• hani bir yere ilk kez gidildiğinde yol misal 1 saat sürse o 1 saat bitmek bilmez gibi gelir. ama her gün aynı yolu giderseniz bir süre sonra zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız. çünkü beyin ilk gidildiğinde aç kurt gibi her datayı işler işler ama bir sonraki gidişinizde ekstra bir durum yoksa öööle mal gibi yayar popoyu. işte hayat da böyledir sevgili kuzucuklarım. hep aynı hep aynı netice böyle tabi. çok bilimsel açıkladım. denek sayım bir olmasına rağmen müthiş bir sonuç.
  • "ben 70 küsur yaşındayım; yani bir sene bana hayatımın yetmişte biri gibi geliyor. ama sen 15 yaşındasın. bir seneyi hayatının on beşte biri olarak algılıyorsun. aslında bir yıl aynı bir yıl ama insan yaşlandıkça o bir yılı daha küçük, zamanı daha çabuk geçiyormuş gibi algılıyor. " demişti dedem.
  • sayılı gün çabuk geçer.
  • ilk beş bira bir şey yapmazken altıncının sizi sarhoş etmesi benzeri bir ruh halidir...
  • zaman gectikce daha cabuk ya$lanmakla alakasi olsa gerek..
  • beyin bilinç düzeyinde faalken ağırlaşıyor, bilhassa yeni bilgiler edinirken, bir yandan da sorgulamalar yapıyor. nereye gidiyorum ben, burası neresi endişeleri de var ve fakat kendini dinlenmeye aldığı dönemler yani öğrenmeler, sorgulamalar yokken rüya görür gibi zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz. çünkü halihazırdaki dataları kurcalıyor o an. yeni bir şey işlemiyor. bilgisayarda kurulum yapmak gibi bu yeni şeyler. ağırlaşıyor kelle. bunun dünyada kalan ikizlerden biri ve kıçına motor takıp ışık hızıyla uzaya postalanan diğeri ile pek alakası yok.
  • suyla zamanın akışı arasındaki doğru orantıyı gösteren durum. ıslanan zaman çekip kısalıyor ve daha çabuk geçiyormuş böylece.
  • duke universitesi psikoloji ve sinir bilimi bölümünden profesör warren h. meck'in belirttiğine göre, insanlar yaşlandıkça zaman göreceli olarak hızlanıyor. yapılan deneyde 20'li yaşlardaki bir guruptan ve 60 ve üstü yaşlardaki diğer gurup insandan "1 dakika" geçtikten sonra haber vermeleri isteniyor. kronometre ile insanların tepkileri ölçülüyor. 20'li yaşlarındaki gurup 55, 60, 65 saniye gibi 1 dakikaya çok yakın cevaplar verirlerken, 60 ve üstü guruptaki insanların tepkileri 75,80 ve hatta 90 saniye olabiliyor. profesör bunun sebebinin tam bilememekle beraber beyinin reaksiyona verdiği tepki olduğunu tahmin ediyor. örneklemek için de çocukken yaz tatillerinin inanılmaz uzun olduğunu ve anlata anlata bitirilemediğini, 1 aylık tatilin sanki 3-4 aymış gibi geldiğini söylüyor ( ki buraya ben de katılıyorum). bunun sebebi, beynin yeni karşılaştığı olaylar ve durumlar için daha fazla enerji harcaması. yaşlandıkça insan daha az yenilikle karşılaştığı için, beyin ilerleyen yaşlarda gördüğü bir şeye, tanımaktan daha az enerji harcıyor. böylece yaşlandıkça yapılan aktiviteler daha kısa sürüyormuş hissi uyandırıyor. sonuçta, yaşlandıkça zaman gençkenki halimize nispeten daha hızlı geçiyor.
hesabın var mı? giriş yap