• (bkz: uzay çöpü) olarak dolanacaktır
  • - helallik alır mı ?

    diyanet'e atılan bir sms
  • diyanetin bu konuda ki düşüncesinin de önemli olduğunu düşündüğüm akıbet. onların az çok fikri vardır diye düşünüyorum. bilimciler sonuçta belirsiz diyor, protein durur, mumya olur veya atmosfere girerse yanar diyor. en azından birey diyor.

    hani sürekli laf atıyorlar ateistlere de, nedense bu konularda diyanetin ve onun destekçilerinin pek yorumu olmuyor.

    kıllanıyor insan altan.
  • eğer dünya'nın kütlesinin uzay zamanı büktüğü alandan çıkarsa başka bir cismin kütle çekimine kapılana kadar boş uzayda süzülür gider. eğer dünya'nın yerçekiminden çıkamazsa atmosfere doğru düşebilir. eninde sonunda bir cismin kütlesi tarafından çekilir. ya yörüngesinde kalır ya da cisme doğru düşer. bir cismin kütlesinin uzay ve zamanı büktüğü alanı , denizin ortasında ki bir girdap gibi düşünün ve o girdabın etki alanında bir tahta parçası hayal edin. tahta parçası girdabın merkezi etrafında döne döne en sonunda içine düşer. bir astronot da bu şekilde atmosfere girip yanabilir diye düşünüyorum.
  • açılın beyler yeni interstellar izledim. ama öncelikle uzayda korumasız, başlıksız, üstten tişört alttan kaprili insana ne olur onu açıklayayım.

    soruları alabilirim:

    1- hocam kurtulur muyuz?

    kurtulamazsınız güzel kardeşim. tahmini olarak 9 ila 11 saniye bilinciniz açık kalır. hemen sonrasında hızlı bir felç ardından kasılmalar sonrasında tekrar felç durumu ortaya çıkar. bu arada dokularda hızla su buharı oluşmaya ve vücudunuz şişmeye başlar. kalp hızı hemen yükselir sonra yine aynı hızla düşer. atar damarlardaki kan basıncı 30 ila 60 saniye içinde çakılır, toplar damarlardaki basınç yoğun gaz ve su buharı nedeniyle artar.bir dakika içinde bu iki sistem arasında basınç eşitlenir, dolaşım durur. akciğerlerden ve hava yollarından yoğun bir gaz ve buhar çıkışı olur. bu yoğun buhar çıkışı ağzı ve burnu dondurur.

    yapılan hayvan deneyleri kalbin ilk dakikada fibrile olduğunu ve sadece 90 saniye içerisinde müdahale olursa allahın inayeti ve yardımıyla geri dönebileceğini, bir kere durduktan sonra da ölümün kaçınılmaz olduğunu göstermiştir.

    yani uzayda dolaşmaya çıktığınızda yanınıza bere ve gocuk almazsanız sizin 5-10, sizi kurtarmaya çalışanların da 60 ila 90 saniyesi var.

    2- hocam diyorlar ki uzayda kanımız damarlarımızda kaynamaya başlarmış. bu doğru mudur bu durumda orucu kaza etmek gerekir mi?

    hayır bu yanlıştır. tipik kan basıncı 120-75'tir. 75 mm basınçta suyun kaynama derecesi 46'dır. vücut sıcaklığı 37 derecedir. kan damarlarındaki elastik basınç buna izin vermeyecektir. yani kazaya gerek yoktur.

    3- hocam uzay soğuk diyorlar. uzayda donar mıyız? bu durumda abdestimizi mesh üzerinden alabilir miyiz?

    hayır uzayda sıcaklık kavramı yoktur. uzay sıcak yada soğuk değildir. uzayda astronotların giydiği beyaz gocuklardan giymezseniz deriniz su buharlaştığı için soğuyacaktır ama donma diye bir şey inşallah olmayacaktır.

    4- peki hocam uzayda ölürsek cesedimize ne olur? bulunup gömülmesi icap eder mi?

    mevcut sıvının buharlaşmasından dolayı ceset bir nevi mumyalanmaya başlar. aerobik bakteriler kısa sürede ölür. anaerobik bakteriler ise oksijene ihtiyaç duymadıkları için vücudun göz ve testis gibi yumuşak bölgelerinde kısa süre de olsa yaşamaya devam ederler. en sonunda vücut sıvısız bir kaya parçası halini alır ki o saatten sonra gömülmesi icap etmez.
  • ilk aklıma gelen şu değişkenlere göre bir çok farklı şekilde sonuçlanabilecek akibet:

    (1) kütle çekimi
    (2) astronot elbisesi
    (3) sıcaklık ve ışıma

    yakınlarda büyük bir kütle varsa bu kütlenin çekim alanına girip belirli bir süre sonunda o kütleye düşebilir. bu kütle atmosferi olan bir gezegense, gezegene düşemeden yanar. güneşe/yıldıza düşerse, düşemeden yanar. ay gibi atmosferi olmayan bir gezegen ya da gök cismine düşerse, gök cisminin kütlesine ve hızına göre farklı sonuçlar beklenebilir.

    astronot elbisesi varsa, çürüme olma ihtimali vardır. ama, o da elbise içindeki oksijen miktarı ile alakalıdır. sonuçta bakteri de oksijen tüketiyor. diğer yandan, anaerob bakteriler var, o da ayrı bir mevzu.

    sıcaklık ve ışıma ise, ayrı bir sorun. cesedin bir tarafı güneşe bakıp diğer tarafı karanlık kaldığında iki taraf arasında ciddi sıcaklık farkları olacaktır. örneğin, atmosferi olmayan ayda yüzey sıcaklığı 123 derece ile -153 derece arasında değişmektedir. keza, ceset, gamma, derin uzay radyasyonu gibi başka ışınımlara da maruz kalacaktır. ki bunların da, örneğin sıcaklık farkından dolayı cesedin parçalanmasına kadar gidebilecek, farklı sonuçları olabilir.

    ingilizce ve canlı bedene ne olacağı anlatılmakla birlikte, aşağıdaki adreslerden daha fazla okuma yapılabilir:

    bağlantı 1
    bağlantı 2
    bağlantı 3
    bağlantı 4

    ve videolar:
    bağlantı 1
    bağlantı 2
  • cok urkutucu bir dusunce... sonsuz uzsy boslugunda yol almak... evet ilgi cekici bir konu ama konu sonsuz karanlik olunca isler drgisiyor..
hesabın var mı? giriş yap