• tarıma elverişli toprakla ilgili bir örf ve adet hukuku kuralıdır. buna göre, tarlasını bizzat ekip biçemeyen bir kimse, onu bir başkasına bırakır. yarıcıdenilen bu kişi, tarla sahibinin kedisine verdiği tohumla bu tarlada çuftçilik yapar. tarladan ürünü kaldırdıktan sonra gelecek yılın tohumluğunu ayırır ve geri kalan kısmı da tarla sahibi ile yarı yarıya paylaşır.
    zaten bu son anlatılan kısım yüzündendir ki vatandaşa yarıcı denmektedir.
  • karadeniz'de fındıkların toplatılma metodlarından biridir.
  • (bkz: icare)
  • yarıcılık ne demek? (ticari terimler kategorisi)
    (share - cropping) belirli bir tarımsal işletmecilik düzeni. şöyle ki toprağı olmayan çiftçi başkasına ait toprakları işler, kira bedeli olarak elde ettiği ürünün yarısını toprak sahibine verir. yarıcılık adı verilen bu sistem ülkemizde de oldukça yaygın biçimde uygulanmıştır.

    kaynak: http://yaricilik.nedir.com/
  • ürünü, toprak sahibiyle yarı yarıya bölüşme işi. tarlasını herhangi bir sebeple ekemeyen veya kendisi ekmek istemeyen bir tarla sahibiyle, tarlayı ekmek isteyen başka bir kimse arasında yapılan bir sözleşmedir. bu sözleşmeye göre, tarlaya ekilecek tohumu, tarla sahibi verir. yarıcı da tarlayı eker. elde edilen üründen tohumluk ayrıldıktan sonra, geri kalan yarıcı ile tarla sahibi arasında paylaşılır. ana kural bu olmakla birlikte, yarıcılığın, değişik yörelerde farklı uygulamaları görülür. ankara, konya ve adana çevresinde, verilmli olmayan tarlalar üstünde uygulanan usul şudur; tarla sahibi yine tohumu verir fakat elde edilen ürünün üçte birini yarıcı, üçte ikisini tarla sahibi alır. urfa çevresinde, tarla sahibinin tohum vermesine karşılık, yarıcı emeğini ortaya koyar ve gerekli araçları sağlar. elde edilen ürün yarı yarıya paylaşılır. bu yörede paylaşma, tohumluk çıkartılmadan yapılır. karacabey ve yöresinde yarıcı, dönüm başına yarla sahibine bir kile buğday verir. ürün elde edemese de bu miktarı vermek zorundadır.
hesabın var mı? giriş yap