• 1926'da zur sonne büyük locası tarafından amblem olarak kullanılmaya başlanmış çiçektir.

    ikinci dünya savaşı sonrasında, nazilerin katlettiği hür masonların anılarına saygı için önce alman locaları birliğinde takılmaya başlamış, sonra dünya çapındaki localarca aynı bağlamda kabul görmüştür. çiçeği her daim bulmak mümkün olmadığından, çoğunlukla kokartları kullanılır.
  • mavi ve tonlarında çiçek seven insanlar için en nadidelerinden biridir.

    bunu ne zaman görsem -bağda bahçede- hep aklıma türk filmi sahnesi gelir. kız ve oğlan nehir kenarı bir yeşillikte ayrılık konuşması yaparlarken, çocuk gözüne ilişen bu çiçeği koparıp sevdiğine verir "beni unutma diye" der. tabii ki böyle bir şey yok, ama sanki öyle gibi geliyor bana.

    bir de çok narin değil mi, çok kırılgan, neredeyse her yerde açmaya çalışan ama hep koparılan.
  • küçükken hayal meyal hatırladığım evimizin bahçesinde sürekli onları bulmak için çabaladığım küçük, güzel, mavi çiçeklerdir. adını bilmiyordum, durduk yere aklıma geldi ve geçen gün araştırıp adının bu olduğunu öğrendim. dolayısıyla 22 yaşımda aklıma gelerek adının hakkını veren bir çiçek olmuştur.
  • bir apartman'dır: unutmabeni apartımanı.

    zeki faik izerin 'bir eski istanbul fotografı'nda karşıma çıkan muhteşem bir karedir.

    bu rastlantı, gün içindeki törensi saatlerin sürprizi olsa gerek.
  • goethe tarafından zariflerin en zarifi diye tanımlanan çiçek. bir çiçeğin alabileceği en romantik isim sanırım. doğanın ince işçiliği, nazar boncuğu gibi. bir o kadar da nazlı ve kırılgan.
  • unutmabeni çiçeği:
    görsel
    görsel
    görsel
  • isim şehir oynarken çok işe yarayan çiçektir, lakin insanları inandırmak zor olabilir, direnin pes etmeyin arkadaşlarınıza aramaya inanmalarını söyleyin**
  • baharla birlikte tabiat yemyeşil olur, parklarda bahçelerde ve saksılarda rengarenk çiçekler açar. bu çiçeklerin bazılarını tanırız ve isimlerini de biliriz. unutmabeni çiçeği de böyle bir bitki işte. onu mutlaka her yerde görmüşsünüzdür. fakat ismini bilmiyorsunuzdur.

    unutma beni çiçeği, 50cm'ye kadar uzayan, çok güzel görünümlü bir bahar bitkisidir. soğuğu hiç sevmediği için, amerika, asya ve avrupa'nın ılıman bölgelerinde yetişir. ayrıca ülkemizin sıcak ve ılık bölgeleriyle avustralya ve çevresinde de unutmabeniler görülür (az önce, "onu mutlaka her yerde görmüşsünüzdür" diyen yalancı çıktı) . türkiye'de akdeniz, ege ve marmara bölgelerinde unutmabeniler, özellikle park-bahçe süslemesinde kullanılır.

    unutmabeni, mavi, beyaz ve pembe çiçekler açar. bitkinin yaprakları minik bir farenin kulaklarına benzer. çiçekler ise harikülade güzelliktedir. hatta mavi rengin çok canlı bir tonu tarif edileceği zaman şöyle söylenir: "unutmabeni mavisi" .

    unutmabeniler, tohumla ekilerek çoğalırlar. ama tohumları o kadar hafiftir ki, yaklaşık 500 unutmabeni tohumu, ancak bir gram ağırlığındadır.

    kaynak: resimli eğlenceli çocuk ansiklopedisi *

    (bkz: http://img.blogcu.com/…loads/avatars/24887_2462.jpg)

    bir soru: unutmabeni çiçeğinin adı neden "unutmabeni" olmuş? bilmiyorum. her türkünün bir hikayesi olan memleketimde, bunun da mutlaka bir hikayesi vardır.

    bir çiçeğin adı. * *
  • türkçemde mine adı verilen maviş çiçeğin diğer adı.
  • birisi avusturya halk hikayesi imiş. kız tuna nehrinde sürüklenen çiçeği görür ve onu almak ister, yanındaki sevgilisi belki bana hasta olur, verir düşüncesiyle kıza hava atmak için nehre atlar ama işler umduğu gibi gitmez ve boğulmaya başlar son bir hamle ile çiçeği kıza atar ve "unutma beni" diye baarır.
    kelt mitolojisinde ise bu çiçeğin peri hazinelerine giden yolu açtığı, hazinenin saklandığı kayanın kenarına unutma beni çiçeği bastırıldığı zaman, gizli mağaranın kapısının açıldığına inanılırmış.
hesabın var mı? giriş yap