• son derece başarılı bir müzik adamıdır; belki de günümüz müzisyenleri arasında ismi ilk 10'da anılması gereken bir kişidir.

    sağdan soldan üç beş parçasını dinleyip, ordan burdan gördüğü birkaç resminin ardından kıçtan uydurma ve tamamen cahilce yorum yapan zihniyetlerin düşünemeyeceği kadar engin bir birikime sahiptir yanni. kendisi için asansör müziği yapıyor diyenlerin, aslında akademik dünyada bilimsel bir yayınla kanıtlanmış başarısından haberdar olmamaları da normal karşılanmalıdır tabi. pozitif duygu, kozmos, sevgi, aşk temalı kıpır kıpır parçalardan başka bişey yapmadığını söyleyenlerin de, solisti dahil binlerce izleyiciyi ağlatan parçasından, reflections of passion ve in my time gibi duygu ve hüzün yüklü albümlerinden bihaber olmalarına da şaşmamak gerekir haliyle.

    yunanistan gençler yüzme rekortmenidir ve rekoru halen kırılamamıştır. yüksek öğrenimini university of minnesota'da psikoloji alanında tamamlayıp diplomasını almış; aynı üniversiteden 2004 yılında onursal doktora sahibi olmuştur. nota okuyamamasına ve müzikal bir eğitim almamasına rağmen müziğe olan ilgisi sonucu ilk olarak bir rock grubunda klavyeci olarak görev almış, izleyen yıllarda solo müzik kariyerine atılmıştır. 1990 öncesi albümleri tıpkı barok müzik gibi keskin ve kontrast tınılara sahiptir; bu albümlerinde synthesizer'i bir orkestra gibi kullanmasını bilmiştir. 1990 sonrası albümleri romantik izler taşır; piyanonun ön plana çıktığını görülür. 90'lı yılların ortalarında orkestra destekli konser ve albümler ile zirve yapmıştır. bunlardan 1993 tarihli live at the acropolis konser vcd ve dvd'si tüm zamanların en çok satan 2. müzik videosu durumundadır halen. bilim adamları, özellikle gelişme çağındaki çocukların zihinsel gelişiminde olumlu etkileri olan ve daha çok mozart’ın bestelerinde yer alan bazı kalıpların (mozart effect) yanni’nin acropolis konserinde yer alan “acroyali/standing in motion” parçasında da bulunduğunu akademik dünyaya sunmuştur. yanni in words isimli otobiyografisi yayınlandığı sene amerika'nın bestsellers listesine girmiştir. pek çok film için film müzikleri bestelemiştir. 2000'li yıllarda etnik müziğe ilgisini arttırmış ve son olarak yanni voices projesi ile klasikleşen en güzel melodilerinin sözlere dökülmüş hallerini dinleme fırsatı vermiştir sevenlerine. pop, arya, new age, latin, etnik ve klasik müziğin tüm tatlarını tek bir performans gecesi ile dinleyicilerine yaşatabilen yegane bestecidir belki de. yeni sonlamış olan 2009 usa turnesindeki tüm konserlerinde kapalı gişe sahne almıştır.

    rekortmen bir sporcu, lisans ve onursal diploma sahibi bir sanatçı, bestseller bir kitaba ve rekor satışlara sahip bir konser dvd'sine sahip bir artist, neredeyse her tür müziğe el atmış bir müzisyene pek fazla rastlanmadığından olsa gerek, onu anlayabilmek biraz zor oluyor haliyle...
  • new age yapan adam..
  • kimseler bilmezken dinlerdim onu... internetin olmadığı, televizyonumuzun tek kanallı olduğu ve cd teknolojisinin henüz türkiye'ye gelmediği yıllarda dinlerdim. ve kendi kendime derdim ki, "eğer bir gün seni dünya tanırsa, eğer müziğinle bana hissettirdiklerini başkaları da öğrenir ve paylaşırsa, çok kıskanırım; büyü bozulur ve o gün dinlemeyi bırakırım seni".

    25 yıl geçti. bırakamadım.
  • sapık enişte tipli müzikte aşmış adam.
  • yunan olmasına rağmen türk izleri taşıyan (bıyık) bir new age müzisyeni. 1993'te ingiliz kraliyet senfoni orkestrası'yla acropolis'te verdiği konserin kayıtları 6 yıldır tarafımdan hala zevkle dinlenen yüce şahsiyet. özel bir müzik teorisi eğitimi almadığı halde müzik kulağı ve piyano bilgisini bir araya getirerek senfoniler yazan bir insan. çeşitli yerlerde duyup "aa ne güzel müzik, kimbilir kimindir" dediğiniz bir çok parçanın bestecisi.
  • an itibariyle son isi yanni voices. enstrumantal muzigi bir kenara birakiyor sanirim artik. sitesinde soyle demis "the human voice is the most expressive instrument known to man...it can evoke an enormous amount of emotion"

    simdi sen yillarca enstrumanlari sevistir dur. sonra sanki "gercegi buldum" kabilinden yukaridaki lafi et. vokal kullanarak populer muzik yapmaya basla."daha buyuk kitlelere ulasmak icin, paranin amina koymak icin vokali kesfettim" desene. sevgili yanni'ye okyanusa karsi bir ev yetmemis olsa gerek, okyanusu satin almak icin strateji gelistiriyor. guzelim muzigini kus etmissin, kepaze etmissin. bravo.
  • kendisinin bıyıksız nası görüneceğine dair ufak bir çalışma yaptım, aha burdan bakabilirsiniz;

    http://img259.imageshack.us/…2075/yannibiyikht0.jpg
  • duygularını direkt nota dilinde ifade edebilen saygı duyulası besteci. zamanında yunanistan'ı temsilen profesyonel yüzücülük yapmışlığıda vardır. ayrıca son albümü if i could tell you'da bizleri yine duygu heyelanina maruz birakmistir...
  • yanni chrysomallis, 14 kasım 1954’te yunanistan’da doğdu.

    küçük yaşlarda dinleyerek büyüdüğü beethoven, mozart, chopin, stravinsky, debussy gibi klasik müzik bestecilerinin etkisinde kalan yanni ileriki yaşlarında yaptığı bestelerinde, gene kendi deyişiyle “müziklerinde tek bir kelime dahi etmeden insanlarla iletişim kurmayı başarabilen bu müzisyenler”in yapabildiğini başarmayı amaçladı.

    ona göre, bir sözün vermek istediği mesaj en iyi şekilde, harflerin birleşmesinden çıkan anlamdan ziyade, sesler, ritm ve melodiyle ortaya konabilir.

    yanni’nin müzikal kariyerinin gelişimi de hayli ilginç. üniversitede psikoloji bölümününü bitirdikten sonra çalışmaya başladığı şirkette geçen bir günün ardından, işini bırakan ve çocukluğundan beri ilgi duyduğu alana, müziğe, yönelen yanni, bu dönemden itibaren kimi zaman kendi kurduğu, kimi zaman da sonradan katıldığı müzik gruplarıyla bir süre elektronik ve rock müzikle uğraştı.

    ardından kişisel olarak yöneldiği new age alanında, zaman içinde ürettiği enstrumantal müziklerle, dünya çapında tanınan ve sevilen bir müzisyen olmayı başardı.

    yanni’nin müzisyen ve besteci kimliğiyle ilgili enteresan ve şaşırtıcı olan bir başka noktaysa, profesyonel üretimlerine rağmen müzikal anlamda nota ve solfej yazma/okuma bilgisinin olmamasıdır.

    gençliğinde geliştirdiği, kendi üretimi olan notasyon sistemiyle, ürettiği melodileri kağıda döken yanni, bu işaretlerden yararlanarak yaratılarını klavye, piyano ve synthesizer gibi enstrümanlar vasıtasıyla çalmaktadır.

    albümleri :
    optimystique (yanni, 1980)
    keys to imagination (private, 1986)
    out of silence (private, 1987)
    chamaleon days (private, 1988)
    niki nana (private, 1989)
    reflections of passion (private, 1990)
    in celebration of life (private, 1991)
    dare to dream (private, 1992)
    in my time (private, 1993)
    live at the acropolis (private, 1993)
    in the mirror (private, 1997)
    tribute ( virgin records, 1997)
  • genelde anahaber bültenlerinin kullandığı müziklerin aşçısı
hesabın var mı? giriş yap