir yemek yiyebilirsiniz. yemekhane sayesinde erasmus süresince pek yemek yaptığımı söyleyemem. her gün domuz,tavuk,dana ve vejeteryan yemeği çıkar hatta bir keresinde tavşan bile yapmışlardı.

    işletme fakültesinin öğrenciler tarafından işletilen kendi pubı var. değişim öğrencileri pek takılmıyo fakat bazı belçikalılar öğle saati içmeye başlıyorlar burada. okulun ilk günü tanışma toplantısımdam sonra dekanın bütün değişim öğrencilerini toplayıp pubda kendi eliyle bira doldurup servis etmesi ise biz burnu havada götü kalkık hocalara alışmış türk gençleri için ayrı bir dumur olmuştu.
  • erasmus'la eylül ayında gideceğim üniversite; heyecan başladı.
  • eğitim kalitesi olarak çok çok başka boyutta olan üniversite. erasmus'la gidecek olanların gerçekten de kaypaklamadan okula gitmesini öneririm.

    kampüs üniversitesi değildir. fakülteleri şehre dağılmıştır - ki en uzak fakülte yamulmuyorsam veterinerlik fakültesiydi ve bisikletle yurtlardan yarım saat uzaklıktaydı. onun dışında işletme, ekonomi, felsefe, edebiyat gibi bölümler üniversitenin yurtlarına 2 ila 4 dakika yürüme mesafesinde. istanbul'da kampüs üniversitesinde okuyan biri olarak bu durumu yadırgasam da, şehir sempatik bir öğrenci şehri zaten.

    üniversitenin yurtları 2012-2013 senesinde 391 euro idi. çok daha ucuza iki üç kişiyle eve çıkabilirsiniz ancak araştırmasını önceden yapmış olmanız gerekiyor. son dakika ev kiralamaya kalkarsanız yine yurda vereceğiniz parayla aşağı yukarı aynı miktarı ödersiniz.

    yurt güvenli, manyetik kartlı sistemle giriş-çıkış zaten. çamaşırhanesi yok diyebiliriz. dört koca binaya iki çamaşır makinelik bir çamaşırhane yapmışlar. neyse ki yakınlarda birkaç büyük (ve kesinlikle daha iyi) çamaşırhane var. tabii bir iki sokak boyunca ikea poşetleriyle pespaye bir geçit yapmak zorunda kalabiliyorsunuz.

    yurdun bulunduğu sokak (overpoort) 32 farklı gece kulübü/bara ev sahipliği yapıyor ama böyle deyince gözünüze güzel gözükmesin, bayağı leş hepsi. ispanyol-italyan erasmus öğrencileri ve liseliler tarafından işgal ediliyor bu barlar genelde. iyi barlar için şehir merkezine inmeniz tavsiye edilir. overpoort'ta aynı zamanda ertan abi'nin hamburgerlerinden yemek de mümkün. o sokak üzerinde italyan pizzacısında çalışan kel amca ile birlikte en sempatik türk diyebilirim. aynı zamanda gent'in en iyi "frietje"lerini (bildiğimiz patates kızartması aslında) yine bu sokağın sonunda yiyebilirsiniz.

    her ne kadar öğrenci şehri olsa da belçikalı öğrenciler erasmuslularla pek kaynaşmıyor. derslerde sesli sümkürmek gibi bir hobileri var, kimse içinde tutmuyor maaşallah. ve kendi aralarında rahatsız edecek boyutta konuşuyorlar ancak hocaların sorduğu sorulara cevap veren çok olmuyordu, bu açıdan bizim öğrencilere çok benzettim. evrensel bir öğrenci sorunsalı bu demek ki.

    hocaları ise sıcak, içten ve yardımsever. en azından bana denk gelenleri öyleydi. attığınız e-maillere sempatik cevaplar alıp, final niyetine girdiğiniz sözlülerde hoş muhabbetler edip, şaşırabiliyorsunuz.

    he bir de esn'e girmeyin. çok saçma bir şey la.
  • harika universite ya. bayildim aminakoyum. tip fakultesinin bi dekani var adam dun aksam bize yemek yapti sonra da yanina gidip santi demek sartiyla herkese bira ismarladi. santi serefe demek bu arada.
  • belçika'nın en iyi üniversitesi seçilmiş okuldur. türkiye'deki herhangi bir okuldan kat ve kat daha kalitelidir.
    [http://www.xpats.com/…anked-best-belgian-university http://www.xpats.com/…anked-best-belgian-university]
hesabın var mı? giriş yap