• *
    kitap ile ilgili tüm i$lerde emek sarfedip belli bir noktaya geldiğini anlayan ve birazcık da olsa bu i$in ticaretinden ve risklerinden payını almak isteyen ki$i veya ki$ilerin son a$amada yaptıkları faaliyettir. biraz heyecan ve heves olduktan sonra belli bir birikime sahip olan ki$ilerde nedense böyle bir istek olmaktadır. kurulan yayinevi iyi sati$lara imza atan kitaplar basarsa bir problem olmadan paldir küldür yoluna devam eder ve bu i$in doyma noktasinda bu defa az satacak ama mutlaka kitap haline gelmesi gereken eserleri basmayi ister. bunu da yayinevi kurmak eyleminin zirvesi olarak görmekte bir sakinca yoktur. bununla ilgili olarak örnek verilebilecek yayinevleri halen faaliyetlerine devam etmektedir.

    sonuç olarak sizi saran mürekkep/kağit kokusu öyle bir dereceye gelir ki, bu noktada yayinevi kurmak eyleminden ba$ka seçeneğiniz ya da rahatlama yönteminiz olmayabilir.
    yoksa bir yayinevi kuracağiniz parayla ba$ka i$leri de gayet rahatlikla ve hatta daha çok kazanacağiniz $ekilde yapabilirsiniz.

    ya$anmi$ bir örnek vererek konuya daha anla$ılır bir hal kazandırayım:

    aileden armatör olan iki karde$ten birisi $irketteki ortakliği devam ettiği halde sadece aydan aya hissesine dü$en payi almakta ve i$lerle hiç ilgilenmemektedir. orta ya$ini geçmesine rağmen üniversitede doktorasina devam edip, hissesine dü$en kar paralariyla bir yayinevi kurarak, ünlü islam bilim adamlarinin eski ar$iv dökümlerini ve arapça eserlerini çevirterek yeni kitaplar yayimlamaktadir. bu yayinevi halen faaliyetlerine devam etmekte ve kitap fuarlarinda açtiklari standina gittiğinizde istemi$ olduğunuz kitaba verecek paraniz yeterli gelmediğinde cebinizdeki para ne kadarsa o rakamdan size istediğiniz kitabi satabilmektedir.

    buradan da anla$ilacaği üzere yayinevi kurmak gönül i$inden ba$ka bir $ey değildir.
    ancak i$in kazanç boyutu ikinci planda dü$ünülürse yayinevi kurulabilir; yoksa maalesef kimse beklemesin yeni yayinevlerinin kurulmasini.
  • aklımdaki ilk fikirdir. bile bile lades demektir benim için bir yerde de... bu hafta çalışmalara başlıyorum, ama sonu ne olur bilemem dediğim bilinmezliktir, güzelliktir, hüzündür, çikolatadır, frezya kokusudur, aşktır, hepsidir, ayrılıktır ve her şeydir kitap.
  • pek çok mesaj alıyorum bu düşümle ilgili. ne oldu, gerçekleştirebildiniz mi, yayınevi kurmak ve yürütmek nasıl bir şey, nedir ne değildir... elimden geldiğince tüm arkadaşları yanıtladım, yanıtlıyorum. benim düşümün somut hali şu oldu dostlar: http://www.yitikulkeyayinlari.com/
  • yayınevcilik = pek güzel bir yetişkin oyunu
  • gelecekte maddi açıdan kendimi yayınevi kurabilecek kadar rahat hissettiğimde yapmayı istediğim eylem. özellikle project gutenberg kapsamındaki kitapların dahi bu ülkede satış fiyatlarına bakıldığında, hatta basımı kalmamış güzel kitaplar düşünüldüğünde dahi kâr amacı gütmeyen bir yayınevinin varlığı gerekli. kaldı ki daha bu olayın niş teknik kitaplar boyutu var. özellikle teknik konularda basılı kitapların zamanı geçerken* bir gün kendi adımla anılacak bir kütüphane açmak hayalimi sanırım çağa uydurarak elektronik kitaplar yayınlayan (ve kar amacı gütmeyen) bir yayınevi olarak revize edeceğim ancak yine de fiziki bir kütüphane kurabilseydim ve insanlara faydalı olsaydı da fena olmazdı.
  • sınırlı kaynaklarla girişilmemesi gereken bir iştir zira riski büyük kazancı küçüktür. bu işe yatıracağınız parayı tamamen gözden çıkarmış olmanız menfaatinizedir.

    dar bir pazarda çok fazla oyuncu olduğundan kitabınızı pazarlayabilmek ciddi bir sorundur. eğer geniş okuyucu kitlelerine hitap edecek popüler kitaplar hazırlıyorsanız bunları mümkün olduğunca fazla noktaya yayabilmeniz gerekir. bu notkada devreye işin tamamen ticari yönüne odaklanmış dağıtım firmaları girer. yüksek ıskonto oranları, uzun vadeler ve bir sürü başka koşulla kitabınızı dağıtmaya -belki- yanaşırlar. ağır şartları kabul etmezseniz çok emek verdiğiniz kıymetli kitaplarınız raf yüzü göremeden rutubetli bir depoda çürümeye çekilebilir. ağır şartları kabul ederseniz ve kitaplarınız yoğun satış noktalarında raflara girerse dahi satılma garantileri yoktur, ilgi görmeyen kitaplarınız bir süre sonra dolaşımdan yıpranmış olarak size döner ve yine rutubetli deponuzun yolunu tutarlar.
  • kitabını aylardır bastırmak isteyen biri olarak gelecekte yapabileceğim eylem.

    çoğu okumuyor kitabımı...

    çoğu cevap maili bile atmıyor.

    adam akıllı bir yayınevi ortalığı siler süpürür.
  • bir gün hayalimdir. fantastik bilimkurgu kitap serilerinden takip ettiğim pek çok kitap var unutukmuş diyarlar olsun ejderhamızrağı olsun asimov'u vs vs. sağolsun ismi lazım değil bir yayın evi var. envai çeşit serinin anasını avradını belledi. basmıyor. bassa da başından kıçından basıyor serileri. piç ettiler iyice.

    bir gün bu işi yapacağım. sikerler diyeceğim şahsi kar amacı gütmeden takip ettiğim yabancı yazarlarla veya ölmüşlerin hak sahipleriyle konuşup anlaşmayı bağlayacağım ve de çatır çatır maliyetine basıp okurlarla kitapları buluşturacağım.

    hiçbir yayınevinin okuyucusuna piç evlat muamelesi yapmaya hakkı yok.
  • çocukluktan kalma hedeflerimden biri.
    kendi işimin sahibi olmam mümkünse seçeneklerden biri kesinlikle bu olur. mevcut ekonomik şartlar altında çok zor şüphesiz ama durun bakalım daha ölmedik.

    madem şu sözlük bir çeşit günlük şuraya iliştirelim günü geldiğinde yapılacakları.
    çizgi romanlar ve mizah önceliğimiz, sonrasında bilimkurgu ve polisiye. vampir kitapları basmak serbest fakat telif hakları kalkan eserlere hücum eden vampirlere dönüşmek yasak. çeviri ve kapak tasarımında işinin ehli olmayan muhatap alınmayacak. okurların tanımlarken 'ucuz'dan ziyade kaliteli sıfatını kullandığı bir marka olmaya özen gösterilecek. dağıtım tekeline karşılık teknolojinin nimetlerinden faydalanarak internet üzerinden pdf, epub benzeri seçenekleri okuyucuya sunulacak. parayla kimsenin umursamadığı aydınlara eleştiri yazdırmak yerine bizzat okuyucunun yazdıkları önsöz, sonsöz veya arka kapak kısmında dönüşümlü olarak yer alacak. adresi ve yürüdüğü yol belli olacak. kâhin değilim ama illaki bir gün bu yayınevi kurulacak.
hesabın var mı? giriş yap