• hatay'ın bir köyü.
  • (bkz: vakıflıköy)
  • hatay'ın samandağı ilçesine 22 km uzaklıktaki bir köy imiş. en büyük özelliği ise dünya'daki, ermenistan dışında olmak üzere tabii, nüfusunun tamamını etnik ermeni kökenlilerin oluşturduğu tek köy olmasıymış. (köy sınırlarında olupta merkeze uzakta yaşayan bir aile ve köye gelin gelmiş 2 kadın dışında tamamı) gezi travel dergisinin geçen yıl yayınladığı bir sayısına konu olmuştu.
  • samandağ a bağlı olan bu köyde 130 ermeni yaşamakta ve türkiyede ki tek ermeni köyü...
  • organik tarıma geçen ilk köy olma özelliğini taşıyormuş ve ödül (ihracatın yıldızları) de almış.
    http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=22185
  • bizzat samandağlı ve vakıfköylü ermeni tanıdıklarımdan tek ermeni köyünün orası olmadığını yapay bir popülerlik kazandırılıdığını öğrendiğim köy. nitekim yine de yapısı hiç bozulmadan kalmış ermeni köyü diyebiliriz. oldukça içine kapalı bir köydür. oysaki insaları inanılmaz tatlı insanlardır. gidip de görmek görüp de konuşmak gerekir.
  • bir dönem ziyaret etme şansına eriştiğim, etrafı türkmen ve alevi köyleriyle çevrili, doğası güzel, insanı konuksever, şirin ermeni köyü.

    kış aylarında 100 - 150 kişinin yaşamasına rağmen yaz aylarında bu rakam bir kaç katına çıkar. ahalisinin bir kısmı, samandağ ve antakya ilçe merkezlerine, başta istanbul olmak üzere büyük şehirlere ve yurtdışına göçetmiştir. köylülerin giyim kuşam şekli yöredeki diğer köylerle benzerlik gösterir. konuşmalarında belirgin bir arap aksanı vardır. ermenice ile birlikte, türkçe ve arapça bilenlerin sayısı da hayli fazladır. köyde yaşayanlar tarımla - özellikle bahçe tarımıyla - , antakya merkezinde yaşayanlar altın ve gümüş işlemeciliği ile uğraşır. siyasi tercihleri samandağ'ın genelinde olduğu gibi chp ağırlıklı olmakla beraber 2007 yılı genel seçimlerinde akp'ye de yüksek oranda oy çıkmıştır. çevre köylerle ilişkileri gayet iyidir. nitekim genç nüfus az olduğundan bahçe ve tarla işlerinde komşu köylerden gelenler çalışmaktadır.

    konuştuğum yaşlı köylüler bu topraklarda doğduklarını ve burda öleceklerini, köyden göçetmeyi düşünmediklerini söylemekteler. iyi de etmekteler.
  • topluluk projesi için geçenlerde gittiğim; hatay-samandağda ermenistan dışında tek ermeni yerleşkesi ve türkiye sınırlarındaki tek ermeni köyü.

    portakal ağaçları, seraları, üzümleri kamelyalarından sarkan güzel bahçeli evleri ve 97 de restore edilmiş küçük klisesiyle köyden çok hristiyanlara ait yazlık bir beldeye benzettim.

    arnavut kaldırım taşlı sokağın sonundaki klisenin papazı yok çünkü istanbuldaki ermeni papaz sayısı da az olduğundan genelde her pazar ayininde değil, özellikle dini bayramlarda istanbuldan uçakla gönderiliyormuş. bizi karşılayan klise sorumlusu çok sevimli bir hanım bize acı bir arap kahvesi olan mırra ikram edip çevredeki köylerle uyumlarını anlattı. evinin bahçesinde ağaçtan meyve toplarken bahçesine dalıp konuştuğumuz başka bir amca bi tepsi portakal toplayıp yedirmeden bırakmadı. kiminle karşılaşsak güler yüzle karşıladı. geçen yıllarda yaptıkları ve çok özenildiği belli olan pansiyonun da köyün geliri için bir katkı sağlaması amacıyla yapıldığını söyledi muhtar.

    köyde ermeni-türk ilişkilerini sorduğumuz herkesten çok yapıcı ve samimi yanıtlar aldık. ''ermeni sorunu var mı?'' diye soracak olduk garip garip baktılar, soramadık. yabancı bu konular bize dediler. çünkü orda gerçekten öyle bağlı oldukları devletten memnuniyetsizlik söz konusu değil gibiydi zaten.

    gençler de varmış köyde birkaç tane ama çocuk sayısı çok düşük olduğundan okul kapanmış ve taşımalı eğitim başlamış. hakikaten öyle çocuk sesleri yok etrafta ve insan ister istemez düşünüyor bu güzel köyün geleceği son kuşaktan sonra ne olacak eğer geri göç eden olmazsa diye.

    zaten sırf antakyaya ayak basınca bile tamamen farklı bir ülkede gibi hissediyorsunuz kendinizi. arapça ve türkçe karışık konuşmalar, arap sokaklarına benzeyen eski evler, camilerle karşılıklı kliseler, alevisinden arabına çeşit çeşit insanı, mutfak zenginliğini ve inanılmaz hoşgörüsü ile mozaik bir kentin böyle birbiriyle iyi ilişkileri olan farklı ırk kökenlerinden oluşmuş köyleri görmek şaşırtıcı değil aslında. bu köylerin belki de en göze çarpanı olduğu için ilginç bir köy ama yaşayışda din dışında türklerden hiçbir farklılığa rastlamadığım bu köyün çocuklarının çocuklarının da bayramlarda köylerini ziyeret etmelerini ve bizim gibi başka meraklıların da gidip vakıflıköyü görmelerini dilerim.
  • vakıflı'daki ermenilerin ürettikleri organik şarap, reçel, zeytinyaği, incirden yapılan boğma rakı ve mersin meyvesinden yapılan likör food and travel'ın eylül sayısına konu olmuştur.
  • (bkz: tokaçlı)
hesabın var mı? giriş yap