• wilfred ruprecht bion (8 eylül 1897 – 8 kasım 1979). ingiliz psikanalist.

    wilfred bion: "karışıklıklar [psikotik için - ibisile] yaşamla aynı anda başlar."

    "nefretin kendi de dahil olmak üzere tüm coşkulara ve bunları dürten dış gerçekliğe* karşı yönelir nefret duyguları."

    "meme temelde anlaşılabilir bir nesne olarak duyumsanmamış olsa bile, süt çocuğunun nefret ve imrenmesi bakımından bir nesneye dönüştürülmüştür."

    (bkz: psikanalist/@ibisile)
  • kapsayici islev kavramını ortaya atmis bir psikanalist. embriyo rahimde gelismeye basladiktan dogana kadar olan surecte karni tok sirti pek bir sekilde takiliyor. ne zamanki doguyor bebek iste o zaman sıkıntılar basliyor. daha once kordonu sayesinde acikma hissetmeden beslenen, su ihtiyaci karsilanan, kakaydi cisti, isikti, gurultuydu problemi olmayan bebek birden dis dunyada bu olumsuz uyaranlara maruz kaliyor. bion bu olumsuz uyaranlari betalar olarak adlandirmis ve annenin bebeginin bu beta uyaranlarini fark edip ortadan kaldirarak alfaya donusturerek kapsayici bir bakim vermesi gerektigini savunuyor.
  • ana rahmindeki gayet konforlu olduğu kesin ortamın doğumdan sonra anne bakımı ile devam ettirilmesi konusu tamam

    ilave görüşüm, rahimde, bilhassa son üçüncü ayda artık beyindeki hafıza ve öğrenme süreçleri işleyişe başlamış, anlama süreçleri gelişimine başlamış

    "gözle görme" organları da tamam,

    fakat;

    rahimdeki minimal ışık nedeniyle (dokulardan ve menfezleren sızıntı oluyor) bebe doğrudan gözle göremiyor, seçemiyor, sadece kuvvetli ışık kaynaklarını farkedebiliyor vs

    bu durumda nedenini henüz anlayamadığı, yani anlama süreçlerinin henüz yeterli anlayış seviyesini netice yüksek sesler, gölgeler vs bunlardan belli bir korku hislenimi ortaya çıkıyor.

    doğumdan sonra adım adım-->perde perde açılacak şekilde gözle görme başlayınca bir güvenlik-rahatlama algısı doğuyor. anne bu kontrollü güvenlik alanını aktif olarak sağlama suretiyle bebeye doyma-doyum-güvenlik her şey dahil bir rahatlık-güven paketi vermiş oluyor. haliyle bond demek işte
  • wilfred bion, ingiliz psikanalist olup
    zihinsel gelişimin hem de gerçeğin temelinin, duygusal deneyimler oldugunu savunan ve bu duygusal deneyimin düşünme kapasitesine evrilmesi üzerine:
    "akıl gerçeğe maruz kalarak gelişir" şeklinde ifadesi, düşünce üzerine ifade ettiği modelinin temelini oluşturmaktadır.

    bion, alfa ve beta ögeleri şeklinde bir düşünce kuramı yaratmıştır. beta ögelerini (temellendirilmemiş duygusal deneyimler), alfa ögelerine (düşünce/deneyimler üzerine inşa ettiği düşünce/varsayım) olarak adlandırmıştır. alfa ögelerinin, beta ögelerini düşünce için uygun ortam haline getirdiğini ifade etmiştir.

    kendisi grup deneyleri yaparak çeşitli varsayımlarını ve kendince uygulanabilir olduğu düşündüğü fenomenleri için izleme fırsatı bulmuştur. grup süreçlerinin grup dinamiklerine etkileri çeşitli makalelere konu olmuştur.

    hayatımızda bu kadar merkezi bir şekilde kullandığımız konuşma yeteneğinin,
    düşünceyi aydınlatmak ve iletmek amacıyla olduğu kadar
    düşünceyi gizlemek ve yalan söylemek amacıyla da kullanıldığı çok sık unutulmaktadır.
    -wilfred bion
hesabın var mı? giriş yap