• çaresizliğin resmidir. bir insanın bu mesleği seçebilmesi için, gerçekten hayatı boyunca herhangi bir yerde iş bulamayacağına inanması gerekir. bahriyeli olarak şu şekilde bir de gözlemim var bu adamlar acemiliğimi yaptığım iskenderun'da kralken, aslında bir nevi küçük yerin büyük adamı gibiyken yani astsubay statüsündeyken, usta birliğimi yapmakta olduğum gölcük donanma komutanlığında şoförlük, kapılarda güvenlik görevlisi gibi (bagaj kontrolü kart kontrolü vs) işlere verilmişlerdir. ters orantılı olarak da sevgimi kazanmışlardır, gölcükte sizinle sohbet eden adam yerine koyan nadide rütbelilerdir. bazı hakları sürekli gasp edilmekte sürekli üstlerine gidilmek suretiyle itinayla hayattan soğutulmaktadırlar. birçok rütbeliye göre askerliği de askeri de özellikle asker psikolojisini de iyi bilirler. kötü insan oranı subay ve özellikle astsubaylara göre daha düşüktür.
  • zorunlu askerliği sonrası isteğe bağlı olarak açılmış sınava katılıp kazandıktan sonra tsk bünyesinde görev alan kişilere verilen genel ad. rütbeleri uzman onbaşı, uzman çavuş, kıdemli uzman çavuş şeklindedir.
    (bkz: uzman onbaşı)
  • son yıllarda polis, uzman, bekçi olma kriterleri vatan, millet, üniforma sevgisini sanki biraz teğet geçiyor gibi. belki de geçmiyordur.
  • şu günlerde adlarının sıklıkla şehit haberlerinde geçtiği, tsk'nın yapı taşlarını oluşturan kahraman askerlerdir.
    kimileri tarafından '' yapabilecek bir iş bulamamış ve bu yüzden uzman erbaş olmuş'' olarak görülse de askerlik mesleğinin gönüllülük esaslı yapıldığını bilmeyen andavallar tarafından sıklıkla aşağılanırlar.
    o değil de tsk içerisinde en çok ayrımcılığa,adaletsizliğe ve çağdışı uygulamalara maruz kalmalarına rağmen seslerini çıkartmamaları da çok enteresandır.
  • arkadaşlar bu ayın 21'inde sınava kabul edildim. konuyla ilgili bilgisi olan, şu an görev yapmakta olan, ya da öneri verecek olanlardan tavsiye istiyorum. gitmeli miyim? ya da neden gitmeliyim/gitmemeliyim?
  • giriş entry çok ağır olmuş
  • yeni kabul edlien bekçi kanunu yüzünden bekçilerin kendilerini adli kolluk sanması ile ilgili bir sıkıntı var.
    bu yetkiler yüzünden bekçiler kendilerini, adli kolluk görevlisi olan jandarma uzman erbaşlardan üst rütbeli sanmalarına yol açmış durumda.

    bekçiler
    -772 sayılı çarşı ve mahalle bekçileri kanunu na tabidir.
    adli kolluk yetkileri yoktur. yani tahkikat yapamaz, fezleke hazırlayamaz ve ifade alamazlar.
    mecliste yeni kabul edilen kanunla bekçilere sadece şu yetkiler verilmiştir.
    durdurma, kimlik sorma, yakalama ve muhafaza altına alma yetkisi, zor kullanma yetkisi, silah kullanma yetkisi, suça el koyma yetkisi.

    şuan bile doğuda, dağda, bayırda, batakta, çatakta, teröristle mücadele harekatı sürdüren, batıda it kopukla, uyuşturucu kaçakçısından, tecavüzcüsüne kadar yüzlerce asayiş suçuyla mücadele eden uzman erbaşlara gelelim:

    (jandarma) uzman erbaşlar
    -3269 sayılı uzman erbaş kanuna
    -2803 sayılı jandarma teşkilat, görev ve yetkileri kanunu' na
    -2559 sayılı polis vazife ve salahiyet kanunu' na
    tabidir.
    yani, jandarma uzman erbaşlar (sadece okullarda verilen) adli kolluk sertifikasına sahip, adli kolluk görevlisidir.
    c.savcısından alacakları talimatlar doğrultusunda, tahkikat yapabilir, fezleke hazırlayabilir, ifade alabilirler. silah kullanma zor kullanma, kimlik sorma vs. gibi yetkileri zaten tabi oldukları kanunlarda yazılıdır.

    bekçilerin jandarma teşkilatındaki dengi güvenlik korucularıdır.

    6 ay boyunca temel komando + komando ihtisas + asayiş eğitimleri alan rütbeli personel olan jandarma uzman erbaşlar varken, 45 gün eğitim alıp sokağa salınan bekçilerin, hadlerini ve yerlerini bilmeleri gerekir.
  • uzman onba$i ve uzman cavu$tan olu$an asker sinifi. en dü$ük rütbeli muvazzaf 'sker türü.
  • göz dereceleri (miyopi, hipermetropi ya da astigmatın herhangi birisi) 1.25 ya da daha yukarı olan adaylar uzman erbaş ve sözleşmeli er/erbaş olamaz.
hesabın var mı? giriş yap