• pek sevgili doktora tezime yardımı dokunacağını düşünerek okuduğum "w. g. sebald: history, memory, trauma" adlı kitaptaki makaleleri okuduktan sonra iyiden iyiye dikkatimi çeken 18 mayıs 1944 almanya doğumlu, 14 aralık 2001'de ingiltere'de gözlerini yummuş olan yazar ve akademisyen. çok erken öldüğü, ölmeseydi nobel adayı olur kazanırdı diye düşünülen sebald'in eserleri hatırlamak/unutmak üzerinedir. eserleriyle, nietzsche ve nabokov'un eserleri arasındaki parallelliklere dikkat çeker eleştirmenler.

    eserleri şöyledir:
    1. after nature
    2. vertigo
    3. the emigrants
    4. the rings of saturn
    5. on the natural history of destruction
    6. austerlitz
    7. for years now
    8. unrecounted
    9. campo santo

    ayrıca bkz: patience (after sebald)`http://www.ifistanbul.com/…er/patience-after-sebaldsenaryosu ve yönetmenliğigrant gee'ye ait olan ve sebald'insatürn'ün halkaları` kitabının bir uyarlaması olan sabır (sebald'in ardından) bir ingiliz filmi ve 18-19 şubat 2012'de !f kapsamında gösterilecek.
    grant gee, sebald için der ki: “o bir yürüyüş ustası. o, yürüyüşlerini sanatına dönüştürmüş bir sanatçı.”
  • günümüzde dönüp dönüp okunması gereken yazar. özellikle satürn'ün halkaları kitabı, hem dünyanın gidişatını anlamak, hem de şifa bulmak niyetine okunabilir. şifa nerede derseniz, sebald okunduktan sonra spinoza'ya selam edilecek, yürümenin düşünmek olduğu bir kez daha hatırlanacaktır.
  • 2001 aralık ayında geçirdiği araba kazasıyla vefat eden, ölümünden sonra yazıları ayrıntılı olarak incelenmeye başlanan alman yazar. ülkemizde de önemli sayıda kitabı çevrilmiş ve hatta cem ileri'nin sebald'ı anlattığı başarılı bir incelemesi bulunmaktadır (bkz: okurun belleği). sebald bazı yerlerde holocaust yazarı olarak nitelendirilse de onun yazdıklarında böyle bir sınırlandırma yapmak yeterli olmayacaktır. holocaust'un yanı sıra değinilen temaları arasında şunları sayabiliriz: travma ve hafıza, melankoli, fotoğraflama (belgeleme), yolculuk, miskin miskin dolaşma (bkz: flânerie), yurt-vatan (bkz: heimat). tabii bunların modernite sorunuyla olan ilişkisi de sebald okuması için önemlidir.

    bu arada sebald'ı nedense hep walter benjamin'in öğrencisi sanmıştım. sebald döküntülerin, kalıntıların önemini hatırlatır. ona göre arkada bırakılanlar yitip giden yaşamların gerçekliğini gösterme gücüne sahiptir.
    fiziki mekanların, yolların hafızasına meraklı okurlar için sebald dikkate alınmalı.
  • 1944 - 2001. alman romancı. temel eserlerini 90'larda vermiş, belli bir janr içine dahil edilemeyen bir adam. die ausgewanderten'de [göçmenler] görüleceği gibi gerçek insanların kahraman olarak kullanıldığı, fotoğraflarla bezeli, zaman zaman tarihsel bir metne dönüşen eserleriyle tanınıyor. 2001'de giderayak verdiği başyapıtı austerlitz'in yanında the rings of saturn ve vertigo diğer ünlü eserleri.
  • "hayat savaşı ve edebiyat" ile "vertigo" kitapları hulki demirel tarafından çevrilen alman yazar.
hesabın var mı? giriş yap