• çeşitli sosyal ve ekonomik gelişmişlik ölçekleriyle bir yerin "yaşam standartlarının" uygunluğunu veya uygunsuzluğunu tanımlamak için kullanılan bir kelimedir. ayrıca kentsel yaşanabilirlik analizleriyle sıklıkla karşılaştığımız bir karne niteliği de taşımaktadır.

    ing. liveability
  • ülke, şehir, semt, mahalle, köy bir tarafa bir de bütün bunları en geniş şekilde içeren gezegenlerdeki yaşanabilirlik kriterleri söz konusu.
    - sıvı halde su,
    - enerji kaynağı,
    - organik elemenler
    - yeterli zaman (evrim için milyarlarca yıl).

    dahası bunlar da yeterli değil aslında. ayrıca gezegenin "yer benzeri bir gezegen" de olması gerekir. bu "yer benzeri gezegen"in katı yüzeye sahip olması ve bu katı yüzeyde sıvı suyun olması da lazım. yaşam için gerekli olan sıvı su, yer'in ilk dönemlerinden bu yana kararlı bir şekilde mevcut. "sıvı su"ya dikkat. katı su olması yaşanabilirlik kriterini sağlamıyor ne yazık ki. çünkü yüzeyde sürekli sıvı su bulunmalı. mars'da olduğu gibi bir zaman var olan suyun aşırı küresel ısınmayla kaybolması ya da europa'da olduğu gibi suyun, kalın bir buz katmanıyla silikat yüzey arasında bulunması veyahut da ganymede'de söz konusu olduğu gibi su iki buz katmanı arasında da olabilir. (bkz: habitable zone)
hesabın var mı? giriş yap