• ben senin 5 para etmez sikik telefonunu kullanmak zorunda mıyım. görende kaliteli bi şey yapıyo sanacak aq, neymiş böyle dediğimiz için bi şey olmuyomuş bik bik.. bi siktirin gidin ya hadi deh.
  • kör ölünce badem gözlü olurmuş. hayatı boyunca vestel telefon görmemiş insanlara masal anlatmak yerine gerçeklerden bahsedelim.

    birinci sorun şuydu: vestel telefonlar alt segment ve alt-orta segment ürünler olarak piyasaya sürüldü. fakat o segmentteki çinli rakiplerinden en az %30 daha pahalıydı. vestel'in istediği paralara ise vestel'den çok daha iyisini alabiliyordunuz.

    o zamanlar; tam da xiaomi'nin viral reklamlarla ilerleyip çok uygun fiyata amiral gemisi katili (flagship killer) sattığı yıllardı. anlamayanlar için tekrar edeyim: vestel'in piyasaya sürdüğü telefonların aynı fiyatına çok daha iyi ekranlı, çok daha iyi işlemcili, çok daha fazla ram'li modeller alınabiliyordu.

    ikinci sorun şuydu: satış kanallarına ürün vermeyi başaramadılar. o yıllarda herkes internet üzerinden alışveriş yapmıyordu. turkcell, vodafone bayilerine bu ürünleri verip bakın burası çokomelli!!! taksit yapılmasını sağlamadılar. bir çok insan ekşi'ciler gibi mükemmel değil ;) elinde tuttuğu zaman şık görünecek ve taksitleri hesaplı olacak telefon istiyor. çoğu ücra bayide satış elemanının "bu iyidir!!!!!" demesi satışın gerçekleşmesi için yeterli.

    üçüncü soruna gelirsek: telefonda özelleştirme olmaması diyebiliriz. ne güzel bir renk seçeneği, ne gençlerin hoşuna gidecek yüklü telefon temaları... telefonun tercih edilmesi için en ufak bir sebep yoktu.

    çünkü 1,5 milyar dolarlık zorlu center yeni tamamlanmıştı. bir koyup beş alınan arazi rantının kârının yanında; telefon başına sadece %3 kâr ile çalışan xiaomi ile rekabeti bırakın, birkaç bin dolarlık ar-ge maliyeti bile çok görülüyordu.

    peki bu işi doğru yapan türk firması olmadı mı??? var. general mobile ;) yurtdışında güzel telefon bulursa onu, yoksa da berbat telefonları ucuza satıyor ve tüm satış kanallarında var. mahallendeki satış kanalları da buna dâhil.

    vestel'in telefon işi bitti, çünkü ne yapmamaları gerekiyorsa aynen onu yaptılar.
  • üretemedi arkadaşlar, vestel telefon üretemedi. bir dönem üst düzey bürokratlara dağıttılar bundan. adamlar outlooka giremedi doğru düzgün. olmadı yani, zorla olmuyor.
  • 128 milyar yerine 158 milyarı hiç ederdik sorun değil. en azından elimizde 30 milyarlık mal var.
  • yine mi birileri mağdur? vergi affı ile çözerler.
  • vestel'in bu konuda eleştirilmesi doğru ama eleştirildiği nokta daha yanlış olamazdı. kullandığı komponentlerin yurt dışından gelmesinin eleştirilecek bir yanı yok; bugün apple da komponent ile uğraşmıyor zaten. apple komple uzak doğu üretimi bir marka; düşünün ki iphone 10 az satınca samsung ekran üretiminden zarar etti.

    vestel'in eleştirilecek noktası katma değer olarak bir şey sunmaması. örneğin apple gibi kullanım deneyimi sunarsanız kimse telefonun içine açıp da "aaa uzak doğu..." demez, kimse bakmaz bile. zaten bu devirde elektronik işine sıfırdan işlemci vb. üretmeye çalışarak girene dünya alem kıçıyla güler.

    vestel'in ekstra sunduğu bir şey yok; örneğin dell gibi bir üretim ve bakım modeli, ya da yazılım yoluyla yeni deneyimler gibi. o nedenle de markalaşamıyor.
  • vestel in hangi ürünü iyi ki böyle saçma önergeler sunuyorlar. fiyat desen rakipleri ile yarışır seviyede. kalite desen, yatırım alamıyoruz da ıvır da zıvır. yapamıyorsan bırakacaksın. cebimde param varsa da yoksa da almam vestel.
  • en üretken döneminde bile telefonlarına en ufak bir yazılım desteği vermeyen, orta seviye telefonlarına üst seviye telefon parası isteyen vestel'in bu piyasada tutunamaması kadar doğal bir şey yok. aynı dönem aynı özelliklerdeki general mobile telefonlar bile daha uygundu
  • bir çöp üreticisi ağlaması. başta telefon olmak üzere tüm çöplerinizi uzak tutun.
  • vestel açısından mantıklı bir harekettir.
    cari açığın kapanması için de zaten yerli üretime dönülmesi gerekmektedir.
    ancak sırf yerlisin diye de senin leş malını alacak değiliz.

    ek olarak: yukarıda vestel'in cep telefonu fabrikasını kapattığını iddia eden gerizekalı trol ve ona inanıp araştırma gereği duymadan yorumunu yazan diğer cahillerin bilmesi gereken şey şu ki:

    ne öyle bir kapanma var ne de öyle bir fabrika.
    lütfen bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın.
hesabın var mı? giriş yap