• arter ve ven hatta kapillerler olarak bilinen damarların iltihaplanmasıdır.
  • damar iltihabına verilen genel ad. genel olarak immun kompleks reaksiyonu sonucu gelişir. bir çok otoimmün hastalık ile beraber görülebilir veya enfeksiyon durumlarında kimi bünyelerde görülme sıklığı artar. immun komplekslere bağlı geliştiği düşünülmektedir. ptofizyolojide esas olay; damar duvarına göç eden beyaz kürelerin salgıları sonucu açığa çıkan yıkıcı enzimler ile damar duvarının parçalanması , çevre dokuda tahribat oluşturmasıdır.
  • damar duvarının nekrotik iltihabıdır. primer veya sekonder olmasına göre sınıflandırılır. sle, hepatit, enfeksiyonlar sonucu gelişirse sekonderdir. semptomlar tutulan damarın kanlandırdığı organa göre gelişir. çok rahatlıkla trombus gelişebilir. rüptüre eğilimli anevrizmalar gözlenebilir. vaskulite bağlı olarak damar çapı daralırsa hipoksi, damar tamamen kapanır ise nekroz gelişir. non spesifik şikayetler haftalarca sürebilir. crp- sedimentasyon artışı, myalji, ateş, ağrı görülür. multi sistem tutulum olabilir. romatolojide biopsinin işe yaradığı tek hastalık vaskülitlerdir.
  • bagisiklik hucrelerinin damarlara savas actigi otoimmun bir hastalık.
  • kan damarlarının iltihabıdır. enflamasyon kan hücrelerinin dokulara girerek dokulara zarar verdiği bir durumdur. iltihaplı hastalıklarda bu hücreler çoğunlukla beyaz kan hücreleridir. beyaz kan hücreleri dolaşıma ve enfeksiyona karşı en önemli savunma hizmetini verirler. normalde beyaz kan hücreleri bakteri ve virüsleri yok ederler, ancak dokuları işgal ederlerse dokulara zarar verirler. çok daha fazlası tüm detaylarıyla şurada verilmiş
  • damar iltihabı.
  • hsp hastalığı da bu iltihaplanmanın içine girer.
    (bkz: henoch-schönlein purpurası)
  • k-k orta çaplı arterleri tutar.(k-klasik pan k-kawasaki)

    t-t büyük çaplı damarları tutar.(t-temporal arterit t-takayasu)

    klasik pan orta çaplı arterleri tutar.ör:böbrek, mezenter arter. hbs genelde pozitiftir. genelde ht ile gelir. tuttuğu arterlerde mikroskopik anevrizma yapar.

    mikroskopik pan küçük damarları tutar.p- anca+ dir.

    hepatit c li hastada mix krioglobunemi olur.

    polimyalgia romatika ve temporal arterit gençlerde görülmezler.

    polimyaljia romatica sedimantasyonun çok yüksek olduğu bir hastalıktır.

    görme bozuklukları ve baş ağrısı olan bir yaşlı hastada temporal arteriti aklımıza getirmeliyiz.

    wegener küçük damarları tutar.c-anca+ dir. kbb ,akciğer ve böbrek tutulumu olur.

    p-anca:mpo'ya karşı antikordur.

    c-anca:proteinaz 3' e karşı.wegenerde görülür.

    behçet her çaptan her tür damarı tutabilir. en mortal vasküler tutulumu pulmoner arter anevrizmasıdır.
  • ilk önce doktor ya da alternatif tıp uzmanı olmadığımı belirtmek isterim.

    bu insanı yoran/yıpratan hastalığı bir yakınımız geçirmişti seneler önce. 2 ay kadar hastanede yattı. hatta ilaçlar ağır geldi, mide kanaması geçirdi.

    başlangıçta aşil tendonunun oralarda 3 tane sivilceye benzer nokta belirmiş. iki gün içerisinde iki bacak kasıklara kadar iltihaplı/kabuklu yaralarla kaplanmış.

    hastanedeki tedaviden sonra kortizon tedavisi verildi. yaralar iyileşmesine rağmen ara ara noktalar belirim bölgeler yaralar oluyordu.

    birgün misafirlikteyken dizinin altında noktalar beliriyor. ev sahibi bal her yaraya şifadır deyip yaraya sürmesini istiyor. aslında çok hassas olan tedavi sürecini titizlikle takip eden yakınım vücuda girmeyeceğini düşünerek tamam diyor.

    noktalar büyüyüp yara haline gelmiyor hatta bir süre sonra yok oluyor. daha sonra bir kaç kere daha tekrarlanıyor bu. her seferinde sonuç aynı oluyor.

    yakınım tabi ki tedaviyi bırakmıyor ama bal uygulamaya da devam ediyor. bir süredir noktalar da oluşmuyor, gayet rahat.

    bu anlattıklarımın bilimsel açıklaması bende yok. buraya bunu iki şey için yazdım;
    1. bu hastalıktan muzdarip olan varsa doktoruna danışarak deneyebilir. aynı sonucu verirse herkes için faydalı bir bilgi olur.
    2. bunu merak eden bir doktor arkadaş araştırıp sebebini açıklayabilir.
hesabın var mı? giriş yap