• olmadığı düşünüldüğünde dünyadaki dengelerin değişebileceği çizgi türüdür. hiçbir yeteneği olmayan insanların sürekli saçmaladığı ve yetisi olan insanların bunların arasından anlamlıları seçtiği bir dünya ilginç olabilir. ya da bunca deha ürünü müzik eserinin sadece anlamı olan saçmalıklar olması takdire şayandır.
  • böyle bir çizginin varlığını kabul etmek, yaratıcılığın da bir tür seçilmiş saçmalama olmadığını düşünmek bilinçdışı faaliyetlerin takip edilmesindeki güçlüklerden kaynak alan bir yanılsamadır bana kalırsa. kütleçekim'in newton'un aklına birden bire geldiğini sanıp elma'da keramet aramaktansa uzun süren bilinç ve izlenebilir mantık dışı düşünmenin bir tür seçilimi sonucu canlandığına inanmak daha gerçekçi gözüktü bana.

    üstelik herkesin en yaratıcı oldugu rüyalar da benzer süreçlerin sonuçlarıdırlar aslında bana kalırsa.

    mutasyonlar vasıtasıyla sürekli saçmalayan doğa, başarılı bir seçilim politikası ile karbon ve hidrojenden insan yapabiliyorsa biz insanların da benzer bir yöntem kullanarak şahane resimler, harikulade müzik eserleri, dahiyane buluşlar yapmamıza şaşmamak gerek.
    (bkz: diferansiyel absürdizm)
  • bir futbolcu için bile sözkonusudur yaratıcılıkla saçmalanın farkı. eğer futbolcu topu çok ince bir noktadan arkadaşına kolay ve güzel bir pozisyon yaratacak şekilde yuvarlıyorsa bu yaratıcılıktır ve yeteneğin birleşimidir. ama tamamen tesadüfen yuvarlıyor ve top arkadaşına güzel pozisyon hazırlayacak şekilde gidiyorsa bu saçmalamaktır. sonuçta olan olay aynı olsa da yapmadaki amaç da farkettirebilir bu ikisini. yaratıcılıkta hissetmek de önemli esaslardan biridir. ama an açık şekilde bir yetenektir yaratıcılık, kullanmasını bilene. aksi halde bir saçmalama motoruna dönüşür beyin.
  • herkese göre farklı noktalarda bulunduğu yadsınamayacak çizgidir. ama görecelik de sınırlıdır.
  • bedri baykamın sergisinde boş çerçeveyi satma girişimi iyi bi örnektir velhasıl çizginin saçmalama tarafından yaratıcılık kısmına geçmişliği yoktur aradaki çizgi kalındır.bu girişim kendisine göre yaratıcılığı satın alan enayiye bırakmak, bana göreyse düpe düz şaçmalamaktır.
  • yaraticilik: "this is not art"
    sacmalamak: "this is art"

    neymis? o cizgi bir adet "not" denilen olumsuzluk bildirgecinin uzerinden geciyormus.
    acalim: ortaya harikulade bir sey koyup "sanat manat yapmadim, sunlari bunlari dusundum, boyle soyle oldu." demek ile ortaya anlamsiz bir sey koyup "sanat bu! tabii ki anlamasi zor olacak. herkes anlayamayacak. aaa, kimse anlamadi, herkes salak*!" demek arasindaki cizgi olabilir. neden olmasin..
  • (bkz: estetik)
  • sanat ve tasarım okullarında belirğinliği fazlasıyla artan çizgidir. şöyle ki bu okullar, son gün yaptığı baştan savma estetik yoksunu tasarımıyla arz-ı endam eyleyen ve kendini çok yaratıcı zanneden, sözde sanatçı duruşu olan, elitist geçinen öğrencileri içinde çokça barındırır.
  • hakiki en öz felsefe.
    (bkz: olmak ya da olmamak)
  • icinde ya$adıgınız toplumun genel yaratıcılık ve sacmalama sinirlarinin arasindaki mesafeye göre yeri belirlenebilecek olan hayali cizgi. yaraticiligi gökyüzü, sacmalamayi yeryüzü olarak betimlersek eger, en optimal "ince cizgi"mizi, amerikanin arizona eyaletindeki grand canyondan güne$in dogu$unu izlediginizde gözünüzün önünde canlandırabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap