• komplo teorisidir.

    conflict of interest: elektrikli veya fosil yakıtlı araçlarla ilgili bir beyanım yoktur.

    günümüzde bile elektrikli otomobillerin fosil yakıtlılara göre önemli dezavantajları vardır. bu yüzden piyasada oldukça az sayıda bulunmaktadır. önümüzdeki yıllarda elektrikli araçların teknolojisinin gelişmesi ve fosil yakıt fiyatlarının artması ile daha cazip hale gelebilir ve piyasada hakim duruma geçebilir.

    ayrıca 1996 yılında durum elektrikli araç aleyhine olmak üzere daha kötü idi.

    elektrikli araçların bugünkü mevcut dezavantajlarını örnek vererek sayayım:

    - elektrikli araç daha pahalıdır. renault fluence ze dynamic 64900 tl'dir. bu fiyata batarya dahil değildir, dolayısıyla batarya araba sahibine ait değildir. yılda 10k kilometrenin altında kalmak üzere ayda 83 euro batarya kirası vereceksiniz. kilometrenin artış durumuna göre aylık batarya kirası 200 euronun üzerine çıkabilir. renault fluence dynamique 1.5 dci 53350 tl'dir. motoru-benzin deposu dahil.

    - elektrikli araçların menzili kısıtlıdır, batarya özel istasyonlarda uzun sürelerde dolar. renault fluence ze'nin menzili 160 kilometredir. özel istasyonda özel koşullarda 10 dakikalık şarjla 50 kilometre menzil kazanılabilir. ev tipi şarjda süre çok daha uzundur. renault fluence 1.5 dci'nin 1000 km üzerinde menzili vardır. herhangi bir benzin istasyonunda 1.5-2 dakikada 1000 km menzil doldurmak mümkündür.

    - batarya zamanla bozulmaktadır. bu bozulma bazen umulandan çok daha kısa sürede olabilir. bir de burası. (alt taraflar)

    günümüz için hybrid araçlar tasarruf yapmak için uygundur. tek dezavantajı fiyatının pahalı olmasıdır. devlet tarafından vergi kolaylığı sağlanırsa ülkemizin petrol ihtiyacını azaltabilir. ancak gelirleri ağırlıklı olarak dolaylı vergilere dayanan ülkemizde bu vergi indirimini yapmak imkansızdır. motoru 1.3 lt'nin altında dizel hybrid otomobil şu anki türkiye koşullarına çok uygun olacaktır.
  • (bkz: tesla motors)
  • hayatımda ilk kez cansız bir varlık için beni böylesine duygulandırmayı başaran etkileyici belgesel.
  • bence pil sorunları tamamen çözülememiş olsa da pilden alınan verim ve pillerin daha ergonomik yerleştirilerek araçların daha kullanılabilir olması gibi avantajlar ile artık çok dile gelmeyen yorum. elektrikli aracı öldürmek isteyen varsa ancak petrol endüstrisidir. başkası değil. tıpkı gdo o kadar da zararlı değil diye raporlar yazdıran monsanto elinden çıkmış gibi petrol şirketleri kaynaklı bir film bence (izlemeye gerek bile yok ki izleyeceğim. ama adı bile üstteki fikri verdi baan)
  • 2015 yılı için ek:

    son 3 senede elektrikli araçların sayısında artış olmuştur. ancak elektrikli araçlar için bir "patlama noktası" hala görülmemektedir. fosil yakıtlı araçlar hala daha makuldür ve makbuldür. elektrikli arabaların zamanı henüz gelmemiştir.

    elektrikli araçların yüksek miktarda talep görmesi için makul fiyatta olması ve en az 400 km menzilli olması gerekir. 200 km menzil ve 5 dakika içinde hızlı şarj da iş görür. bu iş için pil teknolojisinde ciddi bir atılıma ihtiyaç vardır.
  • 2017 yılı için ek:

    chevrolet bolt 60 kilowatt-saat pili, 320 km menzili ve makul (en azından abd için) fiyatı ile elektrikli otomobillerde kritik eşiği aşmak üzeredir. en azında gelişmiş ülkelerde elektrikli otomobillere meyil başladı. tesla model 3'ün piyasaya 2018 yılında düşmesi ile olaylar gelişecektir.

    türkiye için bu araçlardan kdv ve ötv alınmaması ile elektrikli araçların artması ülkenin petrol tüketimini ciddi olarak azaltacaktır. ama bu iş için geleceği gören ve planlama yapabilen bir yönetim gerekir. bizimkiler başkanlık derdinde.

    1996 yılında elektrikli arabayı aslında kimse öldürmedi. elektrikli arabanın doğması için şartlar henüz hazır değildi. benzetme yapacak olursak elektrikli arabalar günümüzde 7 aylık cenin durumundadır. doğmasına hala 2 ay var.
  • 1990'larda öldürdü denilen general motors 2015-2016 yılı itibariyle, tamamen elektrikli (yani hibrit vs olmayan, elektrik motoruna ek içten yanmalı motor barındırmayan), tek sarjla 300 km civarı yol gidebilen ve orta halli aile aile, öğrenci falan tarafından alınabilecek şekilde (yeterince hızlı, uzun menzilli ve yeterince ucuz) seri üretime ve satışa geçen ilk firma oldu. (bkz: chevrolet bolt)
    şu anda bu modelden daha etkileyici tesla'lar iki tık daha üst segment'de lüks arabaya yakın fiyatlarda seri üretimdeler. ortalama vatandaş tesla'sı (bkz: tesla model 3) daha bu sene düşük üretim adediyle piyasaya çıkacak.

    yani yollara gerçek elektrikli arabayı general motors çıkardı. tabi bunu elon musk'ın tesla ile otomotiv endüstrisini dağıtacağı belli olunca erken anlayıp harekete geçtiler. diğer firmalar da yavaş yavaş içten yanmalı moto arge'lerine milyar dolar yatırma işini bırakıyorlar, çok neşeli ve hızlı şekilde olmasa da elektrikli otomobil dönemine geçileceğini kabullenmiş gibiler.
  • batarya kirasını ilk akıl eden ve batarya vergisini ilk ortaya atacak kişi bu ödülü paylaşırlar.
  • düzeltme yapmam gerekiyor.
    chevrolet bolt'un menzili 238 mil, yani 380 km kadarmış. 320 km rakamını düzeltiyorum.

    bu menzil değeri, uygun fiyat ve yaygın şarj istasyonu ağı bir araya gelebilirse fosil yakıtlı otomobiller gittikçe azalarak tarihe karışacaktır.

    bugünkü sorun elektrikli araba fiyatının yüksek olmasıdır. türkiye koşullarına gelirsek, işler ciddileşmeye başlayıp elektrikli arabalar belli bir orana geldiğinde hükümeti akaryakıttan aldığı vergilerin kaybı endişelendirmeye başlayacak. bu yüzden araçların alım fiyatına veya kullanımına ekstra vergi yükü getirmeleri lazım. yani türkiye için konuşursak işler çok zor
  • efsane belgesel. hatta son kısmına tesla model s ekleseler daha deli bişey olurmuş. hakikaten ordaki aktivistler bile ne hallere düşmüş. çok üzücü sahneler vardı.
hesabın var mı? giriş yap