• (bkz: fren merkezi)
    de; halkımızın söylemesi yazması imkansızdır sanayide falan. vestenavuz en yaygın kullanımıdır. mesela bu gün "vesterons" ve "mester havuz" yazılışını gördüm, gider böyle...

    edit: bugün de "mestan havruz" okudum.

    artı: "vestonoz"

    yeni: "meskenavuz"

    en yeni: "western house"

    mestenauz şu an
  • bir amerikan firması. ürettiği buzdolapları 60 yıl boyunca kullanılabilir. en azından 1960’larda ürettikleri bugüne dek kullanılmış şimdikileri bilemem. nihayetinde kapitalizm, planlı eskitme diye bir şey icat etti. ben bir buzdolabı üreticisi olsam, ürettiğim buzdolabı nesiller boyu kullanılırsa ben açlıktan ölürüm.
  • (bkz: brake booster)
    (bkz: fren servo)
    (bkz: fren vakum tüpü)
    (bkz: fren vakum kuvvetlendiricisi)
    araçta frene basıldığı zaman, fren gücünü misliyle arttıran alettir. kalın bir disk şeklinde olup, siyah renktedir. her arabada direksiyonun arka kısmına gelen yerde bulunur. kaputun altındadır. fren merkezinin altındadır. ortasındaki çubuk şeklindeki kısımı fren pedalına bağlıdır. frene basınca, güç pedaldan, westinghouse'a, ordan fren merkezine, ordanda fren merkezi hidrolik yağ ile gücü tekerlere (abs ye) gönderir. westinghouse'un içinde tek veya çift körük(diyafram) bulunur. çift körük olma sebebi performansdır. körüklerin içindeki hava benzinli arabalarda emme manifoldundan çekilir. dizelde motorun egzantirik kısmındaki vakum pompası ile çekilir.
    frene basınca hava kaçırma sesi varsa ve fren şişmiş ise, sebep bu malzemenin arza yapması olabilir.
    kolay kolay bozulan bir parça değil. fiyatı çok değişken. çünkü her arabanın westinghouse'u kendi modeline özel. yaptığı iş aynı olmasına rağmen fren kuvveti farklı. fiyatı kabaca 40$-100$ arası diyebiliriz. bazı arabalarda fiyatı $1000 dolar civarında olduğu için akla tamir ettirmek fikri geliyor. maalesef tamir eden yer sayısı çok çok az. hatta ben google dan araştırdığım kadarı ile türkiye'de 1 tane tamir yapan yer bulabildim. tamir kiti yok ama elindeki çıkma malzemelerden lego gibi söküp takıp bi şekilde, güvenilir olarak tamir ediyor. reklam olmaması için dükkan adı vermiyorum. adresi: huzur mahallesi fatih caddesi no:113 sarıyer / istanbul
    başka tamir yapan yer bilenler, bilgi paylaşırsa altına eklerim.
  • yabancı bir firma ismi. zamanında buzdolabı filan üretiyolardı galba. ama en çok arabaların fren merkezlerini ürettikleri için, türkçemizde fren merkezi yerine kullanılmaya başlamış ve özel marka, genel isim haline gelmiştir, aynen selpak olayında olduğu gibi ..
  • bu sistemin kopması ve tamir görmesi mümkün müdür?yapıştırılması yani?
    bugün çok büyük bir olay atlattık antalya dan konyaya dönerken frenler birden tutmadı. ölümle yaşam arasında geçen 3 km sonunda aracı durdurmayı başardık.
    çekici ile sanayiye aldığımız aracımız için sanayide dediler ki bu hortum kırılmış fakat bu hortum daha önce kırılmış ve yapıştırılmış. yapıştırılan yer kırılmış tekrar
    araç 2017 seat leon. henüz 70binde.
    bu araç hiç kaza yapmadı, bakımlar haricinde sanayiye girmedi. böyle birşey mümkün olabilir mi merak ediyorum.
    yani bunun kırılıp yapıştırılması gibi bir durum. oldu ise ancak aklıma gelen servis bakımları.
    yarın aracı servise götüreceğim ama bilgim olsun istiyorum. tamir edenin aldığı para da 20 tl. hani fazla birşey olsa diyeceğim ki dar zamanda kazıkladı geçti biz de anlamayınca verdi coşkuyu.
    bana şu an kim ne derse ona inanacak durumdayım. bilgisi olan yeşillendirirse mutlu olurum.
    not: arabanın garanti süreci içinde tüm km bakımları yetkili serviste son 2 bakımı da sanayide yapıldı. tüm servis bakım bilgileri mevcut. bu bilgi gerekli mi bilmiyorum tabi.
  • amerika'da liseler arasi son derece iddiali bir bilim yarismasi duzenleyen sirketti. anlasilan ya siemens'le birlesti, ya da artik yarismayi birlikte duzenliyorlar:
    http://www.siemens-foundation.org/competition/
  • sanayi ortamında buna fren servosu diyene rastlamadım.

    vestamos, vesmos gibi "aranje" sıfatları var.

    motorla bağlantılı "hava hortumu" dışında, hortumun bağlı olduğu "plastik bir parçası" mevcut. sanırım su tesisatlarındaki çekvalf mantığı bu plastik parçada da var ve sadece bu parça bozulduğunda da frenlerde zayıflama hissedersiniz.

    not: tamirci vs. değilim, en doğrusunu yetkili servislerden öğrenebilirsiniz.
  • 1920 de kurulan, ilk lisansli radyo istasyonu.
hesabın var mı? giriş yap