• bir ermeni soy adı.
  • (bkz: vejetaryen)
  • doğrusunun vejetaryen olduğunu yeni öğrendiğim kelime, aydınlandım lan.
  • dogrusu vejetaryen dir.
  • bunca zaman meğer yanlış yazıyormuşum. üstelik de türkçe'min iyi olduğunu sanırdım. bunun gibi bir de mönü var. her ikisinde de, hem söyleniş, hem de kullanım açısından hatalı olan daha yaygın ve kolay. cümle içinde kullanırsak: bana bir menü lütfen, vejeteryan olmasın.
  • vejetaryenlik tüm hayvanların etini yasaklar. ama hayvanlardan elde edilen yumurta, süt, yağ, bal gibi bütün maddelerin tüketilmesine izin verir. şu var ki, tahılları, sebzeleri ve özellikle meyveleri insanın doğal yiyeceği olarak görür. vejetaryenlik çalışma kapasitesini arttırır, düşünce özgürlüğüne yardım eder. insandaki yüce hasletlerin gelişmesine neden olur. tüm varlıkları severek tam bir denge oluşmasını sağlar. vejetaryenliğin amacı insanı doğa yasalarına uygun yiyecekle güçlendirmektir. akıl yolu ile davranılacak olursa bu, tam bir uyum ve denge sağlanmasının en iyi yolu olacaktır.

    vejetaryenliğin tarihi insanoğlunun yeryüzünde varoluşu ile birlikte başlar. nitekim bilimsel olarak kanıtlandığı gibi insan büyük maymunlar gibi tropikal ormanlarda yaşamış ve yiyeceğini sadece meyveler oluşturmuş, milyonlarca yıl aynı yiyecekle yaşamıştır. ancak deprem gibi bazı beklenmedik olaylar nedeniyle başka bölgelere göç etmiş, iklim değişikliği yüzünden meyve bulamayıp aç kalınca, kendini savunmak için öldürdüğü hayvanların etini yemek zorunda kalmış ve ateşi bulduktan sonra bu alışkanlığını sürdürmüştür.

    insan, yapısı itibarıyla yasalar dışında kalan ve diğer canlıların yaşamlarını düzenleyen bir varlık değildir. o da tabiattan doğmuş ve hayvanların evrimi sonucunda ortaya çıkmıştır. bu nedenle yakından bağlıdır onlara. her bakımdan diğer canlılarla karşılaştırılacak olursa, insanın ne yırtıcı, ne de otlayıcı hayvanlara benzediğini görürüz. insanın bedeni et yiyecek şekilde yaratılmış olsaydı, yırtıcı hayvanlar gibi vahşi hayvanların peşinden koşup, canlı avı pençe ve dişleriyle parçalayarak ham eti, damarı, siniri, derisi ve kemiği ile birlikte yiyebilmesi gerekirdi. oysa o kendini, yetiştirilip öldürülen, hazırlanıp pişirilen hayvan kaslarını yemeye ikna etmiştir. bunların tümü doğaya aykırıdır. her şeyden önce insanın dişleri meyve yiyen iri maymunların dişlerine benzer. çünkü yırtıcı hayvanlarda kesici dişler çok küçüktür. köpek dişleri ise bunun aksine kalın ve uzundur. öğütücü dişler sivri ve keskindir. böylece avladıkları hayvanları parçalayıp etlerini parça parça ederek yutarlar. otoburların uzun kesici dişleri vardır ve köpek dişleri diğer dişlerden uzun değildir. öğütücü dişler geniş ve düzdür. kısaca, meyve yiyenler, maymunlada aynı seviyede dişe sahiptir ve sadece köpek dişleri belli belirsiz yükselir, ancak parçalama işlemini gerçekleştiremez. öğütücü dişler ne keskindir, ne de yaygın. yani ne eti parçalamaya ne otu çiğnemeye yarar. sadece tane ve meyveleri yemek için kullanılır. insan midesi etobur hayvanların midesinden çok daha ince ve güçsüzdür. oysa etobur hayvan, çiğnenmemiş et parçasını derhal yutar ve ezerek hazmeder. etoburların dişleri yaygın ve bir sırada olmadığı için çiğ eti çiğnemeden yutarlar ve bunun hazmını mide kaslarına bırakırlar. insan midesindeki salgı bezi, ette bulunan fazla azotu otoburlarda olduğu gibi amonyağa dönüştüremez. mide salgıları ve pankreas bezi eti çözündüremez. insan karaciğerinin etteki azotu uzaklaştıramaması gut, romatizma ve sinir hastalıklarına yol açar. öte yandan etoburların bağırsakları kısadır ve bozuşmuş et orada durmaz. insan bağırsaklarının uzunluğu onun etobur olmadığının bir başka delilidir. çünkü insan bağırsaklarında kalan et kokuşur ve öldürücü mikroplar üretir. aynı şekilde bağırsaklarda bozulmaya yol açar. nitekim bağırsak rahatsızlıkları ve apandisit bu bozulmanın sonucunda ortaya çıkar.*

    -midelerinizi hayvan mezarlığı yapmayın.*
  • buyrun benim *

    not: vejetaryen
  • doğrusu için (bkz: vejetaryen)
  • vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanlarıtüketmemeye denir.
  • doğrusu vejetaryendir. ingilizce'deki vegetable (sebze) sözcüğünden aklınıza gelebilir.
hesabın var mı? giriş yap