• ukraynalı satranç büyükustası. fidenin temmuz 2005 elo listesinde dünyanın en güçlü 5. oyuncusu.

    18 mart 1969'da ukraynada doğan ivanchuk, ününü 1991 yılında dünyanın en prestijli turnuvalarından birisi olan linares turnuvasını 21 yaşında kazanarak duyurdu. bu turnuvadaki bütün oyuncular, turnuvanın oynandığı tarih itibarıyla dünyanın en güçlü 50 oyuncusu arasındaydı.

    önceleri ivanchuk'un dünya satranç şampiyonu olacağı beklenmişse de, bu hala gerçekleşmemiştir. 2002 yılında fide dünya satranç şampiyonası knock-out finaline kadar çıkmıştır. 1990 yılından bu yana sürekli fide sıralamalarında dünyanın en güçlü 10 oyuncusu arasında bulunmakla birlikte, dünya şampiyonası kademe maçları gibi ikili maçlardaki performansı, bu karşılaşmaların turnuva tekniğiyle oynanmamasından dolayı kötüdür. kritik pozisyonlarda kolaylıkla sinirlenir. maç yaparken tahtaya nadiren bakar. genelde gözünü uzaklara diker. oyun stili çoğunlukla tahmin edilemez. bu da ivanchuk'u tehlikeli bir oyuncu yapmaktadır.
  • 2007 kasım ayı fide listesinde 2787 raitingle ikinci sıraya yükselmiştir.. türkiye adına yarışacağı söyleniyordu ama artık zor gibi ...
  • satranç ve yabancı dil uzmanı. bu tecrübeli büyükusta son derece sempatik bir insandır.
    sıcakkanlıdır, neşelidir. zor pozisyonlarda bile hesap yaparken gülümsediğini görebilirsiniz.
    wijk aan zee 1996 turnuvasında alexei shirov'a karşı yaptiği 21.vg7!! hamlesi satranç tarihinin muhteşem hamleleri arasında yerini almıştır.
    ha bir de, bilmem kaç tane yabanci dilden oluşan repertuarına türkçeyi de katmıştır.
  • muhtemelen kariyerinin son şampiyona döngüsünde. adaylar turnuvasına birkaç gün kala alıntı-yorum karışık kısa bir değerlendirme için (bkz: 2013 londra satranç adaylar turnuvası)
  • biraz garip bir tip. müthiş renkteki gömleğiyle, 4 saniye süresi kala arkasına yaslanıp gülümsemesi ile.
  • anand'a karsi bir rapid macinda tek hamlede mati gorememesiyle akillarda yer eden, son 10-20 senenin en onemli satranc oyuncularindandir.
  • karpov, kasparov efsane tabii ki ama bu oyuncu da satranç dünyasının ilk 5 isminden biridir.
  • anand'a karşı blitz atarken göremediği mat hamlesini siz buradan görebilirsiniz.

    videoda 7.38'de izleyeceğiniz o anda eğer ivanchuk v*h1 hamlesini oynamış olsaydı. anand'ı mat etmiş olacaktı. ne yazık ki usta oyuncu bu hamleyi kaçırıyor ve süresi bittiği için mağlup oluyor.
  • carlseni dunya sampiyonu yapan oyuncudur. eger adaylar turnuvasinin son macinda kramnik i yenmeseydi sampiyonluk maci anand kramnik arasinda oynanacakti.

    not : adaylar turnuvasinda carlseni de yenmistir.
  • 2003 senesinde uludağ üniversitesi satranç topluluğunun düzenlediği simultane satranç gösterisi için bursa'ya gelmiştir. gösteri sonunda türkçe olarak kısa bir röportaj da vermiştir.
hesabın var mı? giriş yap